Ndikimi i pandemise ne bujqesi/ Studimi: 22 mln euro humbje nga rrushi

Specialisti i Bujqesise Ilir Pilku sapo ka perfunduar nje studim per impaktin e Covid-19 tek rrushi i tavolines dhe humbja nga mungesa e shitjes eshte 22 mln/euro. Sezoni i vjeljes se rrushit te tavolines ne normalitet mbyllet nga data 5-10 Gusht. Aktualisht ne vreshta 20% e prodhimit te ketij viti eshte akoma ne dege. Çmimi […]

Projekti 67 milione USD i ujitjes ne bujqesi, BB i le qeverise tre detyra per zbatim

Ekipi i Bankës Botërore ka bërë një rishikim të fundit të projektit të ujitjes dhe kullimit që po zbatohet në vendin tonë, me një mbështetje financiare prej 67 milionë dollarësh, duke nënvizuar se COVID-19 dha ndikimet e tij në zbatim, por ecuria pas bilancit është më e mirë sesa pritej. Projekti ka hasur veshtiresi në […]

Skema kombetare ne bujqesi, 7,653 aplikime per bletari, ferma bio, blegtori e certifikime

kosheret e bleteve

Agjencia e Zhvillimit Bujqësor Rural (AZHBR) bëri publikë së fundmi listat e aplikantëve që kanë aplikuar pranë saj dhe grupin e atyre që janë kualifikuar për të përfituar nga Skema Kombëtare. Ajo që dominon në këtë listë të gjatë janë aplikantët në sektorin e blegtorisë dhe konkretisht e njohur si zgjerimi i tufës bazë. Kjo […]

Fermeret, te paorientuar. Mungesa e strategjise ne bujqesi po deshton investimet ne te mbjella

Mungesa e një strategjie apo programi konkret për bujqësinë bën që bujqit e vegjël dhe ata të mesëm të priren për të mbjellë kultura bujqësore të cilat nuk garantojnë vazhdimësi të investimit. Shembulli për këtë situatë janë banorë të zonës së Sotirës, në Gramsh. Një vit më parë, këta banorë mbollën bimën e livandos, e […]

NOA, Partneri financiar per investime te sigurta ne bujqesi

Kushtet e persosura te klimes te vendit tone e bejne bujqesine e vendit te jete konkuruese ne krahasim me vendet e rajonit si per cilesine por edhe per hershmerine e daljes ne treg. Por ky favor gjeografik kerkon edhe investime ne teknologji ne ndertimin e ambieteve te mbrojtura per kultivimin e fruta-perimeve dhe mekanike bujqesore. […]

Rahovec/ Publikohet raporti i komisionit per vleresimin e demeve ne bujqesi, Po ne Shqiperi?

Ashtu si ne Shqiperi edhe ne Kosove ka pas deme te konsiderueshme nga bresheri ne bujqesi. Por ne ndryshim nga vendi yne ku ende nuk ka grupe vleresimi dhe nje raport te demeve te shkaktuara, ne vendin fqinj tashme ky raport i eshte dorezuar qeverise per kompensimin e fermereve. Vendi yne ende nuk e ka […]

“Agro Liço” – Fondet IPARD mbeshtesin traditen familjare ne bujqesi

Delegacioni i Bashkimit Europian publikoi sot një video ku tregohet shembulli i Fatos Liços, pronar i Agro Liço, i cili nëpërmjet grantit IPARD Like mundi të ndërtonte një serrë dhe të ndiqte traditën në bujqësi të familjes së tij. Prej vitesh Fatos Liço ëndërronte të kishte fermën e tij. Pas disa vitesh emigrim në Itali, […]

Nisin aplikimet per subvencionet ne bujqesi, sektoret qe perfitojne mbeshtetje

Prej ditës së djeshme kanë nisur aplikimet online për subvencionet në bujqësi për vitin 2020 përmes portalit E-Albania. Gjatë një vizite në një fermë që kultivon fidanë të bimëve dekorative dhe drurëve pyjorë në Cërrik, ministri i Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Bledi Çuçi, iu bëri thirrje fermerëve të aplikojnë për këto fonde deri më datë […]

Fondet ne bujqesi – Te premten nisin aplikimet/ Çfare i perjashton fermeret

Më 29 Maj happen zyrtarisht aplikimet për fermerët që duan të përfitojnë nga fondet e vëna në dispozicion për financimin e sektorit bujqësor dhe blegtoral. Ministria e Bujqësisë dhe e Financave kanë nxjerrë udhëzimin përkatës për mënyrën e aplikimit dhe kriteret që i përjashtojnë fermerët. Sipas udhëzimit në fjalë, të botuar në Fletoren Zyrtare, aplikimet […]

Fondet ne bujqesi – Fermeret aplikojne online me zero dokumenta, hapat qe duhet te ndjekin

Nga 29 Maji fermerët mund të nisin aplikimet për të përfituar nga Skemat Kombëtare për grante në sektorin buqjësor dhe blegtoral. Agjencia për Zhvillimin Bujqësor dhe Rural ka bërë me dije hapat që duhet të ndjekin aplikantët me qëllim që të kalojnë në fazën e dytë, të përzgjedhjes për mbështetje me fonde. Kështu, sipas AZHBR-së […]