Krijohet gjethja artificiale qe transformon dioksidin e karbonit ne karburant!

Një gjethe artificiale arrin të transformojë dioksidin e karbonit në karburant, ashtu siç bëjnë bimët kur përdorin energjinë e dritës së diellit për të transformuar dioksidin e karbonit në ushqim. Rezultati është publikuar në revistën “Nature Energy” nga universiteti kanadez i Waterloo. “Kjo  është një gjethe artificiale sepse imiton procesin e fotosintezës por në vend […]

A mund te zevendesohen punetoret nga robote dhe makineri me inteligjence artificiale?

Me sa duket Po! Sipas një artikulli të publikuar nga Forumi Ekonomik Botëror (World Economic Forum), një kompani izraelite, Tevel Aerobotics Technologies, ka shpikur një robot autonom fluturues (FAR) i cili përdor inteligjencën artificiale (AI) për të identifikuar dhe mbledhur fruta gjatë vjeljes. Roboti mund të punojë 24 orë në ditë dhe mbledh vetëm frutat e pjekura. Këta […]

Prodhimi i perimeve ne toka artificiale!

Prodhimi i perimeve në toka artificiale është gjithnjë dhe më i famshëm në botë. Për këtë trend ekzistojnë dy shkaqe: 1- Problemi me truallin ku për arsye të ndryshme siç janë ndotja e tokës me sëmundje fitopatogene, mbjellje shumëvjeçare monokulturë apo intensive, trualli i keq (pH, struktura, ujërat nëntokësore); 2- Kjo mënyrë e prodhimit është […]

SunBOT – Luledielli artificiale per te prodhuar me shume energji diellore!

Pajisjet SunBOT mund të kapin shumë më shumë energji diellore sesa pajisjet e palëvizshme. Ndërsa dielli lëviz nëpër qiell, luledielli vazhdimisht orientohet drejt tij për të thithur më shumë dritë. Tani një lloj materiali i shpikur nga njeriu mund ta bëjë këtë. Ky është materiali i parë artificial i aftë për fototropizëm, kane raportuar studiuesit në Natyra Teknologjia. Cilindra […]

Gjethe artificiale sintetike si alternative per naften

 Një gjethe sintetike është në gjendje të prodhojë një përzierje të gazrave të dobishëm për marrjen e karburanteve të lëngshëm dhe si një alternative për naftën. ”E bën këtë proces duke marrë frymëzimin nga procesi i fotosintezës dhe duke përdorur rrezet e diellit, dyoksidin e karbonit dhe ujin”, sipas një studimi të botuar në revistën […]

“BioUrban” – Peme artificiale kunder ndotjes se ajrit

Pemët janë një nga gjërat më të mira që ne kemi për të pastruar ajrin e Tokës, por ato kanë të meta të caktuara, ato kanë nevojë për kohë dhe hapësirë për t’u rritur. “BioUrban”, një strukturë metalike, katër metra e gjatë, e krijuar me cilindra, riprodhon procesin e fotosintezës së një peme për 365 […]

Reshje artificiale shiu per te luftuar ndotjen e ajrit ne Indonezi!

Në Xhakarta, autoritetet kanë planifikuar reshje artificiale për të parandaluar ndotjen e ajrit. Zyrtarët e administratës së qytetit së fundmi kanë propozuar prodhimin e shiut artificial për të luftuar fenomenin e ndotjes. Shtresat e ndotura do të pastrohen në saje të shiut, pasi sezoni aktual me thatësirë ka rrezikuar rritjen e ndotjes në kryeqytet. Ndërkohë, […]

Inteligjenca Artificiale mbjell borzilokun me te mire ne bote

Në eksperiencën e saj prej fermeri, Inteligjenca Artificiale (IA) shfaqet fermerja më e mirë duke mbjellë borzilokun më të pasur në aromë pa asnjë modifikim ADN-je, por falë një algoritmi të të mësuarit automatik që ka përllogaritur miliona të dhëna për të gjetur kushtet optimale për të marrë aromën më të mirë. Ky studim i […]

Studimi: Ëmbelsuesit artificiale jane toksike ndaj mikrobeve te aparatit tretes

Ëmbëltuesit artificialë që përdorën rëndomë në ushqime dhe pije kanë një efekt toksik në mikrobet a aparatit tretës. Sipas një studimi të publikuar në revistën “Molecules”, studiuesit zbuluan se gjashtë ëmbëltues të zakonshëm artificialë të aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave dhe si në 10 suplementet sportive që i përmbajnë ato u gjetën të […]