Ngricat pranverore dhe problemet ne bujqesi!

Ngricat pranverore janë dukuritë klimatike negative më të shpeshta që ndikojnë mbi prodhimtarinë e pemëve frutore dhe kufizojnë përhapjen e specieve dhe kultivarëve në zona të caktuara. Ngricat pranverore zakonisht ndodhin në netët e qeta gjatë orëve të fundit të natës dhe të para të mëngjesit, me qiej të kthjellët dhe pak erë. Këto quhen […]

Ministria e Bujqesise rimburson veten, harron fermeret!

30 mln leke ka alokuar Ministria e Bujqesise dhe Zhvillimit Rural ne Shqiperi per “Monitorimin e mediave dhe realizimi i raporteve permbledhese mujore te aktiviteteve te MBZHR-se. Problemet e shumta qe ka sektori i bujqesise, megjithe kembenguljen e fermereve, Sindikates se Fermereve te Bashkuar apo çdo grupimi me fokus bujqesine, duket se nuk po perkthehen […]

Ndikimi i pandemise ne ekonomine dhe jeten rurale – sfidat dhe problemet

Banorët e zonave rurale dhe të vetëpunësuarit në fermat familjare në bujqësi janë një ndër grupet me nivel më të lartë të varfërisë së bashku me të papunët, dhe personat me nivel arsimor më të ulët. Të rinjtë rural përbëjnë edhe grupin më vulnerabël të popullatës rurale. Interesi i ulët për t’u përfshirë në punë […]

Ligji i ri per pronat/ Lame: Zgjidh perfundimisht problemet e pronesise ne zonat rurale dhe urbane

Pr.ligji për proceset e kalimit të pronësisë/ 1 milionë parcela tokë përfitojnë nga ky proces  TIRANË, 3 mars/ ATSH/- Kreu i Kadastrës, Artan Lame, u shpreh se projektligji “Për përfundimin e proceseve kalimtare të pronësisë në Republikën e Shqipërisë”, i jep zgjidhje përfundimtare problemit mbi pronën, që është zvarritur për më shumë se tre dekada. […]

Ndotesit e ajrit ne sere dhe problemet qe shkaktojne te bimet!

Per shkak te një mjedisi relativisht të mbyllur, serrat rrezikojnë që përqendrimi i disa gazeve të arrijë shumë shpejt në përqendrime helmuese për bimët. Në këtë rast ata shndërrohen në ndotës të ajrit në serrë. Ndotja e ajrit influencon prodhimin bujqësor, duke shkaktuar dëmtime të ndryshme në bimë, që fillojnë nga dëmtimet e lehta të […]

Problemet dhe kujdesi ndaj thundrave tek gjedhet

Çdo fermer duhet të ketë të qartë se shëndeti i lopëve të tij është celësi drejt rendimenteve të larta dhe suksesit në biznesin e tij. Problemet e thundrave sjellin ulje të ndjeshme të rendimentit. Çdo fermer duhet të kujdeset për menaxhimin e tyre në mënyrë të rregullt dhe efiçente. Thundrat janë idikator, në një lloj […]

Temperat e larta, probleme edhe tek kafshet

Lopët që kanë prodhimtari të lartë të qumështit e kanë edhe metabolizmin më të shpejtë, prodhojnë më shumë nxehtësi në organizëm dhe më lehtë ju përballojnë temperaturave të ulëta. Mirëpo situata ndryshon kur janë temperaturat e larta gjatë verës. Te lopët qumështore, efekti i stresit të shkaktuar nga temperaturat e larta është mjaft i dukshëm. […]

Klori i pishinave dhe problemet qe shfaqen ne lekure

Shumë njerëz, si alternativë për t’iu larguar të nxehtit të verës, zgjedhin pishinat më të afërta për t’u freskuar sadopak. Por, uji i tyre në të vërtetë nuk është shumë miqësor për lëkurën. Në rast se frekuentini pishinat duhet të keni disa gjera parasysh. Siç të gjithë e dimë, klori është dezinfektuesi kryesor i ujit […]

Problemet e Reformes ne Drejtesi, Organizatat e Shoqerise Civile deklarate per shtyp

Organizatat e shoqërisë civile që po monitorojnë ecurinë e reformës në drejtësi dhe aktivitetin e institucioneve të reja të sistemit të drejtësisë kane dale ne nje deklarate per shtyp diten e sotme. Organizatat shprehin pakenaqesite lidhur me vonesat ne reformen ne drejtesi por edhe per qeverine e cila nuk ka krijuar ende infrastrukturen per institucionet […]