Gjermania hap dyert nga 7 janari!

Qytetarët e Shqipërisë, Kosovës, Maqedonisë, Kosovës, Serbisë dhe Bosnje Hercegovinës, nga 7 janari do të munden të punojnë legalisht në Gjermani vetëm me dokumente të shteteve të tyre, respektivisht pa pasur pasaportë të BE-së. Gjermania ka nevojë për të paktën 260,000 punëtorë të rinj emigrantë çdo vit për të përmbushur nevojat e saj. Vendi që […]

Menaxhimi i pyjeve 2020, lejohet shitja e drureve nga fondi pyjor per familjet ne nevoje qe perfitojne ndihme ekonomike

Menaxhimi i pyjeve për vitet 2019-2022 ka qenë tematikë e nxehtë për shkak të problematikave dhe gjendjes në Shqipëri të fondit pyjësor. Por, një anë e parashikuar për vitin e ardhshëm, është ai i ndikimit social të ndryshimeve ligjore. Një ndër këto ndryshime përfshin lejimin e shitjes së drurit nga fondi pyjor për familjet në […]

“Lufta” per ndryshimet klimatike ne BE, ne rrezik nga ana financiare!

Lufta kundër ndryshimit të klimës përfshin më shumë sesa turbina të forta me erë dhe makina sportive elektrike me shkëlqim. Lufta përfshin gjithashtu duke atë të rregullave financiare. Bashkimi Evropian po zbaton qëllime mjedisore në standarde për bankat, menaxherët e parave dhe siguruesit, me shpresën që të drejtojë triliona euro për të financuar një rishikim […]

Plakja e popullsise, nga kujdesi per femijet, po kalohet tek ai per te moshuarit!

Nëse në vitet 1990 një çifti në moshë pune i duhet të kujdesej për 3-4 fëmijë dhe dy të moshuar, tani një çifti i duhet të kujdeset për më shumë se dy të moshuar dhe më pak se dy fëmijë. Aktualisht Shqipëria radhitet në ato vende ku popullsia në moshë pune (15-64) vjeç ka më […]

Mashtrimet me etiketat e ushqimeve – Kompania Britanike terheq nga raftet djathin Vegan!

Sipas një gjykimi të Gjykatës së BE-së, emri nuk mund të përdoret nëse nuk keni dokumentacionin e origjines se produktit “Dop”. Kompania pranoi kërkesën italiane dhe ndryshoi emrin. Etiketa në kavanozin e qelqit mbartte fjalën ”grated italian style Parmesans” por vendi i prodhimit i treguar në anën e pasme menjëherë u shfaq shumë larg nga zona […]

Rreziqet e shendetit te njeriut nga mikro- dhe nanoplastika ne ushqim!

Mikroplastikat janë grimca të vogla prej plastike me madhësi më të vogël se 5 mm, ndërsa nanoplastika është edhe më e vogël, duke filluar nga 1 deri në 100 nanometra (N.B. 1 nanometër është i barabartë me një të miliontën e një milimetri). Në vitin 2016, EFSA identifikoi nevojën për të gjeneruar më shumë të […]

EFSA: Salmonela pergjegjese per nje ne tre helmime nga ushqimi ne Evrope!

Sipas një raporti të EFSA në 2018, 5146 shpërthime helmimi të shkaktuara nga ushqimi janë konstatuar në BE, duke prekur pothuajse 50,000 njerëz Gati 1 në 3 shpërthime të lindura nga ushqimi në BE në 2018 u shkaktuan nga Salmonela. Ky është një nga gjetjet kryesore të raportit vjetor mbi tendencat dhe burimet e zoonozave […]

Alumini ne ushqime, rreziku me i madh nga enet e kuzhines!

Alumini i pranishëm në tabakatë metalike dhe fletët e letrës që përdoren për ruajtjen dhe gatimin e ushqimit mund ”të migrojnë” në ushqim dhe të çojnë në tejkalimin e dozës së vendosur maksimale, me rrezik potencial shëndetësor për pjesë të cënueshme të popullatës, në veçanti për bebet dhe gratë shtatzëna, deklaroi Komiteti Kombëtar italian për […]

Fruti magjik nga Kosova, ruan zemren dhe ju mbron nga diabeti e kanceri!

Mjedra eshte bime shkurre, dy ose shumevjeçare, qe mund të ndryshojnë në madhësi, me lule të bardhë e me pesë petale, me gjethe të gjera, ovale ose eliptike, me fruta të kuq, me shije të ëmbël dhe aromatike.Pasurimi i ushqimit me mjedra nënkupton përfitim të dobive të ndryshme shëndetësore. Konsumimi i rregullt i frutit zvogëlon […]

“Studimi Rinor 2018-2019” – 43% e te rinjve duan te ikin nga Shqiperia!

43% e të rinjve shqiptarë kanë dëshirë të fortë për t’u larguar nga Shqipëria”. Ky është një prej përfundimeve të “Studimit Rinor 2018-2019”, realizuar nga Fondacioni “ Friedrich Ebert”, i cili bazohet në një sondazh kombëtar me 1200 të anketuar, të moshës 14-29 vjeç. Sipas të njëjtit studim, papunësia, varfëria dhe korrupsioni trembin më shumë […]