Shqipëria i bashkohet EFSA-s në fushatën mbarë evropiane për të parandaluar Murtajën Afrikane të Derrave

Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) së bashku me Ministrinë e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural po bashkojnë forcat në vitin 2023 në një fushatë mbarë evropiane për të mbështetur luftën kundër Murtajës Afrikane të Derrave (MAD). Tani në vitin e saj të katërt, fushata #StopMAD rrit ndërgjegjësimin e fermerëve, gjuetarëve dhe veterinerëve në tetëmbëdhjetë vende […]

EFSA: Ja si mund te parandaloni Ethet Afrikane te Derrave

Ethet Afrikane të Derrit (ASF), ësnjë një sëmundje që prek derrat shtëpiak dhe të egër. Edhe pse është e padëmshme për njerëzit, kjo sëmundje mund të jetë vdekjeprurëse për derrat dhe ka pasoja të rënda social-ekonomike për vendet e prekura. Në vitet e fundit, ajo është përhapur në të gjithë Evropën. Aktualisht, nuk ka mjekim […]

Studimi/ Bletet afrikane kane kimi te ndryshme nga ato evropiane

Bletët afrikane, zakonisht të njohur si «bletë vrasëse», janë shumë më agresive sesa bletët evropiane. Tani studiuesit kanë ekzaminuar ndryshimet e neuropeptidit që ndodhin në trurin e bletëve afrikane gjatë sjelljes agresive. Hulumtuesit, të cilët raportuan gjetjet e tyre në Journal of Proteome Research, treguan gjithashtu se ata mund të kthejnë bletët e buta në […]

Ethet e derrave afrikane: EFSA – Rrezikohet perhapja ne BE, duhet vazhdohet me kontrollet!

Mbikëqyrja e përmirësuar, komunikimi  dhe bashkëpunimi janë thelbësor për kontrollimin e përhapjes së gripit Afrikan të derrave  në Evropë, sipas një vlerësimi të ri të riskut të kryer nga EFSA. Raporti vlereson mundësinë e përhapjes së sëmundjes në Evropën Jug-Lindore, midis nëntë vendeve pa sëmundje – Shqipëri, Bosnje-Hercegovinë, Kroaci, Greqi, Kosovë, Mali i Zi, Maqedoni e […]

FAO: Ethet afrikane të derrave po i afrohet Ballkanit

Zvogëlimi i rrezikut të sëmundjes së etheve afrikane të derrave në vendet e Ballkanit është temë kryesore e një takimi të ekspertëve të FA-s që po zhvillohet në Beograd. Ethet afrikane e derrave është një sëmundje virale hemorragjike që vret deri në 100 për qind të kafshëve të infektuara, si derrat dhe derrat e egër. […]