Fermerët protestë në të gjithë BE-në, si nisi gjithçka dhe ndikimi në ekonominë e vendeve të Unionit

Në muajt e fundit, protestat e fermerëve kanë përfshirë Evropën, duke kulmuar në një bllokim të qarkullimit në Bruksel në mes të samitit të BE-së javën e kaluar. Për shumë evropianë, është ende e paqartë se si nisi e gjitha kjo. Historia e protestave aktuale mund të thuhet se i ka rrënjët në Marrëveshjen e […]

Grerza kineze demton qindra tone geshtenja ne te gjithe vendin!

Gështenja e trojeve shqiptare është një ndër frutet më të preferuar nga europianët. Çdo vit qindra tonë gështënjë eksportohen në Itali dhe vende të tjera të Europës. Por ky vit ka qenë mjaft i vështirë për fermerët e Shkodrës, Tropojës dhe zonave të tjera të Shqipërisë. E njohur si “grerza kineze”, ky insekt ka dëmtuar […]

Maskat, dorezat plastike e mbetje te tjera nga COVID-19 po ndotin oqeanet tona

Pajisjet mbrojtëse për parandalimin e infektimit nga koronavirusi po ndotin gjithnjë e më shumë oqeanet tona. COVID-19 ka pasur një sërë ndikimesh të papritura në mjedis, duke zvogëluar riciklimin dhe duke rritur përdorimin e plastikës në të gjithë botën. Qeveritë duhet të marrin masa të menjëhershme për këtë. Midis fundit të shkurtit dhe mesit të […]

Permiresimet e cilesise se ajrit – Shkencetaret: Do te kete temperatura me te ngrohta dhe shira

Shkencëtarët thonë se përmirësimet dramatike në cilësinë e ajrit të lidhura me mbylljen e koronavirusit mund të sjellin temperatura më të ngrohta dhe shira më të rëndë këtë vit. Me mbylljen e fabrikave dhe rrugëve relativisht të zbrazëta, ndotja e ajrit në qytete në të gjithë Azinë, Evropën dhe SHBA ka rënë me 60% në […]

Mjeku Myrtezani: Testimet kusht per te kuptuar numrin e te infektuarve

Doktor Skender Myrtezani i cili eshte mjek ne SHBA dhe po ndjek nga afer situaten e koronavirusit ne New York,  shprehet se tashme rastet po kane nje stabilitet çka do te thote qe SHBA e ka arritur pikun. Ai shprehet se distancimi social eshte i domosdoshem per te kufizuar perhapjen e koronavirusit. Myrtezani shprehet se […]

Covid-19 po demton fermeret, Sharka: Nuk lejohet te dalin te punojne e te shesin produktet

Situata e krijuar nga masat e rrepta kunder koronavirusit te ndermara nga qeveria po shfaqin probleme te shumta te fermeret. Për fermerët është mjaft e vështirë të sigurojnë një autorizim për të lëvizur në tokat bujqësore apo drejt tregjeve. Kryetari i sindikatës së fermerëve, Eduart Sharka, thotë se problem mbetet edhe kufizimi i eksporteve përshkak […]

EFSA: Sondazhet e reja rrisin bazen e te dhenave dhe sigurine per konsumin e ushqimit ne BE

EFSA ka zgjeruar bazën e të dhënave për konsumin e ushqimit me një grup të ri të të dhënave të mbledhura në kuadër të projektit të menusë së BE-së. Publikimi i ri përfshin nëntë sondazhet shtesë dietike të kryera në gjashtë vende – Austri, Belgjikë, Qipro, Greqi, Hollandë dhe Slloveni. Sondazhet ofrojnë informacione të reja […]

Lufta e te rinjve ne zhvillimin e qendrueshem!

Me një pjesëmarrje të gjerë nga 15 organizata europiane mjedisore me fokus përfshirjen e të rinjve në adresimin e çështjeve mjedisore në datat 12-16 nëntor u zhvillua sesioni studimor me temë “Lufta e të rinjve në zhvillimin e qëndrueshëm”, i mbajtur në “European Youth Center” në Budapest, Hungari. Qëllimi i këtij studimi ishte njohja me […]

Vetem 4.4% e te punesuarve marrin paga mujore mbi 120 mije leke, gati gjysma jeton ne “mjerim”

Nga mbi 1,1 milionë të punësuar që u raportuan si të punësuar nga INSTAT në tremujorin e dytë të vitit 2019, vetëm 4.4% prej tyre paguajnë sigurime me paga më të larta se 120 mijë lekë. Duke marrë në konsideratë totalin e të punësuarve në mbi 1,145 mijë persona, rreth 50 mijë individë raportojnë se […]