Perpunuesit e qumeshtit po furnizohen nga importi/ Fermeret vendas detyrohen ta hedhin ne toke prodhimin e tyre

Blegtoret ne vendin tone po vijojne te kene probleme te medha me shitjen e qumeshtit. Firmat grumbulluese dhe perpunuese kane ulur ndjeshem cmimin e qumeshtit duke mos i dhene asnje arsye fermereve te cilet shprehen se cmimi eshte nen kosto cka i con ata drejt falimentimit. Duke mos e shitur me cmimin e paracaktuar nga […]

Fermerët e serrave, të dëshpëruar nga çmimet e ulëta, hedhin prodhimin në kanal

Teksa në Tiranë, çmimet e zarzavateve dhe perimeve në shkurt ishin më të larta se vitin e kaluar dhe tezgat janë plot me prodhime importi, fermerët e serrave në Lushnjë-Fier dhe Berat po hedhin prodhimet në kanalet e vaditjes. Fotoja e mëposhtme është një kanal në zonën e Samaticës në Berat, me intensitetin më të […]

Prodhimi i grurit/ Ulen parashikimet, Ndikon thatesirsa dhe i nxehte ne Rusi, Kanada dhe SHBA

Këshilli Ndërkombëtar i Grurit uli parashikimin për të korrat e grurit në botë gjatë sezonit 2021/22, si një reflektim ndaj rënies së prodhimit në Rusi, Kanada dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Në përditësimin mujor, organi ndërqeveritar shkurtoi parashikimin për prodhimin global të grurit me 6 milionë ton, në totalin e 782 milionë ton. Prodhimi […]

ATSH/ Kulturat hibride rrisin prodhimin dhe eksportin bujqesor ne Lushnje

Fermerët po shtojnë interesin në përdorimin e teknologjive të reja në inputet bujqësore, si një vlerë e shtuar në rritjen e prodhimit vendas krahas rritjes së cilësisë dhe rendimentit. Qendra e transferimit të teknologjive bujqësore në Lushnjë mbetet një nga qendrat më të mëdha, që teston hibridet e perimeve dhe drithërave. Ministria e Bujqësisë dhe […]

Blegtoria, eksperti i bujqesise, Pilku: Shteti duhet te subvencionoje me pagesa te drejteperdrejta

Gjate nje emisioni televiziv eksperti i bujqësisë Ilir Pilku deklaroi per nevojën e subvencionimit të drejtpërdrejtë në blegtori, pasi ndryshe ky sektor nuk mbijeton, ndërsa përsa i përket hedhjes së patateve në kanal, ai tha  se fermerët duhet të jenë më të kujdesshëm në mbjellje dhe shteti ne mbrojtjen e prodhimit vendas. “Në 145 milionë […]

Lushnje/ Kushtet atmosferike demtojne prodhimin e qershise

Fermerët e zonës së Darsisë në Lushnje prej 5 ditësh kanë nxjerrë në treg prodhimin e tyre të qershisë se hershme. Ndryshe nga vitet e tjera, sipas tyre nuk ka shumë prodhim, kjo si pasojë e kushteve atmosferike. E megjithatë ajo që u intereson më shumë fermerëve aktualisht është çmimi i shitjes në treg, pasi […]

Paris, Parkingjet e boshatisura kthehen ne ferma urbane per prodhimin e kerpudhave!

Në Paris, si në shumë qytete evropiane, numri i makinave është në rënie, gjë që po lë te boshatisur nje rrjet të gjerë parkingjesh nëntokësore per makinat. Me projektin e saj të fillimit të quajtur “La Caverne”, Cycloponics po rimerr këto territore urbane duke i përdorur ato si një ferme për të rritur shumë perime […]

Kosova fillon prodhimin e rrymes nga era, BERZH financon projektin me 58 milione euro

Kosova e cila kryesisht prodhon energjinë elektrike nga linjiti, së shpejti do të fillojë prodhimin e sajë nga era. Kredia e Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) në vlerë prej 58 milionë euro do të ndihmojë ndërtimin e projektit për prodhimin e energjisë nga era. Kjo kredi është gjysma e totalit e kërkuar për […]

Fermeret e vegjel mund te dyfishojne prodhimin e ushqimit ne bote!

Në të gjithë botën, fermerët e vegjël po detyrohen të largohen nga tokat e tyre për ti hapur rrugë bujqësisë se korporatave, dhe kjo është e justifikuar nga nevoja për të ushqyer botën dhe nevojen gjithnje e ne rritje per ushqime. Por janë fermerët e vegjël që janë më prodhimtarët, dhe sa më shumë rrëmbehet […]

Perimet dhe qumeshti dominojne prodhimin bujqesor, zene 58 % te totalit

Bujqësia shqiptare është vazhdon të jetë sektori me peshën më të lartë në ekonominë shqiptare me rreth 19 për qind të totalit të PBB-së, ndërsa shihet se prodhimi është i përqendruar së shumti në tek qumështi dhe perimet. Sipas të dhënave të fundit mbi prodhimin bujqësor të publikuara nga INSTAT, peshën më të mëdha në […]