FAO/ Prodhimi bujqesor ne Shqipëri ka kosto 38% me te larta se mesatarja rajonale!

Para pak ditësh Autoriteti Konkurrencës vuri nën hetim paraprak në tregun e importit dhe shitjes me shumicë të plehrave kimike dhe inputeve bujqësore pasi në mënyrë të koordinuar kishin fiksuar çmimet duke i lëne ato në nivele të larta. Fermerët në zonat prodhuese të vendit katër vitet e fundit kanë shprehur shqetësime për rritjen e […]

Kalendari bujqesor per muajin Shtator 2020

Kalendari i Bujkut ka karakter informimi për të gjitha kulturat bujqësore që kultivohen, për mbareshtrimin e blegtorisë dhe bletarisë etj. Më poshtë po japim punët kryesore që do të bëhen dhe duhet më pase parasysh nga ana e bujkut si edhe masat që duhet të merren për mbrojtjen e kulturave bujqësore nga semundjet dhe demtuesit […]

Kosove – 53 mln euro per sektorin bujqesor!

Diten e sotme ne Kosove eshte nënshkruar Programi për Zhvillim Rural dhe ai i Pagesave Direkte me vlerë 53 milionë euro për sektorin e bujqësisë. Kryeministri i Republikës së Kosovës, Avdullah Hoti mori  pjesë në ceremoninë e nënshkrimit të Programit për Zhvillim Rural dhe Programit të pagesave direkte, duke e vlerësuar këtë si një ngjarje […]

ATSH/ Kulturat hibride rrisin prodhimin dhe eksportin bujqesor ne Lushnje

Fermerët po shtojnë interesin në përdorimin e teknologjive të reja në inputet bujqësore, si një vlerë e shtuar në rritjen e prodhimit vendas krahas rritjes së cilësisë dhe rendimentit. Qendra e transferimit të teknologjive bujqësore në Lushnjë mbetet një nga qendrat më të mëdha, që teston hibridet e perimeve dhe drithërave. Ministria e Bujqësisë dhe […]

Plani financiar i qeverise / Reagon Sindikata e Fermereve te Bashkuar – Po diskriminohet sektori bujqesor

Pas publikimit te planit financiar per te perballuar situaten e pandemise nga ana e qeverise ka reaguar Sindikata e Fermereve te Bashkuar. Ata ne nje deklarete per mediat kane shprehur indinjatë të thellë për ketë harresë dhe nënvleftësim që Qeveria i ka bërë dhe i bën fermerëve shqiptarë dhe bujqësisë si sektor i ekonomisë edhe […]

Prodhimi bujqesor kaotik, bien çmimet e perimeve, rriten te frutave

Prodhimi bujqësor pa planifikim dhe me hope për disa artikuj bujqësore që konsumohen shumë në tregjet shqiptare ka shkaktuar ndryshime  ekstreme ne çmimet e shitjes së tyre me pakicë. Në janar të vitit 2020 çmimet e zarzavateve ranë me gati 1 për qind në raport me një vit më parë raportoi INSTAT. Ulja erdhi për […]

Bujqesia organike, Si te permiresojme qendrueshmerine e sistemit bujqesor?

Bujqësia dhe sistemet ushqimore duhet të sigurojnë ushqim të mjaftueshëm dhe me cilësi të lartë për një popullsi e cila eshte gjithmone në rritje. Intensifikimi i bujqësisë ka çuar në një rritje të konsiderueshme të prodhimit dhe sigurisë ushqimore në nivel global. Sidoqoftë, praktikat e deritanishme bujqësore janë një shkak kryesor i problemeve mjedisore (p.sh. humbja e […]

Programi IPARD/ Çuçi: Do te investohen rreth 22 milione euro ne sektorin bujqesor dhe rural

Gjatë takimit të pestë të Komitetit të Monitorimit të Programit IPARD, Ministri i Bujqësisë dhe i  Zhvillimit Rural, Bledi Çuçi deklaroi se rreth 22 milionë euro do të investohen në sektorin bujqësor dhe zhvillimin rural në Shqipëri, përmes dhjetëra kontratave të lidhura deri më tani. Sipas tij ky është një lajm i mirë për një […]

Perimet dhe qumeshti dominojne prodhimin bujqesor, zene 58 % te totalit

Bujqësia shqiptare është vazhdon të jetë sektori me peshën më të lartë në ekonominë shqiptare me rreth 19 për qind të totalit të PBB-së, ndërsa shihet se prodhimi është i përqendruar së shumti në tek qumështi dhe perimet. Sipas të dhënave të fundit mbi prodhimin bujqësor të publikuara nga INSTAT, peshën më të mëdha në […]

Konsulli italian vizite sektorit te exportit bujqesor ne Lushnje

Interesi per sektorin e bujqesise vjen natyrshem nga perfaqesite diplomatike qe i konsumojne produktet tona. Aldo Marino, konsulli italian i shoqeruar nga Drejtori i AREB Dhimitraq Qorri kane bere nje guide ne disa nga pika te grumbullimit dhe exportit te produkteve bujqesore ne Lushnje dhe Divjake. Doni Fruits, Nedrete Arapi si dhe Fatos Lico ne […]