Pakistani mposht pushtimin e karkalecave duke i kthyer ato ne ushqim pulat

Autoritetet pakistaneze kanë vendosur të zgjidhin problemin e vjetër të karkalecave, të cilet në mënyrë periodike infektojnë dhe dëmtojnë zonat bujqësore të vendit. Ata kane përdorur një metodë krijuese që shndërron insektet në ushqim për kafshet e fermave . Ideja nisi pasi mysafirët e padëshiruar pushtuan plantacionet bujqesore, duke shkaterruar të lashtat dhe duke shkaktuar […]

Studimi/ Bletet afrikane kane kimi te ndryshme nga ato evropiane

Bletët afrikane, zakonisht të njohur si «bletë vrasëse», janë shumë më agresive sesa bletët evropiane. Tani studiuesit kanë ekzaminuar ndryshimet e neuropeptidit që ndodhin në trurin e bletëve afrikane gjatë sjelljes agresive. Hulumtuesit, të cilët raportuan gjetjet e tyre në Journal of Proteome Research, treguan gjithashtu se ata mund të kthejnë bletët e buta në […]

Ne 10 vite te varfrit ulen shpenzimet per ushqime dhe rriten ato per banesa

Për familjet, të ardhurat e të cilave janë të pakta është e kuptueshme që shpërndarja e tyre do të shkojë tek gjërat më bazike, sikurse është ushqimi. Klasa më e varfër e familjeve në Shqipëri përllogarit se shpenzon mesatarisht 53.3% të totalit për ushqime dhe pije jo alkoolike. Në thuajse 10 vite pesha e shpenzimeve […]

Grosistet, “fituesit” e bujqesise? – Çmimet e konsumit rriten me shume se ato te prodhimit

Indeksi i çmimeve të produkteve bujqësore u rrit me 2% vitin e kaluar. Instituti i Statistikave raporton se përgjithësisht rritja e çmimeve u përqendruar kryesisht te prodhimet bimore, me 3.5%, ndërsa çmimet e prodhimeve blegtorale regjistruan një rritje të lehtë me 0.2%. Sipas Instat, rritja e çmimeve në bujqësi vitin e kaluar erdhi në masën […]

Pika e ktheses: HEC-et private prodhojne me shume energji se ato publike

Tremujori i dytë i këtij viti solli një përmbysje të rëndësishme në sektorin energjetik: për herë të parë në histori, hidrocentralet koncesionare dhe private prodhuan më shumë energji se hidrocentralet publike. Mbështetur në të dhënat e Instat, HEC-et publike prodhuan 489 GWH energji elektrike, ndërsa impantet private dhe koncesionare prodhuan 790 GWH. Në të njëjtën […]