A mund te zevendesohen punetoret nga robote dhe makineri me inteligjence artificiale?

Me sa duket Po! Sipas një artikulli të publikuar nga Forumi Ekonomik Botëror (World Economic Forum), një kompani izraelite, Tevel Aerobotics Technologies, ka shpikur një robot autonom fluturues (FAR) i cili përdor inteligjencën artificiale (AI) për të identifikuar dhe mbledhur fruta gjatë vjeljes. Roboti mund të punojë 24 orë në ditë dhe mbledh vetëm frutat e pjekura. Këta […]

DW/ A te mbron hashashi nga Corona?

Studiues kanadezë pretendojnë, se hashashi si bimë shëruese me gjasë të mbron edhe nga Corona. Rezutatet e tyre janë pjesë e një studimi për përdorimin e “cannabis” në trajtimin e kancerit dhe sëmundjes Morbus Crohn. Në luftën për gjetjen e një vaksine apo ilaçi kundër virusit SARS-CoV-2, studiuesit nuk ndjekin vetëm rrugë tradicionale. Ata kanë […]

Studimi/ Coronavirusi, a transmetohet ne det apo ne pishina?

Studiuesit në Spanjë kanë nisur kërkimet për të parë nëse personat e infektuar me coronavirus mund të transmetojnë infeksionin përmes detit apo pishinave. Instituti për Cilësinë e Turizmit Spanjoll (ICTE) po punon me shefat e qeverisë spanjolle të turizmit për të përcaktuar nëse virusi përhapet dhe si në zonat turistike. “Studimi do të na lejojë […]

A perhapet COVID-19 nga mushkonjat?

“Armiku” më i madh i njerëzve në periudhën e verës janë mushkonjat, insekte të cilat janë të njohura si bartës të virusit të Nilit Perëndimor, virusit të infeksionit Zika, etheve Chikungunya, si edhe të sëmundjeve të ndryshme ngjitëse, të cilat mund t’i infektojnë njerëzit. Nuk ekzistojnë raporte të cilat tregojnë që coronavirusi është përhapur në […]

A do te zhduket Covid-19 me fillimin e veres?

Shkencëtarët besojnë se moti i ngrohtë mund të sjellë njohuri të reja për virusin duke treguar nëse ai do të ndalet me fillimin e verës. Epidemitë e gripit kanë tendencë të vdesin pasi mbaron dimri; a mund të ndikojë dielli, në mënyrë të ngjashme, në sjelljen e koronavirusit dhe përhapjes së tij? Kjo është një […]

A do te konsumonit nje biftek viçi te krijuar nga nje printer 3D?

Qoftet e hamburgerit pa mish, për veganët tashmë janë një realitet i përhapur, por një shpikje e re në fushën e teknologjsië ushqimore thotë se bifteku i tyre pa mish, i printuar 3D, mund të gënjejë këdo, duke e bërë të mendojë se po ha një biftek të vërtetë. “Novameat” sqaron se, metoda e saj […]

A jane ushqimet me ngjyra te keqija per shendetin?

Nëse ushqimet janë shumëngjyrëshe, si ato që fëmijëve u pëlqen kaq shumë, do të thotë që ka aditivë, dhe kur themi aditivë menjëherë mendojmë për diçka artificiale, dhe shpesh diçka të dëmshme, por nuk është gjithmonë kështu. Sipas përkufizimit, kjo shtesë është një substancë që nuk është natyralisht e pranishme në një ushqim, por shtohet […]

A jane lulet ushqimore nje zgjidhje per lulezimin e sektorit te luleve ne europe?

Ideja për të ngrënë lule nuk është e re. Hulumtimet tregojnë se romakët përdorën lule në gatim, ashtu si dhe kulturat kineze, Lindja e Mesme dhe Indianët. Në Romën e Lashtë, lulet e ngrënshme të violets dhe trëndafilat u përdorën në enët, dhe livando ishte përdorur në salca. Tani studiuesit po shikojnë përfitimet shëndetësore të luleve […]

A do te zevendesojne kanaçet e aluminit shishet plastike?

Ndotja plastike është një problem global. Statistikat janë alarmante, pasi WWF (World Wide Fund), raportoi se 8 milion ton plastikë hidhen në oqeanet tona çdo vit dhe 90% e detit ka plastikë në brendësinë e tij. Sidoqoftë, plastika mbetet materiali kryesor i paketimit modern në botë. Afërsisht një e treta e 350 ton, plastikë të […]

A e dini se po vini ne rrezik shendetin gjate gatimit te orizit

Menyra e gabuar e te gatuarit po ve ne rrezik shendetin e atyre qe e konsumojne kete produkt. Ja pse ndodh kjo gje!  Orizi permban arsenik dhe kjo menyre e te gatuarit, duke e zier me pak uje derisa ky i fundit te avulloje le gjurme te arsenikut ne ushqim, pasi nuk mund te largoje […]