Parku fotovoltaik ne Karavasta – Shpallet fituesi i ankandit!

Kompania Voltalia, me kapital 100% francez është shpallur fituese e ankandit për ndërtimin e parkut fotovoltaik të Karavastasë me një fuqi të instaluar prej 140 MW, teksa çmimi i ofertuar për blerjen e energjisë është 24.89 euro/MW.  Ky është çmimi m e të cilin shteti shqiptar garanton blerjen e energjisë elektrike për një periudhë 15-vjeçare […]

Divjake-Karavasta, Parku me vlera natyrore dhe nje turizem te pashtershem

Parku Kombetare Divjake – Karavasta krahas rendesise se madhe mjedisore per floren dhe faunen, per speciet qe gjenden ne te per ligatinat etj., po kthehet ne nje atraksion turistik per te gjithe zonen. Puna e mire qe eshte bere gjate ketyre viteve nga ana e AdZM Fier si dhe projektet e shumta te shoqatave mjedisore […]

Junior Rangers ne Parkun Kombetar Divjake-Karavasta, shembull suksesi per Federaten Evropiane te Rangersave

Një nga gjërat më të rëndësishme për Rangers është përfshirja e të rinjve në mbrojtjen e natyrës . Disa vende në Evropë po zbatojnë programe të suksesshme Junior Ranger. Ata mësojnë se si të mbrojnë natyrën dhe kete ja u percjellin brezave te ardhshëm. Junior Rangers qëndrojnë në kontakt të drejtpërdrejtë me natyrën duke u argetuar, mesuar dhe […]

Dita Nderkombetare e Ligatinave, Klosi promovon risite e Parkut Kombetar Divjake- Karavasta

2 shkurti i çdo viti është shpallur si “Dita Botërore e Ligatinave”. Kjo ditë shënon datën e miratimit të Konventës për Ligatinat në 2 shkurt 1971 në qytetin Iranian të Ramsar-it. Ligatinat ose sistemet e “tokave të lagura”, janë sipërfaqe ujore të përhershme ose përkohshme deri në 6 metra thellësi, dhe përbëjnë një ekosistem mjaft […]

Horizont EU dhe MEN ne Keshillin Bashkiak Divjake per Parkun Kombetar Divjake-Karavasta

Ne kuader te projektit “Advokim per zhvillimin e ekoturizmit te qendrueshem duke respektuar mjedisin” ” pjese e projektit “Fuqizimi i Organizatave Mjedisore te Shoqerise Civile per te promovuar mbrojtjen e natyres ne Shqiperi”, te financuar nga Bashkimi Evropian dhe zbatuar nga Instituti per Ruajtjen e Natyres ne Shqiperi – INCA, i cili zbatohet nga organizatat […]

Toka e kripur, qe po kthehet ne nje “miniere ari”, si po ngrihet në Karavasta ferma me e madhe ne Europe

Në lagunën e Karavastasë, gjenden me mijëra hektarë tokë djerrë, sepse kripësia nuk toleron rritjen e bimëve. Por, një sistem i ri i konsultuar me izraelitët dhe i çuar në fund nga sipërmarrës shqiptarë, po e kthen këtë tokë në “ar”, teksa po lulëzojnë parcelat e para me shegë dhe goji berry. Grupi Agro Iliria […]

Grupi “Junior Ranger” nga Librazhdi vizite ne Parkun Kombetar Divjake-Karavasta

Trendi gjitnje e ne rritje i turisteve ne zonat e parqet Kombetare dhe zonat e mbrojtura te Shqiperise po vjen gjithnje e ne rritje . Administratoret te Zonave te Mbrojtura kane nevoje per mbeshtetje nga te gjithe aktoret dhe faktoret ne keto zona ne menyre qe te mirepresin turistet duke i ofruar atyre sherbimin me […]

Aksione pastrimi ne Parkun Kombetar Divjake Karavasta

Vazhdojne aksionet e pastrimit ne Parkun Kombetar Divjake Karavasta. Me rastin e Dites Boterore te Mjedisit diten e sotme dhjetra te rinj te organizates Epoka e Re si dhe djem e vajza nga Grupi i te Rinjve Aktive te Divjakes, kane zhvilluar nje aksion pastrimi ne ambjentet e parkut.   Tashme vullnetarizmi nuk ka te […]

“Bike Tour” ne Parkun Kombetar Divjake – Karavasta

Pas kulles panoramike, pasareles se drurit dhe shetitjes me varka tashme vizitoret do te kene mundesi te shijojne bukurite e zones duke bere nje xhiro argetuese me biçikleta. Bukurite e shumta natyrore te Parkut Kombetar Divjake-Karavasta jane kthyer ne nje “magnet” per turistet e shumte te huaj dhe vendas te apasionuar pas natyres. Plazhi, laguna, […]

Dita Europiane e Parqeve, Aksion pastrimi ne Parkun Kombetar Divjake-Karavasta

Dita Europiane e Parqeve u promovua për herë të parë në vitin 1999, me nismën e EUROPARC Federation, me qëllim rritjen e profilit të zonave të mbrojtura europiane dhe gjenerimin e mbështetjes publike për qëllimet dhe punët e tyre. Kjo dite eshte kremtuar edhe ne Parkun Kombetar Divjake – Karavasta ku u organizua nje aksion […]