IPARD gjen 33.5 mln euro parregullsi në Shqipëri, sa 71% e abuzimeve në të gjithë Ballkanin

Parregullsitë e gjetura me fondet e Bashkimit Europian (BE) për bujqësinë në Shqipëri, të dhëna nga programet IPARD, përbëjnë një shumë prej 33,5 milionë eurosh, e cila është 2,5 herë me lartë se shuma prej 13 milionë euro që nuk është përdorur në mënyrë të rregullt nga 6 shtete të tjera në Ballkan të tilla […]

Skema e naftes per bujqesine, ja sa do te perfitojne fermeret!

Skema e shpërndarjes të naftës për fermerët për 2021 parashikon dhënien e saj me çmim 63,8 lekë/l (e zhveshur nga 4 taksa) për 56% të sasisë të totalit të sasisë që përdoret nga fermerët për çdo hektar të mbjella e ndarë në 3 kategori kulturash bujqësore. Nafta do të shpërndahet nëpërmjet kartave individuale të fermerëve […]

EFSA: Reziku i helmimit nga farat e kajsise, ja sa duhet te konsumoni

Konsumimi i farave të kajsisë mund të jetë i rrezikshëm për fëmijët. Ky është mesazhi i shprehur nga EFSA (Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit) në mendimin shkencor të kërkuar nga Komisioni Evropian. Autoriteti ka vendosur që për një të rritur 3 fara kajsi me madhësi të vogël ose gjysmë farë të madhe janë të […]

E dini sa plastike kemi konsumuar gjate bllokimit te pandemise?

Detet dhe oqeanet janë shtëpia e 80% të specieve të gjalla, kafshëve dhe bimësisë detare që popullojnë ujërat në të gjithë botën. Jo vetëm që ato përfaqësojnë burimin e mirëmbajtjes dhe jetës për miliona njerëz në planetin tonë, por 50% e oksigjenit që thithim vjen prej andej. Një trashëgimi e paçmuar, mbijetesa e së cilës […]

Sa harxhojne shqiptaret per elektricitet? – Wef: Familjet shpenzojne 8.5% te portofolit, me shume se italianet, francezet apo austriaket

Forumi Ekonomik Botëror ka analizuar 115 shtete të ndryshme të botës sa i përket performancës së sistemeve energjetike por edhe gatishmërisë për të kaluar drejt një sistemi më të sigurtë, të qendrueshëm dhe të përballueshëm energjetik. Shqipëria është një prej vendeve të analizuara dhe vitin e kaluar, renditet në vendin e 52-të, nga vendi i […]

Sa dhe si i njohim Romet?

8 Prilli eshte dita Nderkombetare e Romeve. Unioni për Zhvillimin dhe Integrimin e Romëve në Shqipëri ” Amaro-Drom” , në ditën ndërkombëtare të Romëve kujtojne si çdo vit lëvizjen e madhe që nisi në vitin 1967. Lëvizja nisi nga disa vënde të Europës dhe u kurorzua më 8 prill të 1971 në Londër, ku vendimet […]

Sa e rrezikon vetepunesimin situata e pandemise se COVID-19

Një në çdo tre të punësuar është i vetëpunësuar, në sipërmarrjen e tij, apo në bizneset e vogla familjare. Shumë prej këtyre bizneseve kanë ulur prej disa ditësh qepenat për t’u vetizoluar në shtëpi, si masë për ndalimin e përhapjes së COVID-19. Të vetmet biznese që qëndrojnë hapur, me orar të kufizuar, lidhen drejtpërdrejt me […]

Koronavirusi, mjeket: Pastroni telefonin aq here sa lani duart

Një specialist për sëmundjet sidomos ato infektive ka zbuluar se nuk janë vetëm duart, frutat dhe perimet dhe unazat me të cilat duhet të keni kujdes kur bëhet fjalë për COVID-19, por edhe telefonin tuaj celular, raporton “Daily Mail”. Profesori Nigel McMillan, nga Universiteti Griffith është i specializuar në sëmundjet infektive dhe rrezikun e transmetimit. […]

Fondet IPARD II – Sa fermere aplikuan per 57.6 milione euro?

Rreth 20 për qind më shumë ka qenë numri i aplikimeve të agrobizneseve dhe fermerëve për të përfituar nga fondet e programit IPARD II dhe në përfundim të afatit, në total janë regjistruar 371 të tilla.  Në dispozicion për mbështetjen e sektorit bujqësor janë vendosur vendosur 57.6 milionë euro dhe sipas Agjencisë së Zhvillimit Bujqësor […]

Sa vite zgjatet jeta juaj nese ndiqni rregulla te dobishme per shendetin?!

Të jetosh për një kohë të gjatë nuk është gjithçka: në mënyrë që jetëgjatësia të mos shndërrohet në një kurs pengesash të lodhshme, është gjithashtu e nevojshme të jesh i aftë të jetosh i shëndetshëm. Për të lejuar që kjo të ndodhë, është e nevojshme të “përparoni” mirë përpara: adoptimi i një stili jetese të […]