Gaforrja blu ne ujerat shqiptare, nje rrezik i shtuar apo nje burim i ri per ekosistemet tona?

Gaforrja blu është pjesë e ekosistemeve tona prej më shumë se 15 vjetësh. Një informacion i tillë është bërë i ditur nga raportimet e peshkatarëve. Kjo krustace, emërtimi shkencor i së cilës është Callinectessapidus, është një banore e zonave tropikale. Me ndihmën e anijeve transoqeanike të transportit, ky lloj u përhap nga brigjet lindore të Amerikës […]

100 mln euro per bujqesine/ SFB: Subvencionimi permes prodhimit rrit efektivitetin

Programi i prezantuar nga Partia Demokratike për sektorin e bujqësisë shihet si një ndryshim i madh nga ana e Sindikates së Fermerëve te Bashkuar. Në një intervistë në Euronews Albania, kreu i SFB, Eduart Sharka tha se ka disa mënyra për të alokuar një fond prej 100 milionë eurosh. “Ne mendojmë se ka disa përparësi, […]

Maskat dhe dorezat mbushin plazhet, Pandemia rrit ndotjen e mjedisit

Pajisjet mbrojtëse të tilla si dorëzat plastike dhe maska për fytyrën tani gjenden në pothuajse një të tretën e të gjitha plazheve britanike pas një rritje në përdorim për shkak të pandemisë së koronavirusit. Pastrimi vjetor i plazhit nga shoqata vullnetarësh, zbuloi rritjen tronditëse të këtyre lloj mbetjesh. Këtë vit, vullnetarëve iu kërkua të organizonin […]

Importuam 467 milione euro ushqime – Ne 6-mujorin e pare te vitit u rrit kerkesa per produkte bujqesore

Në 6 muajt e parë të viti janë importuar nga jashtë kufijve 58.3 miliardë lekë apo 467 milionë euro prrodukte ushqimore. Sipas të dhënave zyrtare të Ministrisë së Bujqësisë, pavarësisht periudhës së pandemisë COVID-19, vështirësive në transport dhe tkurrjes së konsumit në vend, importet bujqësore kanë pësuar një rritje në krahasim me të njëjtën periudhë […]

Studimi: Ngrohja globale rrit perdorimin e antibiotikeve ne akuakulture

Ngrohja globale po çon në një rritje të përdorimit të antibiotikëve në fermat e peshkut, pasi temperaturat e larta të detit po shkaktojnë sëmundje tek peshqit. Por ky fenomen po çon në zhvillimin e baktereve rezistente ndaj antibiotikeve që ndikojnë gjithashtu shëndetin e njeriut në të gjithë botën. Akuakultura luan një rol shumë të rëndësishëm […]

Pandemia e koronavirusit po rrit humbjet ne bujqesi

-Gazeta Si- Ladi nga Karbunara e Lushnjes është në serë teksa po komunikojmë. I veshur me rrobat e punës, ai po vjel domatet për t’i shpënë tek tregtarët për eksport. Jemi në fillim të sezonit të domates. Këtu fillon dhe ankthi për të dhe për shumë fermerë të tjerë që prej dy vjetësh, ndërsa tani […]

Tregu i fruta – perimeve Lushnje rrit masat e sigurise ushqimore!

Tregu i shumices se Fruta-Perimeve ne Lushnje ka vendosur te ndryshoje orarin ne vartesi te levizjeve te lejuara nga autoritetet nga ora 05:00 – 13:00 te çdo dite. Kjo mase vjen ne kushtet kur gjithe vendi i eshte nenshtruar karantines. Tregu dhe tregetaret kane status te vecante e mund te levizin kundrejt nje autorizimi te […]

Studimi: Ushqimi me yndyra rrit demencen!

Rreziku i demencës (përfshirë Alzheimerin) mund të rritet me 52-74% me konsumimin e tepërt të ushqimeve që përmbajnë yndyra të këqija, siç janë margarina, snacket e ëmbla, patatet e skuqura franceze, produktet ushqimore nga ushqim i shpejtë, me pak fjalë ushqimi industrial, sipas një studimi japonez të kryer në Universitetin e Kyushu dhe botuar në […]

“Pik Industri”, Sipermarrja qe rrit vleren e eksporteve shqiptare

“PIK INDUSTRI” në Lushnjë, sipërmarrja e Albert Vocit në fushën e ambalazhim paketimit, që me mbështetjen e AZHBR i shtoi vlerë eksporteve dhe jehonë Shqipërisë turistike në botë. Dibrani Albert Voci, pas një periudhe të gjatë në emigracion, është kthyer në Shqipëri dhe ka investuar në Lushnjë, për linjën e parë dhe unike në vend […]