Shqipëria i bashkohet EFSA-s në fushatën mbarë evropiane për të parandaluar Murtajën Afrikane të Derrave

Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) së bashku me Ministrinë e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural po bashkojnë forcat në vitin 2023 në një fushatë mbarë evropiane për të mbështetur luftën kundër Murtajës Afrikane të Derrave (MAD). Tani në vitin e saj të katërt, fushata #StopMAD rrit ndërgjegjësimin e fermerëve, gjuetarëve dhe veterinerëve në tetëmbëdhjetë vende […]

EFSA/ Gripi i shpendeve rrezikon te perhapet me shpejtesi ne Evrope!

Rreziku i lëvizjes së gripit të shpendëve në vendet evropiane të paprekura më parë është i lartë, sipas një azhurnimi të botuar nga EFSA  tregohet se virusi po përhapet me shpejtësi në të gjithë kontinentin. Brenda muajit të kaluar më shumë se 300 raste janë raportuar në Belgjikë, Danimarkë, Francë, Gjermani, Irlandë, Hollandë, Suedi dhe […]

EFSA: Sa i sigurt eshte sheqeri dietik

EFSA-së ka rishikuar sigurinë e sheqernave dietike për shkak të ndikimit të pandemisë COVID-19. Në një konsultë publike për draftin e mendimit shkencor që është planifikuar të zhvillohet në mes të vitit 2021, me miratimin përfundimtar që vjen para fundit të të njëjtit vit. Ekspertët e ushqimit të EFSA janë duke u përpjekur të vendosin […]

EFSA/ Siguria ushqimore eshte biznesi i te gjitheve, tani dhe ne te ardhmen

“Siguria e ushqimit është puna e përditshme e EFSA-s, por është biznesi i gjithkujt që të marrin në konsideratë sigurinë e ushqimit tani dhe në të ardhmen nëse duam të kufizojmë ndikimin e ndryshimit të klimës dhe të ndërtojmë sisteme të qëndrueshme ushqimore globale në dobi të konsumatorëve, prodhuesve dhe botës tonë natyrore. “- Bernhard […]

Pesticidet: EFSA publikon raportet e para per rrezikun ne ushqime

EFSA ka publikuar rezultatet e dy vlerësimeve të saj pilot mbi rreziqet që i paraqiten njerëzve nga mbetjet e pesticideve të shumta në ushqim. Vleresimet kane marrë parasysh efektet kronike në sistemin e tiroides dhe efektet e tjera akute në sistemin nervor – janë kulmi i një bashkëpunimi shumëvjeçar midis EFSA dhe Institutit Kombëtar Hollandez […]

EFSA: Shtohen 37 specie te tjera bimore me virusin Xylella fastidiosa

Xylella fastidiosa eshte virusi i cili shkaterroi hektare te tere me ullinj shekullore ne Itali dhe ne vemde te tjera. Tridhjetë e shtatë specie të reja bimore janë identifikuar si bartese të patogjenit Xylella fastidiosa. Shumica e bimeve ishin të infektuara në mënyrë natyrale (jo artificialisht) dhe u gjetën në vendet e BE (Francë, Itali, […]

Mbrojtja e konsumatoreve, EFSA paraqet metodologjine e vleresimit te pesticideve

Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit (EFSA) ka zhvilluar një qasje të re për grupimin e pesticideve që hap rrugën për zbatimin e vlerësimit të rrezikut kumulativ – një teknikë e sofistikuar për të vlerësuar rrezikun e paraqitur nga ekspozimi ndaj mbetjeve të shumta të pesticideve. Metodologjia e përgjithshme për klasifikimin e pesticideve në të […]

EFSA: Nuk ka rrezik per ethet e mushkonjave “Rift Valley”, por BE-ja duhet te mbetet vigjilente!

Bashkimi Evropian nuk është në rrezik të menjëhershëm nga ethet e mushkonjave Rift Valley, por nga zhvillimet në vendet fqinje lind nevoja që autoritetet e BE-së dhe shtetet anëtare duhet të forcojnë, përmirësojnë dhe harmonizojnë aftësinë e tyre të mbikëqyrjes dhe përgjigjes, si dhe ekspertizën e tyre shkencore dhe teknike për t’u përgatitur më mirë […]

EFSA: Asnje prove qe ushqimi eshte nje burim ose rruge transmetimi i Koronavirus

EFSA po monitoron nga afër situatën në lidhje me shpërthimin e sëmundjes koronavirus (COVID-19) që po prek një numër të madh vendesh në të gjithë globin. Aktualisht nuk ka asnjë provë që ushqimi është një burim ose rrugë e mundshme e transmetimit të virusit. Shkencëtarja e EFSA-s, Marta Hugas, tha: “Përvojat nga shpërthimet e koronaviruseve […]

EFSA: Sondazhet e reja rrisin bazen e te dhenave dhe sigurine per konsumin e ushqimit ne BE

EFSA ka zgjeruar bazën e të dhënave për konsumin e ushqimit me një grup të ri të të dhënave të mbledhura në kuadër të projektit të menusë së BE-së. Publikimi i ri përfshin nëntë sondazhet shtesë dietike të kryera në gjashtë vende – Austri, Belgjikë, Qipro, Greqi, Hollandë dhe Slloveni. Sondazhet ofrojnë informacione të reja […]