Nuk ka prodhim vendas, ‘fluturojnë’ importet e frutave dhe zarzavateve, ja si kanë ndryshuar shifrat

Importet e frutave dhe zarzavateve u rritën me 63% në periudhën janar-shkurt 2024 në raport me të njëjtën periudhë të një viti më parë, teksa eksportet e këtij grupi po rriten me ritme shume më të ulëta. Të dhënat zyrtare për tregtinë e jashtme tregojnë se ekonomia shqiptare po rrit dukshëm varësinë në importe, duke […]

Mbi 60% e te rriturve kane arritur te reduktojne stresin e shkaktuar nga Covid-19 ne natyre

Kërkimet nga Fondacioni i Shëndetit Mendor kanë zbuluar se 62 përqind e të rriturve në Mbretërinë e Bashkuar gjetën çlirim nga stresi i COVID-19 vetëm duke bërë shëtitje. Më shumë se gjysma e të anketuarve gjithashtu menduan se kalimi i kohës në hapësira të gjelbërta i ka ndihmuar ata të përballen me rritjen e ankthit […]

Subvencionet ne bujqesi/ 85 % e fermave perjashtohen nga fondet, nuk kane NIPT

Ndërkohë që më 29 Maj do të hapen aplikimet për të përfituar nga fondet në sektorin bujqësor, 85 për qind e fermave janë të përjashtuara. Sipas të dhënave të Këshillit të Agrobiznesit Shqiptar, në Shqipëri në fushën e bujqësisë, blegtorisë dhe agrobiznesit operojnë mbi 350 mijë ferma. Aktualisht rreth 15 % janë të pajisura me […]

Kosove/ Fermeret e Rahovecit e kane te dosdoshme hapjen e tregut vendas

Ashtu si sektorët e tjerë të ekonomisë edhe bujqësia po përballet me vështirësi në këtë periudhë pandemie. Fermerët po vijojnë punën e tyre, duke kapërcyer vështirësitë e krijuara në këtë sektor. Duke e ditur faktin që ne gjindemi në një kohë të pandemise, prodhuesve vendor po ju rrezikohet i gjithë mundi dhe investimi të cilin […]

Vendet qe kane perballuar me mire koronavirusin jane qeverisur nga gra

Vëndet që i kanë qëndruar më mirë koronavirusit kanë një gjë të përbashkët: janë qeverisur nga gra. Shtatë të mrekullueshmet. Katër janë ato të zakonshmet veriore, që gjithshka e bëjnë gjithmonë mirë, Islanda, Finlanda, Norvegjia, Danimarka; pra aspak befasi. TAIVANI DHE ZELANDA E RE Janë të vegjël, Taivani dhe Zelanda e re, por të dy […]

Nga java tjeter, masa te “pazakonta”! Edhe kembesoreve do u hiqet patenta dhe makina nese kane

Qeveria ka njoftuar nisjen e një procesi lehtësimi gradual të masave parandaluese të COVID-19 por nga ana tjetër, ka parashikuar që të ashpërsojë masat ndëshkuese për shkelësit, duke rritur gjobat, duke zgjatur kohën e penaliteteve e duke e ashpërsuar më tej deri në burgosje. Kryeministri bëri të ditur se do të ndryshojë Kodi Penal dhe […]

OBSH: Personat e shendetshem nuk kane nevoje per maska!

Organizata Botërore e Shëndetit ka tërheur mbrapsht rekomandimin e saj, sipas të cilit të gjithë individët të infektuar ose jo, duhet të mbajnë maska mbrojtëse për të parandaluar përhapjen e pandemisë. OBSH rishikoi pozicionin e saj për maska ​​në dritën e të dhënave nga Hong Kongu duke treguar që përdorimi i tyre i përhapur në […]

Semundje te bimeve te cilat kane ndryshuar historine ne bujqesi!

Që nga zanafilla e prodhimta risë bujqësore njeriu është ballafaquar me organizma të ndryshëm dëmtues midis të cilëve hyjnë edhe shkaktuesit e sëmundjeve te bimët. Sot nuk ka asnjë bimë e cila nuk është sulmuar nga të paktën një sëmundja. Vlerësohet se humbjet në prodhimtarinë bimore nga organizmat e dëmshëm (dëmtues, sëmundje, barëra të këqija […]

Specialisti Pilku: Çertifikimi Global G.A.P. ne Shqiperi, nga 15 kompani vetem 4 kane rinovuar çerifikimin!

Çertifikimi Global Gap synon mbi të gjitha praktika më të sigurta dhe afatgjata për të gjitha prodhimet bujqësore. Një nga qëllimet e certifikimit është të barazojë sigurinë dhe cilësinë e produkteve bujqësore shqiptare me ato të vendeve të rajonit me qëllim hapjen e tregjeve të reja për eksportet drejt vendeve europiane. Per te arritur nje […]

Tokat, KLSH: Bashkite kane probleme me evidentimin e aseteve dhe regjistrimin e tyre

Reforma territoriale që ndryshoi kufijtë e disa bashkive, paqartësia ligjore dhe në disa raste edhe indiferenca kanë bërë që disa bashki  në vend të kenë probleme me evidentimin e pasurisë së tyre sa i takon tokave, pyjeve, kullotave apo ndërtesave e aseteve të tjera në brendësi. Kontrolli i Lartë i Shtetit në të gjitha Bashkitë […]