FAO/ Prodhimi bujqesor ne Shqipëri ka kosto 38% me te larta se mesatarja rajonale!

Para pak ditësh Autoriteti Konkurrencës vuri nën hetim paraprak në tregun e importit dhe shitjes me shumicë të plehrave kimike dhe inputeve bujqësore pasi në mënyrë të koordinuar kishin fiksuar çmimet duke i lëne ato në nivele të larta. Fermerët në zonat prodhuese të vendit katër vitet e fundit kanë shprehur shqetësime për rritjen e […]

Studimi i FAO: 50% e fermave ne Shqiperi gjenerojne deri ne 500 euro per person ne vit

Sipas një studimi të Organizatës Botërore të Ushqimit FAO, vetëm 25% e fermave gjenerojnë më shumë se 3000 euro dhe 5500 euro të ardhura në vit nga aktivitetet bujqësore më 2018. Më shumë se një e katërta (27%) nxjerrin më pak se 750 euro të ardhura dhe pothuajse gjysma e fermave siguron 750 deri në […]

Vjosa midis turizmit dhe HEC-ve, FAO miraton programin per zhvillimin e qendrueshem

Lumi Vjosa, nga më të bukurit e Europës në gjendje të egër, është kërcënuar nga ndërtimi i HEC-ve, por organizatat ndërkombëtare janë vënë në mbrojte të tij. Javës që shkoi Programi i Ushqimit në Kombet e Bashkuara (FAO) ka miratuar një projekt që synon zhvillimin e qëndrueshëm të pellgut ku shtrihet lumi. Projekti synon të […]

FAO/ Peshkimi i qendrueshem merr mbeshtetje te forte ne Mesdhe dhe Detin e Zi

Me 5 qeshor 2020 bota festoi Ditën Ndërkombëtare për Luftën kundër Peshkimit të paligjshëm, të paraportuar dhe të parregullt. Ka edhe më shumë për të festuar, pasi Këshilli i 58-të Global i Mjedisit (GEF) ka miratuar mbështetje financiare për dy projekte të FAO për peshkimin dhe menaxhimin e bazuar në ekosistem për Detin e Zi […]

Eksperti i FAO: Ndikimi Covid-19 i gjere dhe i larmishem

Nga Evropa Lindore në Azinë Qendrore, përgjigja ndaj koronavirusit po prek të gjitha fazat e zinxhirit të furnizimit, sipas Andriy Yarmak  ekonomist në Organizatën e Ushqimit dhe Bujqësisëtë (FAO) të KB. “Fruitnet” foli me Andriy Yarmak, ekonomist në Organizatën e Ushqimit dhe Bujqësisë të KB dhe një specialist në sektorin e produkteve në Evropën Lindore, […]

FAO: “Ushqim me i qendrueshem nese rriten te drejtat e grave”

Kjo është ajo që FAO, organizata e KB për ushqim dhe bujqësi, deklaron: “Në zonat rurale ku ka më shumë barazi gjinore, rriten ka rritje e të ardhurave ekonomike dhe sistemet ushqimore janë më efikase”. Garantimi i sistemeve të qëndrueshme të ushqimit është i mundur vetëm duke fuqizuar gratë në të gjithë botën, duke njohur […]

FAO – Pushtimi nga karkalecat kercenon Afriken Lindore

Karkalecat e shkretëtirës në Etiopi, Kenia dhe Somali – tashmë jane kthyer ne nje potencial shkatërrues – mund të shtohen në mënyrë te shpejte dhe të shpërndahen në më shumë vende të Afrikës Lindore, nëse përpjekjet për t’u marrë me dëmtuesit e pavëmendshëm nuk janë rritur në të gjithë rajonin, paralajmëroi  FAO. “Kjo është bërë […]

FAO: Ndryshimet klimatike po rrisin perdorimin e teknologjise ne bujqesi

Ndryshimi i klimës është një nga kërcënimet më të mëdha me të cilat përballemi. Fatkeqësitë natyrore dhe ngjarjet ekstreme të motit po e bëjnë më të vështirë rritjen e të lashtave, rritjen e kafshëve dhe fitimin e jetesës siç kemi bërë në të kaluarën, dhe zonat rurale në të gjithë botën po i ndjejnë efektet […]

FAO bashkepunim me sektorin publik dhe privat ne dobi te sektorit te qumeshtit ne Shqiperi!

FAO, në bashkëpunim me Ministrinë e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural në Shqipëri, shpallen bashkëpunimin për zhvillimin e zinxhirit të vlerës së qumështit në Shqipëri në partneritet me kompaninë e prodhimit dhe të paketimit të ushqimit Tetra Laval dhe kompaninë ushqimore AgorAl & Global Services (AGS). Projekti synon të përmirësojë njohuritë e fermerëve të vegjël të […]

Shkaterruesit e bujqesise, BE miraton standarde te reja per tregtine e bimeve

3 prill 2019, Romë – Trupa e ngarkuar me mbajtjen e dëmtuesve të bimëve dhe sëmundjeve në kontroll dhe tregtia me bimë të sigurta ka miratuar masa të reja ndërkombëtare për të parandaluar dëmtuesit nga kalimi i kufijve dhe përhapja. Standardet, duke përfshirë protokollet për të bllokuar dëmtuesit shumë te rrezikshem si Xylella fastidiosa dhe flutura e frutave orientalë, u […]