Zv. Ministri Kote: Nafta pa akcize dhe heqja e TVSH-se per inputet e makinerite bujqësore, ul me 50% koston e prodhimit

Zv.ministri i Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Dhimo Kote e cilësoi programin e qeverisë për heqjen e akcizës, taksës së qarkullimit dhe karbonit nga karburanti për prodhimet bujqësore, një mbështetje të madhe për fermerët, që do e marrin naftën 80,4 lekë më pak nga sa e paguajnë sot. Në një intervistë televizive, Kote tha se “karburanti […]

Importuam 467 milione euro ushqime – Ne 6-mujorin e pare te vitit u rrit kerkesa per produkte bujqesore

Në 6 muajt e parë të viti janë importuar nga jashtë kufijve 58.3 miliardë lekë apo 467 milionë euro prrodukte ushqimore. Sipas të dhënave zyrtare të Ministrisë së Bujqësisë, pavarësisht periudhës së pandemisë COVID-19, vështirësive në transport dhe tkurrjes së konsumit në vend, importet bujqësore kanë pësuar një rritje në krahasim me të njëjtën periudhë […]

Rritet çmimi i produkteve bujqesore – INSTAT: Ne 2019 regjistruan rritjen me te larte ne 4 vite

Çmimet e produkteve bujqësore për vitin 2019 shënuan rritjen më të lartë të katër viteve të fundit. Instituti i Statistikave bën të ditur se vitin e kaluar indeksi i çmimeve të bujqësisë u rrit me 2.7%. Produktet bimore regjistruan një rritje të çmimeve me 3% për vitin 2019. Produkti që regjistroi shtrenjtimin më të lartë […]

Siguria dhe shitja e produkteve bujqesore, percaktohet nga koha dhe menyra e kultivimit!

Rezultatet dhe çmimet më të mira dalin kur këto kultura perimore kultivohen në ambietet e mbrojtura, të cilat kontribuojn në të ardhura të kënaqshme për fermerët tanë. Prodhimtaria e integruar bujqësore është sistem që merret me prodhimin e ushqimit me cilësi të lartë, duke i shfrytëzuar burimet natyrore dhe mekanizmmat tjerë rregullues. Sipas kësaj, menaxhimi […]

“Elian-Export” lider ne exportin e produkteve bujqesore

Rritjen e eksportit të prodhimeve bujqësore shqiptare e konfirmojmë edhe pikat e grumbullimit, që shërbejnë si hallkë kryesore ndërmjet fermerëve dhe tregut global. Magazina e re e subvencionuar nga fondet europiane IPARD jane nje merite e punes se palodhur te familjes Arapi dhe stafit te perkushtuar. Vetem nga Elian-Export dalin rreth 5 – 6 kamione ne […]

Kosove/ Renia e konsumit dhe mungesa e tregut, po rrezikon prodhimet bujqesore

E ardhmja e prodhimit të ushqimit ne Kosove është në rrezik, për shkak të problemeve në bujqësi. Dy nga problemet më të mëdha në bujqësi janë humbja e tokës bujqësore si dhe mos sigurimi i hapësirave tregtare për shitjen e tyre. Për fat të keq, bujqesia ne Kosove po përballet me dy nga këto problemet […]

Mbyllja e kufijve po kalb prodhimet bujqesore!

Fermerët e Zadrimës shtuan investimet në bujqësi dhe sasinë e të mbjellave për vitin 2020, por mbyllja e kufijve për shkak të pandemisë së COVID-19 i ka lënë produktet e tyre të kalben nëpër fusha. Sigurimi i tregut për prodhimet bujqësore ka qenë gjithmonë i vështirë për fermerët në Shqipëri, por situata e krijuar prej […]

Legalizimi i kanabisit/ Sharka: Kriminalizim i ekonomise bujqesore

Eduart Sharka, kryetar i sindikatës “Fermerët e bashkuar”, në një interviste televizive, komentoi draftin e legalizimit të kanabisit për arsye shëndetësore. Sipas tij, “është ngritur një psikologji që kjo është një shpëtim për ekonominë bujqësore, por asgjë konkrete nuk dimë”. “Nuk kemi asnjë të dhënë. Është krijuar përshtypja që klima jonë prodhon bimë me cilësi […]

KE miraton paketen e ndihmes per Bujqesine/ 5 mije euro per çdo fermer dhe 50 mije euro per ndermarrjet bujqesore

Komisioni Evropian për Bujqësi publikoi ditën e sotme paketën për të mbështetur më tej sektorët e bujqësisë të cilat janë prekur nga kriza e koronavirusit. Komisoni Evropian për Bujqësinë ka propozuar një mbështetje prej 5000 euro për fermerët dhe deri në 50,000 euro për çdo ndërrmarrje bujqësore. Komisioneri i Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Janusz Wojciechowski […]

Bllokimi i eksportit te prodhimeve bujqesore po sjell mbifurnizim te tregjeve ne vend

Eksportet e ushqimeve sidomos prodhimeve bujqësore të stinës janë bllokuar për shkak të rënies së kërkesës në tregjet e huaja sidomos në ato të Rajonit. Kompania Gogo Eksport, prej vitesh eksporton prodhime bujqësore në tregjet e rajonit, Serbi, Maqedoni, Bosnje etj sqaroi se, kërkesa për prodhime shqiptare ka pësuar rënie drastike. Kushtet klimaterike e favorizojnë […]