Çmimet rëndojnë më shumë te pensionistët; INSTAT: Kanë inflacion më të lartë se mesatarja

Pensionistët e vuajnë rritjen e çmimeve më shumë se sa pjesa e tjetër e popullatës, pasi buxheti i tyre mujor është më tepër i përqendruar në blerjen e ushqimeve, që janë shtrenjtuar ndjeshëm, sesa të mallrave dhe shërbimeve të tjera të tilla si arsimi dhe argëtimi etj. Anketa e buxhetit të familjeve tregon se nga […]

INSTAT: Fieri, qarku me falimentin më të madh të fermave të gjedhit me 2022

Numri i krerëve të gjedhit ka pësuar rënie të fortë në vitet e fundit, por në disa qarqe fermat blegtorale janë reduktuar me ritme më të larta. Në shkallë kombëtare numri i fermave bujqësore ra me mbi 8% me 2022, ndërsa ne Fier tkurrja ishte 34%. Qarku më numrin më të madhe të krerëve të gjedhit, me […]

Rritet çmimi i produkteve bujqesore – INSTAT: Ne 2019 regjistruan rritjen me te larte ne 4 vite

Çmimet e produkteve bujqësore për vitin 2019 shënuan rritjen më të lartë të katër viteve të fundit. Instituti i Statistikave bën të ditur se vitin e kaluar indeksi i çmimeve të bujqësisë u rrit me 2.7%. Produktet bimore regjistruan një rritje të çmimeve me 3% për vitin 2019. Produkti që regjistroi shtrenjtimin më të lartë […]

Instat/ Pas Covid-19, rriten çmimet e ushqimeve, kafeneve, argetimit, celulareve

Muaji maj ka shënuar një rritje të përgjithshme të çmimeve në vend. Inflacioni, që mat ndryshimin vjetor të një shporte mallrash në maj ishte 2,1 %, raportoi INSTAT. Një vit më parë ky ndryshim ishte 1,5 %. Ndryshimi mujor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin maj 2020, krahasuar me prill 2020 është -0,8 […]

Instat / Çmimet e prodhimit pesuan renie per te pestin tremujor radhazi

Çmimet e prodhimit e nisën në rënie edhe vitin 2020. Sipas të dhënave nga Instat, indeksi i çmimeve të prodhimit në tremujorin e parë ra me 2.1% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Indeksi i çmimeve të prodhimit mat çmimet e produkteve vendase në hallkën e parë të tregtimit ose e thënë […]

INSTAT: Pandemia godet eksportet, tkurren me 44.4% ne prill

Ekonomia po shkon drejt hapjes së plotë, por pasojat që ka shkaktuar koronavirusi janë të mëdha. Eksportet kanë thelluar tendencën rënëse në prill, kohë që përkon me muajin e parë të plotë që ekonomia ishte tërësisht në karantinë. Sipas të dhënave zyrtare të INSTAT, në këtë periudhë, eksportet janë tkurrur me 44.4% kundrejt të njëjtës […]

Bujqesia, INSTAT planifikon te zhvilloje nje census te plote te sektorit ne 2022

Instituti i Statistikave parashikon që në vitin 2022 të kryejë censusin e Bujqësisë. Kjo pritet që të vijë pas zhvillimit të Censit të popullisë dhe Banesave. Në dokumentin vjetor për aktivitetin në vitin 2019 INSTAT nënvizon se paraprakisht disa pyetje do të integrohen brenda censit të popullsisë për të pasur të saktë listën e përditësuar […]

Instat: Pandemia shtrenjtoi çmimet e frutave, ne Prill 19% rritje!

Sipas te dhenave te Institutit te Statistikave ne muajin prill, shqiptarët kanë shpenzuar më shumë para për produktet ushqimore. INSTAT ka publikuar indeksin e çmimeve të konsumit ku rezulton një rritje e përgjithshme prej 4.3%, ndërsa ato të frutave me 19.3%. Çmimet e produkteve ushqimore për muajin prill kanë pësuar rritje me 4.3%, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. […]

INSTAT: Popullsia u pakesua me 16 mije persona nga emigracioni i larte ne 2019

Për shkak të rënies së lindjeve dhe emigracionit të lartë popullsia e Shqipërisë u pakësua vitin e kaluar me 16 mijë e 472 persona me një rënie 0.6% edhe pse shtesa natyrore e vijon të jetë ende në territor negativ. Rënia, emigracioni faktor madhor Emigracioni shihet të ketë një faktor madhor për rënien e popullsisë, […]

Instat: Kerkese e dobet nga konsumatoret – Ne Shqiperi eshte me e ulet se mesatarja e BE-se

Shqipëria regjistroi edhe për dhjetorin 2019 një rritje të çmimeve të konsumit më të dobët se mesatarja e Bashkimit Europian. Instat raporton se indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit në fund të vitit të kaluar rezultoi 1.4%, ndërsa mesatarja e Unionit ishte 1.6%. Sipas Instat, rritja e indeksit të harmonizuar të çmimeve, për dhjetorin […]