Specialisti Pilku keshillon fermeret: Mos perdorni preparate te grupit “dithiocarbamates” – Nuk lejohen ne BE, demton eksportet

Monitorimi i produkteve bujqesore Made in Albania ka nje rritje nga strukturat pergjegjese te BE-se por edhe nga konsumatoret e tjere jashte tregut Europian. Nisur nga ky shqetesim specialisti i bujqesise Ilir Pilku terheq vemendjen e fermereve duke i keshilluar te jene te kujdesshem. KESHILLIM BUJQESOR.  Per te gjithe fermeret e serrave, ju lutemi mos […]

Furtuna demton rende agrumet ne jug te vendit, Rrjetat jane zgjidhja e vetme!

Ngrohja Globale dhe  ndryshimet e forta te klimes kane sjelle situata te veshtira per shume sektore te ekonomise. Bujqesia eshte sektori qe vuan me shume dhe ka demin me te madh e te pakompensueshem si per shkak te profilit dhe te qenit ne kontakt te drejtperdrejte me natyren po aq edhe per shkak te politikave […]

Furtuna demton rende agrumet!

Bresheri i rene pak dite me pare ka sjelle deme te jashtezakonshme ne bujqesi ne zonen e Konispolit dhe te Xarres ne Sarande. Pasojat me te medha jane ne pemet frutore dhe agrumet ku bresheri ka shkaterruar gjithcka. Demet ekonomike te shkaktuara nga bresheri per banoret e zones jane te konsiderueshme pasi Konispoli dhe Xarra […]

Malajzia padit BE-ne ne Organizaten Boterore te Tregtise – “Ndalimi i vajit te palmes demton ekonomine tone”

Malajzia do të kontaktojë Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT ) për planet e Bashkimit Evropian për t’i dhënë fund përdorimit të biokarburanteve të marra nga vaji i palmës. Njoftimi u bë nga një ministër ekzekutiv në Kuala Lumpur, qendra politike e vendit aziatik, prodhuesi i dytë më i madh në botë i vajit të palmës […]

Çmimi i patates, po demton financat e fermereve ne Kosove

Kultura e patates zë sipërfaqe të konsiderushme në Kosove duke siguruar te ardhura per shume fermere. Në Komunën e Rahovecit kultivohen mbi 220 ha me patate, ku shumica e kësaj sipërfaqeje kultivohet në ambiente të hapur. Në fillim të muajit qershor fermerët kanë filluar shitjen e patateve në tregun vendas, por ajo çka po i […]

Divjake/ Renia e çmimit te shalqirit po demton fermeret!

Në Divjakë, kjo është periudha më e mirë e prodhimeve bujqësore ku prodhimi i bostanoreve arrin edhe pikun. Me qindra hektar toka janë të mbjelluar me shalqi dhe kanë dalë në treg. Për fermerët ky vit është një vit i keq. Sipas tyre çmimi i shitjes së shalqirit në këtë periudhë është çmimi më i […]

Bresheri demton bujqesine ne Lushnje/ Fermeret te pashprese per mbeshtetje nga qeveria

Kushtet atmosferike te paqendrueshme ne ditet e fundit, te cilat u shoqeruan me rebeshe shiu dhe bresheri, shkaktuan deme te konsiderueshme ne bujqesi ne rrethin e Lushnjes. Ne Lushnje dhjetera hektare te mbjella me miser, grure, vreshta dhe serra djellore pesuan deme nga bresheri. Sipas te dhenave zonat me te prekura deri me tani jane […]

Pogradec/ Migrimi i bleteve po demton fermeret

kosheret e bleteve

Banorët e fshatrave Beragozhd dhe Stropckë në njësinë administrative të Dardhasit në Pogradec, në shumicën e tyre janë bletërritës dhe sigurojnë të ardhurat e tyre me shitjen e mjaltit. Por, vitet e fundit, kjo mundësi po u rrezikohet seriozisht nga migrimi i bletëve nga zonat e ngrohta. Sipas banorëve të këtyre zonave, bletërritësit që vijnë […]

Covid-19 po demton fermeret, Sharka: Nuk lejohet te dalin te punojne e te shesin produktet

Situata e krijuar nga masat e rrepta kunder koronavirusit te ndermara nga qeveria po shfaqin probleme te shumta te fermeret. Për fermerët është mjaft e vështirë të sigurojnë një autorizim për të lëvizur në tokat bujqësore apo drejt tregjeve. Kryetari i sindikatës së fermerëve, Eduart Sharka, thotë se problem mbetet edhe kufizimi i eksporteve përshkak […]

Mbeturinat elektronike, Mania pas teknologjise po demton mjedisin!

Mbeturinat elektronike, dmth mbeturinat e pajisjeve dhe instrumenteve elektronike, janë lloji më në rritje i mbeturinave në botë, me pasoja të mëdha në dëmtimin e mjedisit dhe shëndetit të njeriut. Ndërsa markat ndërkombëtare të pajisjeve elektronike dhe celulare vazhdojnë të sjellin në treg produkte dhe modele të reja, numri i mbeturinave elektronike po rritet në […]