Bujqësia merr pikiatën, rënia më 2023, më e forta që nga 1997-ta

Struktura e rritjes ekonomike në vitin 2023 tregoi rënie të theksuar të sektorit të prodhimit në vend dhe sidomos bujqësisë, që është edhe sektori më i madh në ekonomi. Të dhënat zyrtare të INSTAT referuan se sektori i bujqësisë shënoi rënie me 0.68% në vitin 2023, më e forta e sektorit që nga viti 1997. […]

FAO/ Peshkimi i qendrueshem merr mbeshtetje te forte ne Mesdhe dhe Detin e Zi

Me 5 qeshor 2020 bota festoi Ditën Ndërkombëtare për Luftën kundër Peshkimit të paligjshëm, të paraportuar dhe të parregullt. Ka edhe më shumë për të festuar, pasi Këshilli i 58-të Global i Mjedisit (GEF) ka miratuar mbështetje financiare për dy projekte të FAO për peshkimin dhe menaxhimin e bazuar në ekosistem për Detin e Zi […]

Bie ndjeshem ndotja atmosferike, “Toka po merr fryme”

Me shumë gjasa ju po i lexoni këto radhë ndërkohë që jeni izoluar në shtëpi, si masë e marrë nga shumë shtete në botë, për të mos përhapur koronavirusin. Ndërsa masat e izolimit ne te gjithe boten kunder koronavirusit janë të nevojshme për shmangien e përhapjes më tej të Covid-19, ka sjelle edhe efekte pozitive […]

Importi i mishit ne Shqiperi – SHBA merr kryesimin ne 2019

Përgjatë të gjithë vitit të kaluar, Shqipëria ka importuar plot 41.2 milionë kilogram mish dhe të brendshme të ngrënshme mishi, ndërkohë që vitin paraardhës, shifra fiksohej në 39.7 milionë kilogram, pra në rritje me 3.7%. Një shifër e tillë, pra, rreth 41 mijë ton mish importi përkthehet në rreth 14 kilogram për frymë në vit. […]

Natyra merr gjithmone ate qe eshte e saj!

Ligatinat ose sistemet e “tokave të lagura”, janë sipërfaqe ujore të përhershme ose përkohshme deri në 6 metra thellësi, përbëjnë një ekosistem mjaft të rëndësishëm që siguron larmi përfitimesh përfshirë filtrimin e ujit, sigurimin e biodiversitetit, mbrojtjen e bregdetit dhe zbutjen e ndryshimeve klimatike. Shpesh here “gabimisht” i quajme keto toka si jo produktive. Ne […]

Kosova merr presidencen e Grupit Rajonal per Zhvillimin Rural ne Evropen Juglindore!

Kosova e ka marrë presidencën e Grupit Rajonal për Zhvillimin Rural në Evropën Juglindore(SWG), për një periudhë një vjeçare. Presidenca për kryesimin e këtij grupi, i është dorëzuar nga Republika e Maqedonisë së Veriut, Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural të Kosovës, gjatë takimit të trembëdhjetë të SWG-së, i cili sivjet po mbahet për […]

Ndryshimi i klimes/ Gjermania merr vendimin historik! Do te eliminoje te gjitha termocentralet me qymyrguri

Gjermania, një nga konsumatorët më të mëdha të qymyrgurit, do të mbyllë të 84-ta termocentralet e saj që përdorin këtë lëndë gjatë 19 viteve të ardhshme, për të përmbushur detyrimin e saj ndërkombëtar në luftën kundër ndryshimit klimaterik, u shpreh një komisioner i qeverisë. Ky njoftim shënon një ndryshim rrënjësor në shtetin më të madh […]

Si u ndane 5 mln euro ne bujqesi? – Bletaria merr me shume fonde, 1476 aplikime te sukseshme

kosheret e bleteve

5 milionë euro të vëna në dispozicion nga qeveria shqiptare për mbështetjen e fërmerëve dhe agrobizneseve do të shpërndahen për 1476 prej tyre të cilët janë kualifikuar në fazën përfundimtare.  Agjencia e Zhvillimit Bujqësor dhe Rural ka publikuar listat me aplikantët fitues dhe duket se  pjesa më e madhe  regjistrohen për për bletari ku kanë […]

Vijojne kontrollet per sigurine ushqimore – AKU merr masa per dy subjekte ne Durres

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit është vënë në zbatim të planit të masave për të siguruar mbarëvajtjen e sezonit turistik 2019 dhe garantimin e qytetarëve për sigurinë ushqimore. Sipas njoftimit, Drejtoria Rajonale e AKU Durrës ka ushtruar kontroll në dy Operatorë të Biznesit që tregtojnë produkte ushqimore. AKU tha se nga kontrollet e ushtruara në një […]

Kosove: Taksa ka krijuar treg te ri te produkteve, Gjermania merr kryesimin

Gjermania ka marrë tashmë vendin e parë për kah niveli i eksportit të mallrave në Kosovë. Ky shtet prin me produktet e saj në Kosovë, që prej vendimit të Qeverisë se Kosovës për vendosjen e taksës 100 për qind për importet nga Serbia dhe Bosnjë Hercegovina, më 21 nëntor të vitit të kaluar. Para vendosjes […]