AFP/ Te shendetshem ne menyre te çuditshme: ‘Qumeshti i gomarit, nje hit ne Shqiperi’

I njohur si i pasur me vitamina dhe si një nxitës për sistemin imunitar, qumështi me çmim të lartë ka lulëzuar gjatë pandemisë së koronavirusit – një kohë kur shumë në Shqipëri po kërkojnë mënyra shtesë për të forcuar shëndetin. “Kërkesa për qumësht gomari po rritet ndjeshëm” së bashku me infeksionet e virusit, thotë 37-vjeçari […]

Aronia, fruti me i shendetshem ne bote!

Aronia është një frut i vogel i ngjashem me boronicen me substanca te larta anti-kancerogjene. Është vërtetuar se frutat e zeza të Aronisë kanë ndikim pozitiv tek qelizat kancerogjene. Në një studim në universitetin Ohio State është vërtetuar se frutat e zeza luftojnë me sukses qelizat kancerogjene. Pigmentet të cilat gjenden tek Aronia zvogëlojnë 80% […]

OBSH: Personat e shendetshem nuk kane nevoje per maska!

Organizata Botërore e Shëndetit ka tërheur mbrapsht rekomandimin e saj, sipas të cilit të gjithë individët të infektuar ose jo, duhet të mbajnë maska mbrojtëse për të parandaluar përhapjen e pandemisë. OBSH rishikoi pozicionin e saj për maska ​​në dritën e të dhënave nga Hong Kongu duke treguar që përdorimi i tyre i përhapur në […]

Antibiotik natyral per nje organizem te shendetshem

Semundjet ngjitese zene vendin e dyte si shkaktare të vdekjeve. 95 % e tyre shfaqen në vendet e pazhvilluara. Rezistenca ndaj antibiotikëve ka pësuar dyfishim në nivel global gjatë 5 viteve. Në BE cdo vit vdesin 25.000 njerëz nga infeksionet e shkaktuara me baktere rezistente ndaj antibiotikëve. Antibiotikët janë substanca që pengojnë rritjen e baktereve. […]

Misrat jo vetem te shijshem por edhe te shendetshem

Misrat janë shumë të shijshëm sidomos në stinën e verës. Ato mund të konsumohen në mënyra të  ndryshme, të pjekura, të ziera dhe në gatime të ndryshme. Dietologët dhe mjekët sugjerojnë që misrin ta konsumoni më shpesh të zier, në sallata dhe supa. Por nëse e preferoni më shumë të pjekur atëherë përpiquni ti piqni vetë  sepse […]

The Guardian: Nevojitet ndryshim radikal per te siguruar qe fermat te prodhojne ushqim te shendetshem

Një raport i qeverisë tregon se si industria e pesticideve i jep përparësi fitimit mbi shëndetin tonë dhe planetin. Nje transformim i thellë ekologjik i ushqimit dhe bujqësisë është i arritshëm, i dëshirueshëm dhe urgjentisht i nevojshëm. Deputetet e BE-se duhet te reagojne. Ky është një mesazh që vjen me zë të lartë dhe të qartë nga […]

Si t’a ushqeni femijen shendetshem

Ushqimi i shpejt apo fast food eshte bere pjese e jetes ne vitet e fundit, duke e bere edhe me te veshtire te mesuarin e femijeve me te ngrenit ushqim te shendetshem. Ushqimet te cilat jane te lira dhe pergatiten shume shpejt, faktikisht keto ushqime jane me te pa-shendeteshmet. Nese do i ofronit femijes tuaj […]

Spinaqi i pagatuar me i shendetshem

Prerja e spinaqit dhe vendosja e tij ne nje shtrydhese eshte menyra me e shendetshme e konsumimit te tij, tregojne studimet e reja. Gatimi i spinaqit shperben antioksidantet e tij, perderisa perzierja e spinaqit pa e gatuar me jogurt apo qumesht ndihmon lirimin e perberesve te ushqyeshem, ne veçanti te lutein-es. Zierja apo pjekja e […]

Trangujt ndihmojne per nje organizem me te shendetshem

Antioksidantet qe permbajne mund te ndihmojne ne trajtimin dhe madje parandalimin e disa semundjeve. Edhe pse zakonisht mendohet se jane perime, trangujt ne te vertete jane fruta. Trangujt jane te pasur me lende ushqyese te dobishme per organizimin tuaj. Antioksidantet qe permbajne mund te ndihmojne ne trajtimin dhe madje parandalimin e disa semundjeve. Gjithashtu, trangujt […]