Reklame:

Studimi: Ëmbelsuesit artificiale jane toksike ndaj mikrobeve te aparatit tretes

Ëmbëltuesit artificialë që përdorën rëndomë në ushqime dhe pije kanë një efekt toksik në mikrobet a aparatit tretës. Sipas një studimi të publikuar në revistën “Molecules”, studiuesit zbuluan se gjashtë ëmbëltues të zakonshëm artificialë të aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave dhe si në 10 suplementet sportive që i përmbajnë ato u gjetën të jenë toksike ndaj mikrobeve të tretjes tek minjtë.

Hulumtuesit nga Universiteti Ben-Gurion i Negevit në Izrael dhe Universiteti Teknologjik Nanyang në Singapor testuan toksicitetin e e aspartame, sucralose, saccharine, neotame, advantame dhe acesulfame potassium-k. Ata vunë re se kur u ekspozuan vetëm 1 miligram për mililitër tek ëmbëlsuesit artificial, bakteret e gjetura në sistemin e tretjes u bënë toksike.

“Kjo është dëshmi e mëtejshme se konsumi i ëmbëlsuesve artificiale ndikon negativisht në aktivitetin mikrobik të zorrëve, i cili mund të shkaktojë një gamë të gjerë çështjesh shëndetësore”, tha në një komunikatë për shtyp, Ariel Kushmaro, një profesor në departamentin e BGU të inxhinierisë së bioteknologjisë.

Sipas studimit, sistemi mikrobik i zorrëve “luan një rol kyç në metabolizmin e njeriut”, dhe ëmbëltuesit artificialë mund të ndikojnë në shëndetin bartës, siç mund të jetë shkaktimi i intolerancës së glukozës. Përveç kësaj, disa nga efektet e ëmbëlsuesëve të miratuara nga FDA, të tilla si neotame, janë ende të panjohura.

Megjithatë, studimi gjeti se minjtë e trajtuar me neotame artificiale të ëmbëlsuesëve artificiale kishin modele të ndryshme metabolike sesa ato që nuk trajtoheshin dhe disa gjene të rëndësishme të gjetura në zorrën e njeriut ishin pakësuar.

Përveç kësaj, përqendrimet e disa acideve yndyrore, lipideve dhe kolesterolit ishin më të larta në minj të trajtuara me neotame sesa ato pa trajtim. Për shkak të përdorimit të gjerë të ëmbëlsuesve artificialë në pije dhe ushqime, shumë njerëz konsumojnë ato pa e ditur atë. Përveç gjetjes së të keqes për shëndetin, disa ëmbëlsues janë identifikuar si ndotës mjedisorë. Ata gjithashtu mund të gjenden në ujë të pijshëm, vunë në dukje studiuesit.