Gazetaret advokuesit e mjedisit, ndahen tre çmime, vleresim per kontributin e tyre!

Për të evidentuar kontributin dhe përpjekjet e vazhdueshme të gazetarisë shqiptare në rritjen e ndërgjegjësimit mbi çështjet mjedisore e veçanërisht mbrojtjen e trashëgimisë natyrore shqiptare Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri (INCA) në bashkëpunim me Unionin Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) ndan tre çmime për gazetarinë më të mirë mjedisore, sipas konkusrit të […]

Maskat dhe dorezat mbushin plazhet, Pandemia rrit ndotjen e mjedisit

Pajisjet mbrojtëse të tilla si dorëzat plastike dhe maska për fytyrën tani gjenden në pothuajse një të tretën e të gjitha plazheve britanike pas një rritje në përdorim për shkak të pandemisë së koronavirusit. Pastrimi vjetor i plazhit nga shoqata vullnetarësh, zbuloi rritjen tronditëse të këtyre lloj mbetjesh. Këtë vit, vullnetarëve iu kërkua të organizonin […]

5 Qershori, Dita Boterore e Mjedisit

Viti 2020 filloi me nje krizë mjedisore në një mënyrë shqetësuese. Zjarret shkatërruan pyje tropikale ne Amazone sikur të ishte shkretetire. Ciklonet dhe përmbytjet lanë pemë dhe ndërtesa te shkaterruara. Tani, sulmet e karkalecave në të gjithë Afrikën dhe Indinë sebashku me pandeminë e koronavirusit – të gjitha këto fatkeqësi veprojnë si një kujtesë se […]

Euractiv – Ekspertet e mjedisit: Zbulimi dhe hetimi i krimit mjedisor mbetet nje problem

Ndotja e ujit, mbeturinat e hedhura ilegalisht – krimet kundër mjedisit na kushtojnë miliarda euro, por ato janë të vështira të gjurmohen dhe të ndiqen penalisht siç duhet. Një raport i fundit nga Byroja Evropiane e Mjedisit tregon përmasën e këtij problemi. EurActiv ka intervistuar Francesca Carlsson, një nga autorët e raportit “Krimi dhe Ndëshkimi” për sfidat në […]

Dita Boterore e Riciklimit/ Ndarja e mbetjeve ne burim, parandalon ndotjen e mjedisit

18 marsi shënohet si Dita Botërore e Riciklimit, e cila ka për qëllim njohjen dhe manifestimin e rëndësisë së riciklimit të mbetjeve për ruajtjen e burimeve të çmuara primare dhe sigurimin e së ardhmes së planetit tonë. Praktikimi i ndarjes së mbeturinave të riciklueshme në burim është një çështje shumë e rëndësishme globale, nëpërmjet të […]

Ndotja dhe mbrojtja e mjedisit

Biosfera karakterizohet për qëndrueshmërinë e madhe ndaj ndryshimeve të jashtme, mirëpo veprimtaria e njeriut në Tokë e ka ndryshuar natyrën më shumë se cdo qenie tjetër në të. Njeriu për të kënaqur nevojat e tij shkaktoi crregullime në ekuilibrin dinamik të saj. Veprimtaria e njeriut mund të jetë dy llojëshe: është e dobishme atëherë kur […]