Kosove: Bizhuteri nga mbeturinat plastike

Mbeturinat plastike i gjen kudo në Kosovë, një problem për të cilin DYVO është duke gjetur zgjidhje që mbron edhe mjedisin. Pas përpunimit mbeturinat plastike ripërdoren si bizhuteri apo zbukurime të tjera.   Kosovë: Bizhuteri nga mbeturinat plastike Kosovë: Bizhuteri nga mbeturinat plastikeMbeturinat plastike i gjen kudo në Kosovë, një problem për të cilin DYVO […]

Korrja e grurit ne Kosove/ Formohet Shtabi Komunal per korrjet-shirjet ne Komunen e Rahovecit

Me fillimin e muajit Korrik në komunën e Rahovecit ne Kosove, zyrtarisht ka filluar fushata e korrje- shirjeve te grurit. Pikerisht per kete faze teper te rendesishme per fermeret dhe Kosoven eshte formuar Shtabi Komunal për korrjet-shirjet në Komunën e Rahovecit, për vitin 2020. Shtabi Komunal i formuar nga Kryetari i Komunës së Rahovecit Z. […]

Çmimi i patates, po demton financat e fermereve ne Kosove

Kultura e patates zë sipërfaqe të konsiderushme në Kosove duke siguruar te ardhura per shume fermere. Në Komunën e Rahovecit kultivohen mbi 220 ha me patate, ku shumica e kësaj sipërfaqeje kultivohet në ambiente të hapur. Në fillim të muajit qershor fermerët kanë filluar shitjen e patateve në tregun vendas, por ajo çka po i […]

Kosove – 53 mln euro per sektorin bujqesor!

Diten e sotme ne Kosove eshte nënshkruar Programi për Zhvillim Rural dhe ai i Pagesave Direkte me vlerë 53 milionë euro për sektorin e bujqësisë. Kryeministri i Republikës së Kosovës, Avdullah Hoti mori  pjesë në ceremoninë e nënshkrimit të Programit për Zhvillim Rural dhe Programit të pagesave direkte, duke e vlerësuar këtë si një ngjarje […]

Kosove/ Renia e konsumit dhe mungesa e tregut, po rrezikon prodhimet bujqesore

E ardhmja e prodhimit të ushqimit ne Kosove është në rrezik, për shkak të problemeve në bujqësi. Dy nga problemet më të mëdha në bujqësi janë humbja e tokës bujqësore si dhe mos sigurimi i hapësirave tregtare për shitjen e tyre. Për fat të keq, bujqesia ne Kosove po përballet me dy nga këto problemet […]

Kosove/ Bresheri shkakton deme ne Komunen e Rahovecit

Reshjet e mbrëmshme të shiut të shoqëruara me breshër ne Kosove, kanë përfshirë pothuajëse gjithë Komunën e Rahovecit duke shkaktuar deme te konsiderueshme per fermeret. Demet me te medha jane vreshta ku bresheri ka shkaterruar bistaket e frutave te rrushit. Drejtori i DBPZHR-së së bashku me zyrtarët e kësaj drejtorie, që nga mëngjesi kanë dalur […]

Kosova stimulon fermeret e rikthyer

Punimi dhe përgatitja e tokës për mbjellje të kulturave bujqësore është më se e domosdoshme në këtë kohë. Rritja e prodhimit dhe cilësisë së produkteve bujqësore, padyshim kërkon edhe mbështetjen e fermerëve me mekanizëm bujqësorë. Sot, në bashkëpunim me Komunën e Rahovecit janë mbështetur katër 4 të rikthyer – fermerë nga kjo Komunë. Përfituesit u […]

Kosove/ Fermeret e Rahovecit e kane te dosdoshme hapjen e tregut vendas

Ashtu si sektorët e tjerë të ekonomisë edhe bujqësia po përballet me vështirësi në këtë periudhë pandemie. Fermerët po vijojnë punën e tyre, duke kapërcyer vështirësitë e krijuara në këtë sektor. Duke e ditur faktin që ne gjindemi në një kohë të pandemise, prodhuesve vendor po ju rrezikohet i gjithë mundi dhe investimi të cilin […]

UNICEF dhe USAID shperndajne 12 000 pako higjenike ne Kosove

Praktikat e duhura të larjes së duarve dhe higjienës janë vendimtare për ta zvogëluar përhapjen e koronavirusit dhe ekspozimin ndaj tij. Popullsia më e varfër dhe më e cenuar janë në disavantazh më të madh për sa i përket qasjes në furnizimet higjienike. Sot, me mbështetjen e USAID-it, 5950 pako familjare higjienike, 240 pako higjienike […]

Kosove/ Vazhdon mbeshtetja per fermeret edhe ne kohe pandemie

Vazhdon mbështetja me mekanike buqësore për fermerët ne Kosove, perkatesisht ne Komunen e Klines, Rahovecit dhe Vushtrrise Më shumë se çdo here më parë, sot kërkohet që të jemi afër dhe të ndihmojmë fermerët në prodhimin e produkteve bujqësore. Këtë me sukses po e realizon IADK me partnerët e saj, Komunën e Vushtrrisë, Klinës dhe […]