Çmimi i patates, po demton financat e fermereve ne Kosove

Kultura e patates zë sipërfaqe të konsiderushme në Kosove duke siguruar te ardhura per shume fermere. Në Komunën e Rahovecit kultivohen mbi 220 ha me patate, ku shumica e kësaj sipërfaqeje kultivohet në ambiente të hapur. Në fillim të muajit qershor fermerët kanë filluar shitjen e patateve në tregun vendas, por ajo çka po i […]

Divjake/ Fermeret ankohen per çmimin e qepes dhe patates

Prodhimi i patates dhe qepës është në fazën e vjeljes në Myzeqe, por fermerët në Divjakë janë të shqetësuar për treg. Kërkesa është e ulët sipas tyre dhe çmimi po ashtu. Duke patur parasysh këtë luhatje çmimi përpara disa ditësh, shoqata e fermerëve në Divjakë vendosi nje çmim tavan per qepen dhe për pataten, 40 […]

Blegtoria, eksperti i bujqesise, Pilku: Shteti duhet te subvencionoje me pagesa te drejteperdrejta

Gjate nje emisioni televiziv eksperti i bujqësisë Ilir Pilku deklaroi per nevojën e subvencionimit të drejtpërdrejtë në blegtori, pasi ndryshe ky sektor nuk mbijeton, ndërsa përsa i përket hedhjes së patateve në kanal, ai tha  se fermerët duhet të jenë më të kujdesshëm në mbjellje dhe shteti ne mbrojtjen e prodhimit vendas. “Në 145 milionë […]

Mbledhje e shpejte dhe efikase e patates!

Gjatë shkuljes së patates zihet një sasi e madhe e masës së përgjithshme. Për çdo një metër gjatësi përfshihen 2-3 kg patate, por dhe 60-80 kg truall (edhe për gjatësinë më të vogël prej 12-14 cm). Gjatë shkuljes së patates prej një hektari ngrihet dhe ndahet nga trualli rreth 900-1200 t tokë, ndonjëherë edhe deri […]