Studimi/ Karantina ul nivelin e karbonit, por ende e pamjaftueshme

Një diskurs mjedisor po shfaqet mes pandemisë së koronavirusit: Shumë vende kanë ndalur fluturimet dhe shume te tjere nuk po shkojnë drejt punës me makina, duke çuar në një rënie drastike të emetimeve të karbonit. Një studim i publikuar në revistën Nature Weather Change zbulon se emetimet globale të karbonit në ditë në prill ishin […]

Ndotja e ajrit – Hollanda ul kufirin e shpejtesise maksimale ne 100 km/h

Kryeministri Hollandez, Mark Rutte njoftoi se kufiri i shpejtësisë në të gjithë vendin do të shkurtohet duke lënë 100 kilometra në orë shpejtësinë maksimale. Ky vendim vjen si një përpjekje për të zvogëluar emetimet e azotit pasi niveli aktual i ka kaluar kufijtë e vendosur nga Bashkimi Europian për vite me radhë. Kufiri i ri […]

Renia e lindjeve ul shpenzimet e familjeve shqiptare per veshje dhe edukim

Më 2018-n shqiptarët ndanë si shpenzime për veshje nga buxheti i tyre më pak para se në vitin 2009. Sipas INSTAT 9 vite më parë shqiptarët harxhonin 5.7 për qind të buxhetit të tyre për veshje, ndërsa në vitin 2018 shpenzuan 4.2 për qind të buxhetit. Në vitin 2018 shpenzimet mesatare mujore për veshje të […]

Abuzimi i tregtareve me çmimet po ul kerkesen per fruta – perime duke demtuar fermeret

Piku i prodhimeve te stines si dhe mungesa e kontrolleve nga strukturat tatimore dhe nga Autoriteti i Konkurences  kane bere qe  tregetaret vendas te rrisin me disa here çmimet e prodhimeve bujqesore vendase, frenojne konsumin dhe si pasoje uljen e çmimit per fermeret. Çmimi i nje produkti te shitur me shumice ne Lushnje i cili […]