COVID-19: Pasojat mbi bujqesine ne Shqiperi!

Zonat rurale kanë qasje të vogël te programet për mbrojtje sociale për shkak të pronësisë mbi tokën, kur në të njëjtën kohë popullata karakterizohet me të ardhura të ulëta, të paqëndrueshme, kryesish punësim joformal. Një nga degët më të prekura të ekonomisë nga kriza ekonomike-shëndetësore e shkaktuar nga Covid-19 është bujqësia. Ndërprerja e zinxhirëve të […]

Frika dhe pasojat psikologjike nga pandemia e coronavirusit!

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres, kohët e fundit bëri thirrje për trajtimin e shëndetit mendor të miliona njerëzve në të gjithë botën, të cilët vuajnë nga shqetësime psikologjike të shkaktuar nga pandemia Covid-19. Kjo nuk ka të bëjë vetëm me ata që janë të sëmurë, por për të gjithë ata që […]

Ndotja ne Porto Romano/ Eksperti i mjedisit: Pasojat do te jene te renda

Prej me shumë se, 10 ditësh në zonën e Porto Romanos në Durrës është duke ndodhur një krim mjedisor. Si pasojë e një aksidenti vazhdon të derdhet nafta nga depozitat e një kompanie hidrokarburesh. Më alarmante situatën e bën mos reagimi i institucioneve. Kanali vaditës është mbushur me naftë dhe banorët e zonës çdo ditë rendin të mbushin bidonë, që më pas i […]

Pasojat dhe demet nga ndryshimet klimatike te bimet frutore

Çdo ndryshim i parametrave klimatikë shkakton efekte negative me intensitet të ndryshëm tek pemet frutore, kurse dëmet e shkaktuara prej tyre mund të jenë direkte ose indirekte. Zmadhimi i temperaturave mesatare të ditës në periudhën e dimrit – shkakton çrregullim në prehjen fiziologjike të bimëve frutore, mosplotësim të numrit të kërkuar të orëve në temperatura […]

Treçereku i popullsise globale te derrave pritet te ngordhe/ Cilat jane pasojat?!

Rreth një e katërta e popullsisë globale të derrave pritet të ngordhë si rezultat i epidemisë së etheve të derrit afrikan (ASF), sipas Organizatës Botërore për Shëndetin e Kafshëve. Epidemitë globale të derrit po rriten duke nxitur kërkesën në rritje nga Kina, ku rreth 100 milion derra kanë ngordhur qëkur shpërtheu ASF atje vitin e […]