Çdo shqiptar tani është automatikisht 1300 euro më i pasur (në letra)!

Me shifrën e re të popullsisë, prej 2.4 milionë banorësh, treguesi për frymë automatikisht shkon në 963 mijë lekë për frymë, me një rritje prej 13%, ose rreth 133 mijë lekë (1300 euro) më shumë për banor. Rënia e popullsisë pritet që të përmirësojë automatikisht një nga treguesit që Shqipëria e ka pasur më të […]

Fermeri Kosovar më i përkrahuri në rajon!

Qeveria e Kosoves i ka kushtuar nje rendesi te madhe bujqesise duke rritur mbeshtetjet dhe subvencionet per kete sektor. Në dy vite e gjysmë qeverisje, Kosova ka shënuar rekorde të të mbjellave që prej pasluftës. Në krahasim me dy vite më parë, sipërfaqet e të mbjellave me drithëra janë rritur për gati 2/3. Sepse përkrahjen […]

Rrushi me i shtrenjte ne bote/ 10.000 dollare per nje kilogram

Japonezët e quajnë këtë rrush “Ruby Roman” sepse është po aq i bukur sa një rubin dhe ju ndiheni si një perandor romak kur e keni të servirur. Rrushi i kuq ka përmasa të ngjashme me topat e ping-pongut, shkruan Lux life . Çdo kokerr individuale mund të peshojë deri në 20 gram. Përveç që […]

Ndryshimet klimatike/ Shqiperia vendi me i rrezikuar ne Evrope!

Ndotja e mjedisit në Shqipëri si pasojë e hedhjes së mbeturinave mbetet një ndër problemet më të mëdha. Përveç ndotjes mjedisore edhe ndryshimet klimatike po ndikojnë përherë e më shumë në natyrën dhe jetën në përgjithësi. Gjatë dekadave të ardhshme, Shqipëria dhe Kosova pritet të pësojnë pakësim të reshjeve vjetore. Ngjashëm, parashikohet edhe rritja e […]

Parku me i madh eolik lundrues ne bote nis te ndertohet ne Siçili!

Era “lundruese” është gjetja më e re në sektorin e energjisë së rinovueshme. Kjo vlen për të gjitha detet në botë, por edhe më shumë për Mesdheun, ku erërat nuk janë konstante, si në Detin e Veriut (Itali) ose përgjatë bregdetit të Atlantikut. Nuk është rastësi që termocentrali i parë lundrues në Europë u ndërtua […]

CNN: Pse New Yorku eshte qyteti me i goditur ne SHBA nga COVID-19?

Shteti i New York arriti një moment historik tragjik: Tani vendi ka më shumë pacientë Covid-19 se çdo vend në botë, përveç Shteteve të Bashkuara. Gjithsej 181.026 raste të shtetit, që nga 11 Prilli, është më i lartë se Spanja (161,852 raste) dhe Italia (152,271), vendet me popullsi shumë herë më të mëdha se New […]

The Guardian: Koronavirusi, deshtimi me i madh i shkencetareve

Përgjigja globale ndaj Sars-CoV-2 është dështimi më i madh i politikës shkencore në gjeneratë. Sinjalet ishin të qarta. Hendra në 1994, Nipah në 1998, Sars në 2003, Mers në 2012 dhe Ebola në 2014; këto epidemi të mëdha njerëzore u shkaktuan të gjitha nga viruset që origjinën e kishin tek kafshët dhe kaluan te njerëzit. […]

Topinamburi, ushqimi me i mire kunder diabetit

Mollë Dheu – ushqimi i lirë që vlen një thesar për shëndetin. Topinamburi (mollë dheu), është një zhardhok, i cili kultivohet fare lehtë, përshtatet pothuaj në çdo tokë dhe klimë, është tepër rezistent ndaj insekteve dhe myqeve, jep një rendiment të madh dhe më e rëndësishmja, pa nevojën e përdorimit të fertilizuesve kimik dhe pesticideve. […]

FAO: “Ushqim me i qendrueshem nese rriten te drejtat e grave”

Kjo është ajo që FAO, organizata e KB për ushqim dhe bujqësi, deklaron: “Në zonat rurale ku ka më shumë barazi gjinore, rriten ka rritje e të ardhurave ekonomike dhe sistemet ushqimore janë më efikase”. Garantimi i sistemeve të qëndrueshme të ushqimit është i mundur vetëm duke fuqizuar gratë në të gjithë botën, duke njohur […]

Panxhari – Shfrytezuesi me i mire i fosforit

Panxhari është një bimë e pasur me vitamina dhe minerale. Kjo bimë është kultivuar prej kohësh, por që të ketë cilësi dhe rendiment më të mirë duhet të zbatohen masa agroteknike. Ai është bimë dyvjeçare i cila ka vegjetacion relativisht të shkurtër. Panxhari është bimë e rajoneve të ftohta dhe fara mugëllon në temperaturë prej […]