Certifikata e agroturizmit – Komision i posaçem per vleresimin e kushteve dhe kritereve per fermeret apo grupimet

Bizneset e agroturizmit do të pajisen me certifikatë nga një Komision i Posaçëm pranë Ministrisë së Bujqësisë. Është publikuara këtë javë në Fletoren Zyrtare Urdhëri i nënshkruar nga Ministrja Milva Ikonomi për përcaktimin e mënyrës së organizimit dhe të funksionimit të Komisionit Vlerësues të Certifikimit të Subjekteve që ushtrojnë veprimtarinë e agroturizmit, përcaktimin e procedurave […]

Ushqime shtazore apo bimore!

Në Irlandë, industria e tregëtimit të produkteve bimore është vënë në një sfidë nga Shoqata e Kombëtare e Deleve. Tesco dhe Asda, dy gjigandët e supermarketeve britanike, kanë rritur politikat e tyre për përdorimin e ushqimeve me bazë bimore duke thënë se njerëzit duhet t’i shmangen prodhimet shtazore. Këto deklarata dhe ky mbullim që i […]

Ndihme shtese 26 mije leke per te punesuarit apo ish te punesuarit ne transportin publik

Të punësuarit apo ish-të punësuarit në subjektet e transportit publik, qytetas dhe ndërqytetas do të marrin një ndihme financiare prej 26 000 (njëzet e gjashtë mijë) lekësh, për shkak të situatës së krijuar nga COVID-19. Kjo është një pagesë shtesë, pavarësisht se këta punonjës mund të kenë përfituar nga paketat e mëparshme të ndihmës. Këta […]

Aeroplane apo Pelikane? – INCA dhe AFD-FFEM nisin studimin mbi impaktin mjedisor te aeroportit ne Vlore

Peisazhi i Mbrojtur Vjosë-Nartë është një nga zonat me biodiversitetin më të pasur në Shqipëri. Larmia e formave biologjike, veçanërisht shpendëve, të cilët numërojnë me qindra lloje e dhjetëra mijëra individë, e bën këtë oaz natyror një zonë të rëndësishme kombëtare e ndërkombëtare.Por këto vlera të pa përsëritshme natyrore po kërcënohen nga projektet e ndryshme […]

Ministria e Bujqesise rimburson veten, harron fermeret!

30 mln leke ka alokuar Ministria e Bujqesise dhe Zhvillimit Rural ne Shqiperi per “Monitorimin e mediave dhe realizimi i raporteve permbledhese mujore te aktiviteteve te MBZHR-se. Problemet e shumta qe ka sektori i bujqesise, megjithe kembenguljen e fermereve, Sindikates se Fermereve te Bashkuar apo çdo grupimi me fokus bujqesine, duket se nuk po perkthehen […]

Sa harxhojne shqiptaret per elektricitet? – Wef: Familjet shpenzojne 8.5% te portofolit, me shume se italianet, francezet apo austriaket

Forumi Ekonomik Botëror ka analizuar 115 shtete të ndryshme të botës sa i përket performancës së sistemeve energjetike por edhe gatishmërisë për të kaluar drejt një sistemi më të sigurtë, të qendrueshëm dhe të përballueshëm energjetik. Shqipëria është një prej vendeve të analizuara dhe vitin e kaluar, renditet në vendin e 52-të, nga vendi i […]

Studimi/ Coronavirusi, a transmetohet ne det apo ne pishina?

Studiuesit në Spanjë kanë nisur kërkimet për të parë nëse personat e infektuar me coronavirus mund të transmetojnë infeksionin përmes detit apo pishinave. Instituti për Cilësinë e Turizmit Spanjoll (ICTE) po punon me shefat e qeverisë spanjolle të turizmit për të përcaktuar nëse virusi përhapet dhe si në zonat turistike. “Studimi do të na lejojë […]

Kozmetike natyrale apo organike, cilat ndryshime?

Konsumatorët gjithnjë e më shumë po kërkojnë produkte kozmetike natyrale ose organike. Por cilat jane ndryshimet ndermjet ketyre dy lloj prodektesh? Duke përdorur kozmetikë, ne ekspozojmë trupin tonë ndaj të gjitha llojeve të produkteve. Në të njëjtën kohë, lëshojmë në mjedis shumë produkte, pak a shumë toksike. Dhe kjo, përmes ujërave të shpëlarjes dhe gazrave në ajrin […]

Frutat duhen ngrene para apo pas buke?

Frutat janë shumë të rëndësishme në dietën ushqimore. Ato janë  baza e piramidës ushqimore dhe duhet të konsumohen në çdo stinë dhe çdo ditë. Por, përveç kësaj është shumë e rëndësishme edhe momenti kur i konsumoni. Frutat nuk duhet ti hamë pas buke, ky është një ves i gabuar, i dëmshëm për shëndetin. Sipas nutricionistëve […]

Shqiptaret “heqin dore” nga djathi – Shkak, cilesia apo shtrenjtesia?

Djathi mesa duket gjatë vitit që kaloi nuk ka qenë nën produktet e preferuara për konsum të qytetarëve shqiptarë, pasi sasia e prodhuar ka pësuar rënie. Çka reflekton dhe kërkesën konsumatore. Referuar të dhënave të INSTAT,  sasia e prodhuar e djathit sipas llojit të qumështit në vitin 2018 pësoi një rënie me 0,9 %, krahasuar […]