Dëm rreth 1.2 mln dollarë, VOA: Mbi 365 hektarë me pisha u dogjën në zonën e mbrojtur të Pish Poro-Nartë

Zjarri i shtatorit të këtij viti në zonën e mbrojtur natyrore të Pishë Porosë, në Fier, ka djegur plotësisht një sipërfaqe pyjore me pisha prej 365, 78 hektarë e cila nuk mund të gjenerohet më në rrugë natyrore. Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura në përgjigje të një kërkese për informim të Zërit të Amerikës […]

Ne Brazil jane zhdukur 89 milione hektare pyje qe prej vitit 1985

Në 33 vitet e fundit Brazili ka humbur 89 mijë hektarë pyje, ku më shumë se gjysma e kësaj humbjeje, 47 milionë hektarë ka prekur Amazonën. Në të njëjtën periudhë, si kompensim, zonat e kullotave dhe plantacionet janë rritur me 86 milionë hektarë, sipas të përditshmes “Folha de S.Paulo” duke cituar të dhënat e sistemit […]

Siperfaqja e pyjeve ne Shqiperi – INSTAT: Ne 4 5 vite, u pakesua me thuajse 1 mije hektare

Në vitin 2018 fondi pyjor dhe kullosor i Shqipërisë shtrihet në një sipërfaqe të përgjithshme prej 1 milion e 740 mijë e 324 hektarë,  duke zënë 60,54 % të sipërfaqes totale në vend. Referuar të dhënave të publikuara nga INSTAT, rezulton se në vitin 2018, pyjet shtrihen në një sipërfaqe prej 1 milion e 51 […]

Xylella shkaterruese ne Salento, 4 milione ullinj te thare dhe 50 mije hektare te shkretuar

Sipas vlerësimeve ne Itali, janë pak më shumë se 4 milionë bimë që kanë humbur plotësisht kapacitetet e tyre prodhuese dhe vegjetative dhe brenda dy viteve numri pritet të dyfishohet (në zonën e prekur nga ky bakter jane ne total rreth 22 milionë bimë). Ne çdo vit, duke krahasuar të dhënat e tre fushave te […]

Toka bujqesore globale me prodhim organik arrin ne 70 mln hektare

Te dhenat me te fundit globale mbi bujqesine organike ne te gjithe boten te paraqitura nga Instituti i Kerkimeve te Bujqesise Organike ( FiBL ) dhe IFOAM – Organics International ne BIOFACH, ne panairin kryesor tregtar ne bote per ushqim organik, ne Nuremberg te Gjermanise flasin per mbi 70 mln toke bujqesore organike ne te gjithe globin. […]