10 Maji – Dita e Pelikanit Kaçurrel!

Pelikani Kaçurrel, apo i njohur ndryshe si Pelikani Dalmat, (Pelecanus Crispus) simbol i Parkut Kombëtar Divjakë-Karavasta, tashmë prej 6 vitesh, ka ditën e vet Kombëtare. Dita e Pelikanit, është një ditë ku organizohen aktivitete ndërgjegjësuese dhe promovuese të vlerave natyrore dhe ekoturistike të këtij lloji në zonën e Parkut Kombëtar Divjakë-Karavasta si dhe në zonat […]

Raporti/ Konsumi i evropianeve eshte pergjegjes per 10% te shpyllezimeve ne te gjithe boten!

Konsumi i evropianëve është përgjegjës për 10% të shpyllëzimeve në të gjithë botën. Por shumica e qytetarëve as nuk e vërejnë sepse ndodh kryesisht jashtë kufijve të BE-së. Kjo u zbulua nga raporti i ri i WWF me titull “Sa pyll keni ngrënë, përdorur ose veshur sot?”. Pasojat e konsumit të raportuara nga ambientalistët janë alarmante: 80% e […]

Vendimi per fermeret/ Do paguajne TVSH-ne mbi 10 milione leke xhiro

Nga 1 janari 2021 fermerët, në skemën e kompensimit, do paguajnë TVSh për qarkullim vjetor mbi 10 milionë lekë, nga 5 milionë lekë që ishte kufiri minimal deri tani. Vendimi është publikuar në fletoren zyrtare. Krahas rritjes së pragut të TVSH-së nga 2 në 10 milionë lekë për gjithë bizneset e vogla në vend, vendimi […]

Pesticidet natyrore, 10 bimet dhe menyra per krijimin ne shtepi

Njerëzimi gjithnjë dhe më tepër po e ndien ndotjen e mjedisit ku jeton dhe pasojat e saj. Popullata sot është gjithnjë dhe më e madhe dhe nevojat për ushqim po zmadhohen gjithnjë dhe më shumë, kurse kjo sigurohet nga bujqësia ku si degë e zhvillimit të deritanishëm të mbrojtjes së kulturave bujqësore nga sëmundjet dhe […]

10 mije makina ne site – Kontroll i dyfishte per kolaudimin

Duke nisur nga dita e hënë, të gjitha automjetet do të kalojnë në skanerin e task-forcës së transportit rrugor së bashku me policinë rrugore, sipas njoftimit të publikuar në faqen zyrtare. Ne njoftim thuhet gjithashtu se autoritetet kanë evidentuar rreth 10 mijë automjete të cilat qarkullojnë  pa certifikatën e kontrollit teknik në bazë të analizës […]

The Guardian- Ne 10 vite, helmimet nga Paracetamoli jane rritur me 44%

Në 10 vite, helmimet nga paracetamoli janë rritur me 44%, sipas një studimi të The Guardian. Paracetamoli zakonisht është ilaçi i parë nga i cili i kthejmë sytë, qoftë për dhimbjen më të vogël, ethet, temperaturën, etj. Mirëpo, nëse ‘abuzohet’ me të krijon edhe më shumë shqetësime se ato fillestaret, të cilave supozohej t’i ‘jepnit […]

10 ushqimet qe jane ne rrezik zhdukje

Nje studim i Universitetit te Oksfordit tregon se mungesa e frutave dhe perimeve do te rriste çmimet dhe do te ndryshonte dieten boterore. Ne planet do te vdesin 534 000 persona me shume ne vitin 2050 dhe ky skenar kerkon zgjidhje. Banania. Ne dhjetor te 2015 revista shkencore “Plos Patogens” njoftonte se nje kerpudhe e […]

Raporti/ 10 % e shqiptareve nuk kane akses ne burime uji te sigurta

Sa njerëz kanë qasje në ujë të pastër dhe të sigurt? Nga e marrin atë dhe sa paguajnë për të? Një hartë e re nga The Independent, me të dhënat nga Organizata Botërore e Shëndetit / Programi i Monitorimit të Përbashkët të UNICEF-it, jep të dhëna për ujin e pijshëm nga 17 vitet e fundit […]

Gjimnazi “18 Tetori” 10 dite kohe per regjistrimet

Duke nisur prej dates 2 shtator e deri ne daten 13 shtator ne gjimnazin me te madh te qytetit te Lushnjes “18 Tetori” do te nisin regjistrimet per klasat e 10-ta. Te gjithe nxenesit e interesuar per te vazhduar arsimimin dhe formimin e tyre ne kete gjimnaz, mjafton te paraqiten ne ambjentet e shkolles ne […]