Dita Evropiane e Parqeve

24-Maj Dita Evropiane e Parqeve. Në këtë ditë ne kërkojmë të ndërgjegjësojmë të gjithë shoqërinë që janë pikërisht këto parqe natyrore që ne kemi, që na pasurojnë natyrën dhe ekosistemin tonë. Dita Evropiane e Parqeve është një ditë përkujtimore për Zonat e Mbrojtura në të gjithë Europën që u lançua në vitin 1999 nga Federata […]

Shqipëria i bashkohet EFSA-s në fushatën mbarë evropiane për të parandaluar Murtajën Afrikane të Derrave

Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) së bashku me Ministrinë e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural po bashkojnë forcat në vitin 2023 në një fushatë mbarë evropiane për të mbështetur luftën kundër Murtajës Afrikane të Derrave (MAD). Tani në vitin e saj të katërt, fushata #StopMAD rrit ndërgjegjësimin e fermerëve, gjuetarëve dhe veterinerëve në tetëmbëdhjetë vende […]

Studimi/ Bletet afrikane kane kimi te ndryshme nga ato evropiane

Bletët afrikane, zakonisht të njohur si «bletë vrasëse», janë shumë më agresive sesa bletët evropiane. Tani studiuesit kanë ekzaminuar ndryshimet e neuropeptidit që ndodhin në trurin e bletëve afrikane gjatë sjelljes agresive. Hulumtuesit, të cilët raportuan gjetjet e tyre në Journal of Proteome Research, treguan gjithashtu se ata mund të kthejnë bletët e buta në […]

Ministrat evropiane, konference per te ngjallur sektorin e Turizmit

Ministrat evropianë të ngarkuar me turizmin kanë bërë thirrje për veprime të përbashkëta për të ndihmuar sektorin të qetësojë krizën që vjen nga pandemia e koronavirusit. Turizmi përfaqëson 10% të rezultatit ekonomik të BE-së, por më shumë në Itali, Spanjë, Kroaci dhe Greqi, të cilat po përballen me një goditje të rëndë nga ndalimet e […]

Junior Rangers ne Parkun Kombetar Divjake-Karavasta, shembull suksesi per Federaten Evropiane te Rangersave

Një nga gjërat më të rëndësishme për Rangers është përfshirja e të rinjve në mbrojtjen e natyrës . Disa vende në Evropë po zbatojnë programe të suksesshme Junior Ranger. Ata mësojnë se si të mbrojnë natyrën dhe kete ja u percjellin brezave te ardhshëm. Junior Rangers qëndrojnë në kontakt të drejtpërdrejtë me natyrën duke u argetuar, mesuar dhe […]

Çertifikimi Global Gap, nje domosdoshmeri per fermeret dhe kompanite eksportuese te fruta – perimeve ne tregjet evropiane

Tregu shqiptar i fruta – perimeve është i interesuar per eksporte ne tregun europian. Megjithatë këto tregje kanë sdandarte të larta. Ato janë kërkuese ndaj origjinës dhe cilësisë së prodhimeve. Ato kërkojnë certifikimin Global Gap. Global Gap është më shumë se thjesht certifikim, i cili synon mbi të gjitha praktika më të sigurta dhe afatgjata […]

Protestat e fermereve ne BE, kembane alarmi per ligjvenesit evropiane!

Te gjithe zonat rurale te europes nga Veriu në Jug jane duke reaguar me mobilizime masive per pasojat e marrëveshjeve tregtare të BE-së me vendet e treta dhe tarifat e Trump. Në të vërtetë, ajo që qeveritë kombëtare po kërkojnë dhe po kërkojnë nga fermeret e tyre është të bëjnë presion ndaj Komisionit për të […]