Raporti/ Konsumi i evropianeve eshte pergjegjes per 10% te shpyllezimeve ne te gjithe boten!

Konsumi i evropianëve është përgjegjës për 10% të shpyllëzimeve në të gjithë botën. Por shumica e qytetarëve as nuk e vërejnë sepse ndodh kryesisht jashtë kufijve të BE-së. Kjo u zbulua nga raporti i ri i WWF me titull “Sa pyll keni ngrënë, përdorur ose veshur sot?”. Pasojat e konsumit të raportuara nga ambientalistët janë alarmante: 80% e […]

Raporti: “Pandemia e koronavirusit po perdoret nga qeverite per te shtypur lirine e medias”

Një grup ndërkombëtar për të drejtat e mediave thotë se pandemia koronavirus po përdoret nga qeveritë në të gjithë botën për të rritur kufizimet në liritë e shtypit. Në një raport të lëshuar në Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit 2020, Instituti Ndërkombëtar i Shtypit arriti në përfundimin se në të dy shtetet demokratike dhe […]

Raporti/ Perkeqesohet liria e medias ne Shqiperine

Në raportin e publikuar nga ‘Reporterët Pa Kufij’, vendi ynë ka humbur dy vende për lirinë e medias dhe të drejtave të gazetarëve. Shqipëria është renditur në vendin e 84, ndryshe nga 2019-ta kur pozicionohej në vend të 82. “Në vitin 2019, qeveria rriti përpjekjet për të marrë kontrollin mbi median me arsyetimin e luftimit […]

Raporti: BE nuk ka kufizuar rreziqet e pesticideve, vetem 3% e produkteve ne treg jane me rrezik te ulet!

Më shumë se dhjetë vjet pas direktivës që duhej ta kishte përdorur efektivitetin e saj në bujqësi më të qëndrueshëm, pesticidet vazhdojnë të jenë të njohura në fshatrat evropian, duke peshuar mjedisin dhe shëndetin e njeriut. Të dhënat dhe monitorimi i autoritetit publik janë të pamjaftueshme Ulja e përdorimit të pesticideve duhet të jetë ndër […]

Raporti per obezitetin: Me shume se gjysma e femrave shqiptare jane mbipeshe

Organizma të ndryshëm, përfshirë Organizatën Botërore të Shëndetësisë kanë ngritur vazhdimisht alarmin për shëndetin e keq të shqiptarëve, sidomos sa i përket mbipeshës apo nivelit të zhvillimit të fëmijëve. I fundit ndër këto alarme, vjen nga Banka Botërore në një raport global që synon të evidentojë faktin se barra e këtyre fenomeneve në ekonominë e […]

Raporti nderkombetar i korrupsionit: Shqiperia ben hapa pas

Organizata ndërkombëtare Transparency International publikoi sot Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit për vitin 2019, i cili vlerëson se mbi dy të tretat e vendeve janë duke shënuar hapa prapa në përpjekjet anti-korrupsion. Indeksi radhit 180 vende dhe territore të botës në bazë të nivelit të perceptuar të korrupsionit në sektorin publik. Ai përdor një shkallë […]

Raporti: 2 mije me te pasurit e botes kane me shume pasuri se 4.6 miliarde njerez!

Miliarderët e botës kanë më shumë pasuri se 4.6 miliardë njerëz dhe 1% e më të pasurve në glob zotërojnë më shumë sesa dyfishin e pasurisë së 6.9 miliardë njerëzve. Këto janë shifrat e fundit mbi pabarazinë globale nga një raport i lëshuar të hënën përpara një takimi vjetor të elitave globale në vendpushimin malor […]

Raporti, 100% e banoreve ne Shqiperi, te ekspozuar ndaj ndotjes se ajrit

Sipas raportit të ‘State of Global Air 2019’, ndotja e ajrit ishte faktori i pestë për rrezikshmërinë e vdekshmërisë në vitin 2017 në rang botëror. Një nga përbërësit e ndotjes së ajrit në natyrë (ambient) është PM2.5, lëndë grimcë që mat më pak se 2.5 mikrometra në diametër aerodinamik (për kontekstin, një fije floku i […]

Shqiperise i iken ‘truri’, raporti i BB: 40% e shqiptareve ne emigrim me arsim te larte

Emigrimi i punëtorëve me arsim të lartë drejt vendeve europiane shihet me shqetësim në raportin e fundit të Bankës Botërorë. Në raportin e vjeshtës së vitit 2019 “migrimi dhe largimi i trurit nga vendet e rajonit” theksohet se 40% e shqiptarëve në emigrim janë me arsim të lartë dhe kanë emigruar për kushte më të […]

Raporti/ 10 % e shqiptareve nuk kane akses ne burime uji te sigurta

Sa njerëz kanë qasje në ujë të pastër dhe të sigurt? Nga e marrin atë dhe sa paguajnë për të? Një hartë e re nga The Independent, me të dhënat nga Organizata Botërore e Shëndetit / Programi i Monitorimit të Përbashkët të UNICEF-it, jep të dhëna për ujin e pijshëm nga 17 vitet e fundit […]