ANSES: Mos perdorni dezinfektues mbi frutat e perimet, rrezikoni shendetin

ANSES, Agjencia Franceze e Shëndetit dhe Sigurisë në Ushqim, Mjedis dhe Punë ka dhënë rekomandime për ushqimin, blerjen dhe pastrimin. A mund të ha fruta dhe perime të papërpunuara pa ndonjë përgatitje të mëtejshme? ANSES ekzaminoi mundësitë e sëmundjes COVID-19 nëse transmetohet përmes ushqimit, në bazë të të dhënave shkencore në dispozicion. Këtu janë përgjigjet, […]

Mbetjet e pesticideve ne ushqim – EFSA publikon raportin, Nuk ka asnje rrezik per konsumatoret

EFSA publikoi të enjten (2 prill) raportin e saj vjetor për mbetjet e pesticideve të gjetura në ushqim në Bashkimin Evropian, i cili zbuloi se mallrat ushqimorë të analizuar “nuk kanë gjasa të paraqesin shqetësim për shëndetin e konsumatorit.” Raporti, i cili bazohet në të dhënat nga aktivitetet zyrtare të kontrollit kombëtar të kryera nga […]

EFSA: Nuk ka rrezik per ethet e mushkonjave “Rift Valley”, por BE-ja duhet te mbetet vigjilente!

Bashkimi Evropian nuk është në rrezik të menjëhershëm nga ethet e mushkonjave Rift Valley, por nga zhvillimet në vendet fqinje lind nevoja që autoritetet e BE-së dhe shtetet anëtare duhet të forcojnë, përmirësojnë dhe harmonizojnë aftësinë e tyre të mbikëqyrjes dhe përgjigjes, si dhe ekspertizën e tyre shkencore dhe teknike për t’u përgatitur më mirë […]

Raporti: BE nuk ka kufizuar rreziqet e pesticideve, vetem 3% e produkteve ne treg jane me rrezik te ulet!

Më shumë se dhjetë vjet pas direktivës që duhej ta kishte përdorur efektivitetin e saj në bujqësi më të qëndrueshëm, pesticidet vazhdojnë të jenë të njohura në fshatrat evropian, duke peshuar mjedisin dhe shëndetin e njeriut. Të dhënat dhe monitorimi i autoritetit publik janë të pamjaftueshme Ulja e përdorimit të pesticideve duhet të jetë ndër […]

Kujdes! ISHMT: Monitoruesi dixhital per femije perben rrezik potencial zjarri

Inspektorati Shtetëror i Mbikëqyrjes së Tregut, në kuadër të monitorimit të sigurisë konsumatore, ka bërë me dije se është konstatuar një produkt i cili nuk përmbush standardet në treg dhe që është i dëmshëm. Bëhet fjalë për një produkt për fëmijë, konkretisht monitorues dixhital për bebe, kompania e prodhimit të së cilës do të tërheqë […]

“Lufta” per ndryshimet klimatike ne BE, ne rrezik nga ana financiare!

Lufta kundër ndryshimit të klimës përfshin më shumë sesa turbina të forta me erë dhe makina sportive elektrike me shkëlqim. Lufta përfshin gjithashtu duke atë të rregullave financiare. Bashkimi Evropian po zbaton qëllime mjedisore në standarde për bankat, menaxherët e parave dhe siguruesit, me shpresën që të drejtojë triliona euro për të financuar një rishikim […]

Mbetjet veterinare te ilaçeve tek kafshet, EFSA – nuk ka asnje rrezik ne vendet e BE

Monitorimi i të dhënave për praninë e mbetjeve të ilaçeve veterinare dhe ndotësve në kafshë dhe ushqim nga kafshët tregojnë se shkalla e lartë e pajtueshmërisë me nivelet e rekomanduara të sigurisë. Prania e substancave të ndaluara ishte gjithashtu e ulët. Përqindja e mostrave që tejkaluan nivelet maksimale ishte 0.35% për vitin 2017. Kjo shifër […]

Ndotja e ajrit rrezik per femijet/ Protesta masive ne France

Banorët, në qytetin francez të Rouen, kanë protestuar kundër ndotjes së ajrit. Sipas tyre, një shtëllungë prej tymi, ka rënduar cilësinë e ajrit si pasojë e një zjarri masiv në një depo kimike. Retë e  mëdha prej tymi, kanë mbuluar Francën veri-perëndimore ndërsa më shumë se 5000 ton kimikate dhe naftë u dogjën në këtë […]

10 ushqimet qe jane ne rrezik zhdukje

Nje studim i Universitetit te Oksfordit tregon se mungesa e frutave dhe perimeve do te rriste çmimet dhe do te ndryshonte dieten boterore. Ne planet do te vdesin 534 000 persona me shume ne vitin 2050 dhe ky skenar kerkon zgjidhje. Banania. Ne dhjetor te 2015 revista shkencore “Plos Patogens” njoftonte se nje kerpudhe e […]

A e dini se po vini ne rrezik shendetin gjate gatimit te orizit

Menyra e gabuar e te gatuarit po ve ne rrezik shendetin e atyre qe e konsumojne kete produkt. Ja pse ndodh kjo gje!  Orizi permban arsenik dhe kjo menyre e te gatuarit, duke e zier me pak uje derisa ky i fundit te avulloje le gjurme te arsenikut ne ushqim, pasi nuk mund te largoje […]