INSTAT: Fieri, qarku me falimentin më të madh të fermave të gjedhit me 2022

Numri i krerëve të gjedhit ka pësuar rënie të fortë në vitet e fundit, por në disa qarqe fermat blegtorale janë reduktuar me ritme më të larta. Në shkallë kombëtare numri i fermave bujqësore ra me mbi 8% me 2022, ndërsa ne Fier tkurrja ishte 34%. Qarku më numrin më të madhe të krerëve të gjedhit, me […]

Parku me i madh eolik lundrues ne bote nis te ndertohet ne Siçili!

Era “lundruese” është gjetja më e re në sektorin e energjisë së rinovueshme. Kjo vlen për të gjitha detet në botë, por edhe më shumë për Mesdheun, ku erërat nuk janë konstante, si në Detin e Veriut (Itali) ose përgjatë bregdetit të Atlantikut. Nuk është rastësi që termocentrali i parë lundrues në Europë u ndërtua […]

Xylella fastidiosa, rreziku me i madh i bujqesise evropiane: BE intensifikon kerkimet shkencore

“I gjithë territori i BE është në rrezik nga Xylella fastidiosa , dhe sa më shumë që bashkësia shkencore të punojë së bashku për këtë çështje, aq më shpejtë do të jemi të gjejmë zgjidhje për të trajtuar këtë dëmtues.” Kështu u shpreh Claude Bragard, kryetari i Panelit të Autoritetit te Sigurise Ushqimore ne Europe (EFSA) […]

“ENEL”, peruron parkun me te madh eolik ne Greqi

Kompania prestigjioze italiane ENEL, përmes filialit të saj grek të energjisë së rinovueshme Enel Green Power Hellas (EGPH), njoftoi se ka lidhur tashmë me rrjetin, kompleksin e ri të parkut eolik emërtuar Kafireas, i cili është më i madhi në llojin e tij në vend me një kapacitet të përgjithshëm prej më shumë se 154 […]