Bujqesia/ Specialisti Pilku: Politikat shteterore jane inekzistente!

Specialisti i bujqesise dhe agrobiznesit z. Ilir Pilku ne nje postim ka paraqitur nje analize te problemeve te bujqesise dhe te politikave qe ndermeren per te ndihmuar fermeret. Fermereve te Xarres ne Konispol sipas zotit Pilku iu shkaterrua rreth 50 – 60 % e prodhimit te mandarines si pasoje e bresherit ne muajin shtator 2020 […]

Vendimi i Qeverise/ Ja si do regjistrohen tokat qe nuk jane ne harta!

Një vendim i kësaj jave i Këshillit të Ministrave ndez dritën jeshile për regjistrimin në Kadastër të tokave për të cilat ekzistojnë titujt e pronësisë por nuk kanë të përcaktuar sipërfaqet. Objekt i këtij vendimi është përcaktimi i procedurave të regjistrimit të pasurive të paluajtshme, për të cilat zotërohen tituj pronësie në përputhje me nenin […]

Furtuna demton rende agrumet ne jug te vendit, Rrjetat jane zgjidhja e vetme!

Ngrohja Globale dhe  ndryshimet e forta te klimes kane sjelle situata te veshtira per shume sektore te ekonomise. Bujqesia eshte sektori qe vuan me shume dhe ka demin me te madh e te pakompensueshem si per shkak te profilit dhe te qenit ne kontakt te drejtperdrejte me natyren po aq edhe per shkak te politikave […]

Sondazhi te moshat e reja: 92% s’moren asnje ndihme nga qeveria gjate pandemise, 51% jane te papune

92 % e të rinjve shqiptarë të anketuar në një sondazh kane deklaruar se nuk kanë marrë asnjë lloj mbështetje nga shteti gjatë karantinës, ndërkohë që 49% e të rinjve deklaruan se ata ose një familjar i tyre, humbën vendin e punës gjatë pandemisë. Të dhënat vijnë përmes Raportit të përvitshëm Kombëtar “Rinia në Shqipëri […]

Deklarata e OIE dhe WVA/ Aktivitetet veterinare jane thelbesore ne menaxhimin e pandemise

Në kuadër të pandemisë COVID-19, Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE) dhe Shoqata Botërore e Veterinarisë (WVA) bashkarisht tërheqin vëmendjen për rolet dhe përgjegjësitë e profesionit të veterinarisë për shëndetin publik. Ata nënvizojnë se aktivitetet specifike veterinare janë thelbësore për të siguruar një vazhdimësi në sigurinë e ushqimit, parandalimin e sëmundjeve dhe menaxhimin e urgjencës. […]

Studimi/ Cilat maska ​​jane me te mira per t’u perdorur gjate sezonit te nxehte veror?

Maska të detyrueshme pavarësisht nxehtësisë? Është më mirë të mbani ato kirurgjikale në vend të modeleve N95 ose Ffp2. Për ta sugjeruar këtë është specialisti i sëmundjeve infektive dhe drejtori i klinikës së sëmundjeve infektive të Policlinico San Martino në Genova të Italisë, Matteo Bassetti, duke iu referuar rezultateve të një studimi të universiteteve të […]

Ja pse frutat dhe perimet ne supermarkete jane gjithnje te dukshme ne hyrje!

Kur hyjmë në një supermarket, pothuajse gjithmonë jemi të përshëndetur nga frutat dhe perimet shumëngjyrëshe dhe ftuese, të kompletuara me kuti, arka madje edhe tenda, nëse madhësia e dyqanit e lejon atë. Ne jemi zhytur kështu në një atmosferë të këndshme, duke kujtuar një mjedis të freskët dhe të shëndetshëm, pothuajse si ai i një […]

Itali/ Vetem 48% e lumenjve dhe 20% e liqeneve jane ne nje gjendje te mire ekologjike

Sipas të dhënave ISPRA e Italia është një nga vendet evropiane më e pasura me biodiversitetin por ndotja dhe speciet e huaja janë një kërcënim serioz për florën dhe faunën. Natyra në Itali nuk është me shëndet të shkëlqyeshëm, veçanërisht lumenjtë dhe përrenjtë. Sipas Librit Vjetor të të dhënave të Mjedisit Ispra 2019 , qendra e […]

Vendet qe kane perballuar me mire koronavirusin jane qeverisur nga gra

Vëndet që i kanë qëndruar më mirë koronavirusit kanë një gjë të përbashkët: janë qeverisur nga gra. Shtatë të mrekullueshmet. Katër janë ato të zakonshmet veriore, që gjithshka e bëjnë gjithmonë mirë, Islanda, Finlanda, Norvegjia, Danimarka; pra aspak befasi. TAIVANI DHE ZELANDA E RE Janë të vegjël, Taivani dhe Zelanda e re, por të dy […]

Blini produkte vendase/ Jane cilesore, ndihmoni ekonomine tone

Prodhimi vendas dhe produktet “Made in Albania” operojnë në një mjedis sfidues ku duhet të përballen me konkurrencën që ju vjen nga rajoni. Por qytetarët pëlqejnë të konsumojnë prodhime vendase edhe në këtë kohë pandemie. Vetë qytetarët thonë se prodhimet e vëndit janë më cilësore dhe të besueshme për ta ndaj do të donin t’i […]