Rrushi me i shtrenjte ne bote/ 10.000 dollare per nje kilogram

Japonezët e quajnë këtë rrush “Ruby Roman” sepse është po aq i bukur sa një rubin dhe ju ndiheni si një perandor romak kur e keni të servirur. Rrushi i kuq ka përmasa të ngjashme me topat e ping-pongut, shkruan Lux life . Çdo kokerr individuale mund të peshojë deri në 20 gram. Përveç që […]

Kjo eshte qershia me e madhe ne bote, hyn ne rekordin Guiness

Është pak më e vogël se një kajsi, por më e madhe se një gështenjë, peshon 26,45 gram është prodhuar në Emilia, Itali dhe është identikit i qershisë më të madhe në botë. Ky fruti i varietetit Sweet në Portomaggiore (në zonën e Ferrara),  ka hyrë në rekordin Guinness. Që nga koha e vjeljes, qershorin e […]

Shqiperia e 9-a ne bote per eksportin e geshtenjes, zona e veriut potencial per rritjen e fitimeve

Kërkesa në rritje për konsumin e arrorëve dhe kushtet e përshtatshme klimatike për prodhimin e tyre në veri të vendit krijojnë mundësi për fitime në banorët e këtyre zonave. Një studim i profesorëve Drini Imami dhe Engjëll Shkreli, i financuar nga BERZH, vërteton se arroret (dhe veçanërisht gështenja) përbëjnë një burim të rëndësishëm të ardhurash […]

Parku me i madh eolik lundrues ne bote nis te ndertohet ne Siçili!

Era “lundruese” është gjetja më e re në sektorin e energjisë së rinovueshme. Kjo vlen për të gjitha detet në botë, por edhe më shumë për Mesdheun, ku erërat nuk janë konstante, si në Detin e Veriut (Itali) ose përgjatë bregdetit të Atlantikut. Nuk është rastësi që termocentrali i parë lundrues në Europë u ndërtua […]

Luksemburgu behet vendi i pare ne bote me transportin publik falas!

  Luksemburgu është vendi më i pasur në Europë, ku automjeti është vetë mbreti. Por, të dielën, do të bëhet vendi i parë në botë që do e bëjë pa pagesë shërbimin e transportit publik. Edhe pse ka tashmë shtete të tjera që kanë prezantuar lehtësime të tilla, si për shembull qyteti Talin, Luksemburgu do […]

K-Briq – Tullat e para ne bote te ricikluara nga materialet e ndertimit

Tulla është bërë nga 90 përqind e mbeturinave të ricikluara të ndërtimit dhe prodhon një të dhjetën e emetimeve të CO2 të një tullë tradicionale. Studiuesit në universitetin skocez Heriot-Watt kanë krijuar një tullë ndërtimi miqësore me mjedisin, të bërë nga mbeturinat e ndërtimit. E njohur si K-Briq, tulla premton të zvogëlojë emetimet dhe të […]

Katari, vendi i pare ne bote me transport publik vete-drejtues!

Kryeqyteti i vendit Doha ka rënë dakord të zhvillojë një infrastrukturë të gatshme për një flotë autobusësh autobusë dhe me emisione zero Volkswagen për të marrë në rrugët e saj, secila prej të cilave mund të transportojë deri në katër pasagjerë në rrugë të fiksuara. Ndërkohë, autobusët e teknologjisë së lartë, Scania janë vendosur të […]

Dita Boterore e Ushqimit: Dieta te shendetshme per nje bote me ‘zero uri’

Njerëzit në nivel global duhet të hanë dieta të shëndetshme për një botë me uri zero, Organizata e Kombeve të Bashkuara (KB) e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) ka thënë në një broshurë që ajo lëshoi ​​përpara Ditës Botërore të Ushqimit e cila shënohet sot më 16 Tetor. Kalimi në një dietë më të shëndetshme duke […]

Pse po rritet çmimi i mishit ne bote?

Një nga ekzekutimet më të mëdha që janë kryer në Kinë si pasojë e përhapjes së epidemisë së gripit të derrit ishte pikërisht masakrimi i  5,600 krerëve të cilët më pas u varrosën në një varr masiv. Ekzekutime të ngjashme janë kryer në të gjithë vendin në një përpjekje për të ndaluar përhapjen e gripit […]

Banka Boterore: Shqiperia nder 20 eksportuesit me te medhenj te domates ne bote. Po ka 0 laboratore!

Shqipëria renditet në listën e 20 vendeve që kryesojnë në listën e eksportuesve të domateve në botë. Zyra e Bankës Botërore në Shqipëri ka shpjeguar me shifra historinë e eksportit të domates në Shqipëri. Renditja në listën e 20 vendeve kryesuese të eksportit botërore të domates, sipas BB-së do të thotë se vendi ka shënuar […]