Shpetohet nga roberia Ariu ne Fier

Mbrojtja dhe shpëtimi i faunës së egër në vendin tonë po bën që përherë e më shumë parqet natyrore dhe peizazhet e mbrojtura të vendit tonë të kenë një prani të shtuar të kafshëve duke pasuruar habitatin natyror. AdZM Fier po ben nje pune te shkelqyer ne ruajtjen e ketyre thesareve natyrore qe kane bekuar […]

Ndertimi ne tokat bujqesore – Lehtesohet procesi, konvertim automatik nga toke are, ne truall

Komisioni i Veprimtarive Prodhuese ka miratuar disa ndryshime ligjore, që lehtësojnë procesin e marrjes së lejes së ndërtimit apo zhvillimit të tokës bujqësore, duke përcaktuar konvertimin automatik nga tokë arrë në tokë truall. Zv. ministri i Infrastrukturës dhe Energjisë Artan Shkreli argumentoi se kjo do të shmangë konfliktin institucional, që deri më tani ka sjellë […]

Zhgenjen blegtoria, pse po zhduket interesi nga fermeret

Disa vjet më parë, sipërmarrësit i kthyen sytë nga bujqësia, kryesisht në fermat blegtorale. Zhgënjimi erdhi shumë shpejt. Shumë prej fermave të mëdha, tashmë janë mbyllur dhe mesa duket, edhe fati i të tjerave do të jetë i njëjtë. Kompanitë e mëdha agropërpunuese po mbështeten te lënda e parë që vjen nga importi, i cili […]

Itali: Fermeret nga rajoni Vinschgau rrisin gjurmueshmerine e prodhimeve te tyre

Shoqata Val Venosta e Prodhuesve të Frutave dhe Perimeve (VI.P) në  Itali ka prezantuar një projekt të ri për të rritur gjurmueshmërinë e produkteve të saj: ” BioGraphy “. Ky shërbim i ri u mundëson konsumatorëve të gjejnë gjithçka rreth origjinës, përpunimit dhe njerëzve që qëndrojnë pas produktit. BioGraphy – Si funksionon? Emrat e fermerëve që kanë […]

Metoda qe do ju shpetojne nga djegia e diellit

Vera e nxehtë është një problem i cili  ndikon në sëmundjet e lëkurës. Kujdesi më i madh që duhet pasur është ekspozimi i vazhdueshëm me rrezet e diellit. Përveç blerjes së kremit mbrojtës ka gjithashtu disa mënyra ‘tradicionale’ të cilat të ndihmojnë nga djegia duke përdorur produkte ushqimore që gjenden tepër kollaj. Ja disa mënyra […]

Perfitimet shendetesore nga boronica e kuqe

Boronicat e kuqe janë ndër frutet me më së shumti përfitime shëndetësore. Dhe pikërisht për këtë ka arsye të mira për t’i konsumuar gjatë gjithë vitit, qoftë të ngrira, të thata ose në lëngje. Sipas disa hulumtimeve të reja ky lloj i boronicave të kuqe ndihmon kundër kërcënimit global të antibiotikëve dhe baktereve që përdoren […]

Shmangini keto ushqime nese vuani nga tensioni i larte

Tensioni i lartë ose hipertensioni është një sëmundje, e cila mund të vërë jetën e njerëzve në rrezik, ndaj sëmundjeve të zemrës. Për të pasur hipertensionin nën kontroll, duhet vetëm të jetoni një jetë të shëndetshme dhe bëni një dietë të mirë ushqimore, si dhe ushtrimet fizike. Tensioni i lartë është i menaxhueshëm nëse ndiqet […]

Europa kontinentale mund te goditet nga nje vale e nxehti shume e rrezikshme

Një valë nxehtësie potencialisht rekord parashikohet të kapë pjesën më të madhe të Evropës kontinentale javën e ardhshme, ku temperaturat në qytetet nga Spanja në Gjermani pritet të kalojnë 32 gradë Celsius dhe të rriten në më shumë se 38C ose madje 40C në zonat më të nxehta. “Kombinimi i një stuhie të zënë mbi […]

26% e familjeve shqiptare te varura nga te ardhurat qe sjellin emigrantet

1 në 4 familje shqiptare përfitojnë të ardhura nga emigrantët, para që janë burimi i vetëm i jetesës për pjesën dërrmuese të tyre. Janë gjithsej 220 mijë familje që jetojnë me këto të ardhura, në pamundësi të një burimi tjetër. Të dhënat e Bankës së Shqipërisë zbulojnë se 1/3 e remitancave përdoren për shpenzime bazë, […]