Maskat, dorezat plastike e mbetje te tjera nga COVID-19 po ndotin oqeanet tona

Pajisjet mbrojtëse për parandalimin e infektimit nga koronavirusi po ndotin gjithnjë e më shumë oqeanet tona. COVID-19 ka pasur një sërë ndikimesh të papritura në mjedis, duke zvogëluar riciklimin dhe duke rritur përdorimin e plastikës në të gjithë botën. Qeveritë duhet të marrin masa të menjëhershme për këtë. Midis fundit të shkurtit dhe mesit të […]

Nga 15 qershori rinis transporti publik, Gonxhe: Mjetet me 70% te kapacitetit, shtohet frekuenca e autobuzeve

Pas nje bllokimi disa mujor te transportit publik ne te gjithe vendin per shkak te masave te mara kunder pandemise COVID-19, pritet qe ky sektor te rifilloje serish punen. Nga data 15 qershor do të rinisë transporti publik në të gjithë vendin, ndërsa drejtori i përgjithshëm i Shërbimit të Transportit Rrugor, Blendi Gonxhe shpjegoi edhe […]

Si te mbrohemi nga COVID-19 kur bejme pazar

Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural përcolli disa këshilla që duhet të respektojnë qytetarët për të ruajtur shëndetin në kushtet e pandemisë, kur bëjnë pazar, duke filluar që përpara se të dalin nga shtëpia, në dyqan dhe kur kthehen në shtëpi. Pazari është një pjesë e rëndësishme e jetës së përditshme, sidomos kur mëngjesin, drekën […]

Ilaçi popullor per veshkat, shkrin guret dhe pastron trupin nga helmet

Ilaçi më efikas, por njëherësh edhe më i lirë për të gjithë ata të cilët kanë probleme me veshkat është meli. Ky drith i lirë mund të gjendet në të gjitha supermarketet, mirëpo meqenëse përdoret si ilaç duhet blerë ai që është më cilësor, organik. Në të vërtetë, meli për dy javë zgjidh problemin me […]

Studimi/ Bletet afrikane kane kimi te ndryshme nga ato evropiane

Bletët afrikane, zakonisht të njohur si «bletë vrasëse», janë shumë më agresive sesa bletët evropiane. Tani studiuesit kanë ekzaminuar ndryshimet e neuropeptidit që ndodhin në trurin e bletëve afrikane gjatë sjelljes agresive. Hulumtuesit, të cilët raportuan gjetjet e tyre në Journal of Proteome Research, treguan gjithashtu se ata mund të kthejnë bletët e buta në […]

Kujdes nga ushqimet/ Ja cilet elemente shkaktojne kancer!

Kanceri është shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjes në Shtetet e Bashkuara, pas sëmundjes së zemrës. Kanceri ndikon thellësisht në mënyrën se si qelizat tona rriten dhe ndahen, duke i ndryshuar. I gjithë kanceri është rezultat i dëmtimit ose mutacioneve gjenetike në ADN-në tonë. Por ne gjithashtu dimë se marrja e substanca të […]

Bresheri demton bujqesine ne Lushnje/ Fermeret te pashprese per mbeshtetje nga qeveria

Kushtet atmosferike te paqendrueshme ne ditet e fundit, te cilat u shoqeruan me rebeshe shiu dhe bresheri, shkaktuan deme te konsiderueshme ne bujqesi ne rrethin e Lushnjes. Ne Lushnje dhjetera hektare te mbjella me miser, grure, vreshta dhe serra djellore pesuan deme nga bresheri. Sipas te dhenave zonat me te prekura deri me tani jane […]

Lehtesimi i masave nga e hena – Por çfare ndalohet deri ne date 23 qershor

Nga një qershori një sërë aktivitetesh do t’i kthehen normalitetit në vend. Kështu nën masa strikte të sigurisë do të lejohen të hapen nga çerdhet e kopshtet, deri te palestrat, plazhet e qendrat arsimore e kampionatet sportive pa publik. Ndërsa për transportin publik po punohet për një strategji të sigurt, e cila do të jetë […]

Subvencionet ne bujqesi/ 85 % e fermave perjashtohen nga fondet, nuk kane NIPT

Ndërkohë që më 29 Maj do të hapen aplikimet për të përfituar nga fondet në sektorin bujqësor, 85 për qind e fermave janë të përjashtuara. Sipas të dhënave të Këshillit të Agrobiznesit Shqiptar, në Shqipëri në fushën e bujqësisë, blegtorisë dhe agrobiznesit operojnë mbi 350 mijë ferma. Aktualisht rreth 15 % janë të pajisura me […]

Miliona qeliza burimore te njeriut nga nje embrion miu

Një embrion miu është përdorur si një ”biofaktiv” për të prodhuar miliona qeliza burimore të pjekura njerëzore, përfshirë qelizat e kuqe të gjakut. Teknika, e botuar në revistën ”Science Advances” nga grupi i Universitetit të Buffalo të udhëhequr nga Jian Feng, zgjidhi një problem që deri më tani kishte parandaluar prodhimin e këtyre qelizave ”in […]