Nuk ka prodhim vendas, ‘fluturojnë’ importet e frutave dhe zarzavateve, ja si kanë ndryshuar shifrat

Importet e frutave dhe zarzavateve u rritën me 63% në periudhën janar-shkurt 2024 në raport me të njëjtën periudhë të një viti më parë, teksa eksportet e këtij grupi po rriten me ritme shume më të ulëta. Të dhënat zyrtare për tregtinë e jashtme tregojnë se ekonomia shqiptare po rrit dukshëm varësinë në importe, duke […]

Raporti: 20% e frutave dhe perimeve ne Itali jane te mbledhura nga emigrantet e shfrytezuar, ne jug arrin ne 80% !

Pjesa më e madhe e frutave dhe perimeve që mbërrijnë në tryezat e italinave apo dhe te vendeve te tjera europiane ku ato eksportohen jane mbledhur nga emigrantë te cilet punojne te shfrytezuar ne keto toka. Sipas vlerësimeve të mbledhura nga Demeter 2020, një raport vjetor i publikuar nga qendra franceze e studimit gjeopolitik Iris, […]

Te mirat nga lekura e frutave

Hulumtuesit kane zbuluar se acidi i cili e mban levoren e molles te shkelqyer, na jep me shume vlera per shendet se sa vete brendesia e molles – duke filluar nga forcimi i muskujve deri te mbajtja nen kontroll e kolesterolit dhe sheqerit. Mollet nuk jane pemet ose perimet e vetme te cilat kane levore […]

Tharja e frutave dhe perimeve

Frutat dhe perimet që mund të thahen janë: fiku, rrushi, molla, pjeshka, dardha, banania, specat e kuq, bamja, patatja, fasulet, bizelet, patellxhani etj. Tharja e frutave bëhet në ambjente të ajrosura, të thata, të ngrohta. Që ajrosja të jetë sa më e mirë raftet e tharjes vendosen disa cm mbi tokë, idealja është të vendosen […]

Si te bejme konservimin e frutave?!

Konservat kanë lindur si pasojë e nevojës së njeriut për të pasur produkte ushqimore në kohë të ndryshme të vitit dhe  të ruhen për një kohë më të gjatë. Konservat e frutave dhe perimeve lëndë bazë kanë vet frutat dhe perimet, të cilat pasi trajtohen me procese të ndryshme dhe me substanca e shtesa ushqimore, […]