Bujqësia merr pikiatën, rënia më 2023, më e forta që nga 1997-ta

Struktura e rritjes ekonomike në vitin 2023 tregoi rënie të theksuar të sektorit të prodhimit në vend dhe sidomos bujqësisë, që është edhe sektori më i madh në ekonomi. Të dhënat zyrtare të INSTAT referuan se sektori i bujqësisë shënoi rënie me 0.68% në vitin 2023, më e forta e sektorit që nga viti 1997. […]

Kosove/ Renia e konsumit dhe mungesa e tregut, po rrezikon prodhimet bujqesore

E ardhmja e prodhimit të ushqimit ne Kosove është në rrezik, për shkak të problemeve në bujqësi. Dy nga problemet më të mëdha në bujqësi janë humbja e tokës bujqësore si dhe mos sigurimi i hapësirave tregtare për shitjen e tyre. Për fat të keq, bujqesia ne Kosove po përballet me dy nga këto problemet […]

Pandemia, BSH: Renia me e madhe ne sektoret e sherbimeve dhe bujqesise

Banka e Shqipërisë analizoi se, Covid-19 pritet të ketë një ndikim negativ në pothuaj të gjithë sektorët e ekonomisë. Megjithatë, goditja do të jetë më e përqendruar në sektorët prodhues të orientuar drejt eksportit dhe në bizneset e sektorit të shërbimeve që preken direkt nga masat e distancimit social. Duke supozuar një rënie me 10 […]

Renia e lindjeve ul shpenzimet e familjeve shqiptare per veshje dhe edukim

Më 2018-n shqiptarët ndanë si shpenzime për veshje nga buxheti i tyre më pak para se në vitin 2009. Sipas INSTAT 9 vite më parë shqiptarët harxhonin 5.7 për qind të buxhetit të tyre për veshje, ndërsa në vitin 2018 shpenzuan 4.2 për qind të buxhetit. Në vitin 2018 shpenzimet mesatare mujore për veshje të […]

Pjeshka: Renia e çmimit dhe mungesa e industrise Agroperpunuese po demton kultivuesit

Vellezerit Paja ne Gjocaj te Peqinit kane mbi 10 vite qe meren me kultivimin e pjeshkes. Tradita e pjeshkes ne kete zone ku toka e pasur nga aluvionet dhe humusi nga prurjet e dikurshme te shkumbinit eshte kthyer ne nje burim jetese per familjet e tyre. Si gjithmone mungesa e organizimit dhe informacionit penalizon çdo […]

Rënia dhe dëmtimi i pendëve tek shpendët dekorativ

Në Republikën e Shqipërisë  ka fituar popullaritet dhe është bërë si një trend i ri mbajtja e shpendëve dekorativ si kafshë shoqërimi. Por sa informacion ka në lidhje me këtë kategori kafshësh, kjo gjë në vendin tonë ka mangësira të shumta. Nisur nga ky motiv së bashku me Prof.Asoc.Kastriot Korro menduam të trajtonim një temë që lidhet […]