Pas grurit, fermerët pritet të ulin deri në 15% të mbjellat edhe me misër për shkak të mungesës së tregut të shitjes

Mungesa e tregut dhe çmimi i shitjes së grurit nën kosto ndikoi në uljen e sipërfaqeve të mbjella me grurë në zonat kryesore të fushës së Korçës dhe Myzeqesë. Sivjet situata pritet të jetë e ngjashme edhe për të mbjellat me misër. Pas datës 15 prill nis sezoni i mbjelljes së misrit. Për shkak të […]

Tonelata patate mbeten stok, Fermeret drejt falimentit, shkak importi

Kultivuesit e patates në Maliq po përballen me një situatë të vështirë pasi per te dytin vit radhazi prodhimi i tyre nuk po shitet. Shkak, sipas fermereve, është bërë mungesa e tregut, por edhe konkurrenca e produkteve nga vendet e rajonit, kryesisht nga Kosova. Për fermerët ky është viti dytë që përballen me një situatë […]

Shqiptaret “heqin dore” nga djathi – Shkak, cilesia apo shtrenjtesia?

Djathi mesa duket gjatë vitit që kaloi nuk ka qenë nën produktet e preferuara për konsum të qytetarëve shqiptarë, pasi sasia e prodhuar ka pësuar rënie. Çka reflekton dhe kërkesën konsumatore. Referuar të dhënave të INSTAT,  sasia e prodhuar e djathit sipas llojit të qumështit në vitin 2018 pësoi një rënie me 0,9 %, krahasuar […]

Menyra e te ushqyerit shkak kryesor per semundjet e zemres

Stili i jeteses dhe dietat ushqimore renditen si shkaktaret kryesore te semundjeve kardiovaskulare te cilat perbejne shkakun kryesor te vdekjeve ne shqiperi. Sëmundjet e qarkullimit të gjakut janë shkaktari kryesor i vdekjeve në vendin tonë, por disa qytete shihet se kanë prevalencën më të lartë të jetëve të humbura nga simptomat kardiovaskulare. Sipas të dhënave […]

Mungesa e baktereve ne zorre shkak per depresion

Mungesa e disa baktereve specifike te zorrët mund të jetë shkak për çrregullime depresive tek individët, sipas studimit të botuar në revistën “Nature Microbiology” që përfshinte dy mostra prej mbi 1 000 individë të ekzaminuar. Udhëhequr nga Jeroen Raes e VIB-KU Leuven, në Belgjikë, studimi gjeti se dy lloje të baktereve, Coprococcus dhe Dialister, janë vazhdimisht në […]

Mungojne investimet e medha ne Kosove, shkak tregu i vogel

Çdo bllokadë apo çdo krizë politike në vend, manifestohet edhe me rënje të atraktivitetit për investime e huaja direkte në Kosovë.  Kështu vlerësojnë ekspertët dhe njohësit e çështjeve ekonomike. Ndërkohë, profesori i ekonomisë, Rexhep Sejdiu vlerëson se Kosova është një treg i vogël dhe nuk mund të priten investime të mëdha. Faktori politik është një […]