Skemat Kombëtare kërkojnë më shumë para – Fondet e akorduara këtë vit, mbulojnë vetëm gjysmën e aplikimeve

Interesi i lartë i fermerëve për të përfituar nga Skemat Kombëtare në bujqësi vë në presion Ministrinë e Financave që të rrisë fondet për mbështetjen e kësaj kategori, me qëllim që të nxisë zhvillimin bujqësor dhe rural në vend. Referuar raportit të realizimit të buxhetit për 4 muajt e parë të vitit, të hartuar nga […]

NOA jo vetem institucion kreditimi, por edhe keshillimi

NOA se bashku me AFC studio te mbeshtetur nga SRD kompani Gjermane nepermejt GIZ si dhe SYNGENTA Company me qender ne Greqi, kane nisur nje fushate ndergjegjesimi dhe edukimi per fermeret e Myzeqese e me gjere. Dr. NOA-s Lushnje e Berat, Adrian Danellari lidhur me çfare duhet te kene parasysh ne punen e perditeshme te […]

FAO: Pyllezimi ne Shqiperi, mesatarisht vetem 0.7 hektar ne vit

Shpyllëzimi në vend përjetoi rritjen më të madhe të tij në vitet 1990-2000 duke lënë pas pasoja të jashtëzakonshme për mjedisin dhe komunitetet në rajonet e prekura. Një raporti i Organizatës së Bujqësisë dhe Ushqimit (FAO) tregon ecurinë që kanë pasur vendet në tre dekada për të eliminuar pasojat, duke rritur sipërfaqen e pyjeve. Shqipëria, […]

“AgrIOT”, Aplikacioni i vetem qe monitoron mungesat e lendeve ushqyese permes smartphonit

Teknologjia e zhvilluar nga AgrIOT integron shkencën dhe teknologjinë dhe mundëson identifikimin e mungesave të lëndëve ushqyese në tre lëndët ushqyese kryesore thelbësore për shëndetin e bimëve (azoti, fosfori dhe kaliumi). Gjigandi Izraelit “Haifa Group” ka nënshkruar një memorandum mirëkuptimi (MOU) për investime në AgrIOT , një kompani që zhvillon teknologji që monitoron mungesat e lëndëve ushqyese përmes smartphone dhe […]

Pyjet ne Shqiperi/ Ne 21 vite jane investuar vetem 20 mln euro

Gati gjysma e sipërfaqes se vendit është e mbuluar me pyje, por qeveritë shqiptare nuk i kanë kushtuar gati aspak vëmendje kësaj pasurie natyrore. Të dhënat zyrtare tregojnë se që nga viti 1998 deri në vitin 2019 buxheti i shtetit ka investuar për mirëmbajtjen dhe shtimin e fondit pyjor rreth 2,3 miliardë lekë ose rreth […]

Furnizimi me uje, ne disa zona vetem 56 % e popullsise arrin te marre kete sherbim

Teksa për një pjesë të mirë të vendit problem është uji me orar në disa zona të tjera furnizimi me ujë si shërbim nuk ekziston. Të dhënat e fundit të Entit Rregullator të Ujit tregojnë se nga ndarja me tre grupe e ujësjellësve treguesi i mbulimit me këtë shërbim varion nga 83 për qind e […]

Eksportet bujqesore drejt vendeve te BE-se/ 210 kamione vetem gjate nje jave nga Lushnja dhe Fieri

Vijojnë të kryesojë rajoni i Fierit dhe Lushnjës me eksportet e produkteve bujqësore drejt vendeve të rajonit dhe Bashkimit Europian. Bujqësia në këtë rajon, një sektor kyç për rritjen e të ardhurave në familjet fermere, punësimin dhe ekonominë e vendit, vitet e fundit ka prekur shifrat e rritjes progresive përsa i takon prodhimit dhe eksporteve. […]

Resuli: A ka turp me te madh? Kosova akordon 53 mln euro per bujqesine, Shqiperia vetem 5.8 mln euro

Ervin Resuli administrator i Fermes Resuli ka nje ndjeshmeri ndaj bujqesise dhe kjo e ben te vemendshem dhe kritik ndaj çdo levizje te sektorit ne Shqiperi dhe rajon. Ne publikimet e tij specialisti i Bujqesise dhe Mjeku Veteriner  Resuli komenton me ironi fondet e akorduara nga qeveria e Kosoves duke krahasuar me fondet e qeverise […]

Itali/ Vetem 48% e lumenjve dhe 20% e liqeneve jane ne nje gjendje te mire ekologjike

Sipas të dhënave ISPRA e Italia është një nga vendet evropiane më e pasura me biodiversitetin por ndotja dhe speciet e huaja janë një kërcënim serioz për florën dhe faunën. Natyra në Itali nuk është me shëndet të shkëlqyeshëm, veçanërisht lumenjtë dhe përrenjtë. Sipas Librit Vjetor të të dhënave të Mjedisit Ispra 2019 , qendra e […]

“Jo vetem nje vale e dyte, por edhe nje vale te trete” – Instituti gjerman paralajmeron se bota duhet te pergatitet per bashkejetesen me Covid-19

Bota duhet të përgatisë veten për një valë të dytë dhe madje edhe një valë të tretë të pandemisë koronavirus përpara se popullsia të arrijë imunitet të mjaftueshëm ndaj virusit, sipas studiuesve gjermanë. Lothar Wieler, presidenti i Institutit Robert Koch, një institut i shëndetit publik në Gjermani, tha se një valë e dytë e infeksioneve […]