Mbrojtja e ullirit nga miza (Bractocera olea) me insekticide

Siҫ kemi përmendur më parë dy janë strategjitë kryesore në mbrojtjen e ullirit nga miza Strategjia e cila përdor mjete për të menjanuar ҫiftëzimin e mizave, për të shmangur vezëvendosjen në kokrrat e ullirit. Vrasjen e larvave, me insecticide, të cilat tashmë janë në frutat e ullrit. Strategjinë e parë e kemi trajtuar shpesh këtë sezon. Ajo […]

Miza ullirit (Bractocera olea) dhe masat mbrojtese

Miza e ullirit është dëmtuesi kryesor në frutat  e ullirit. Miza dëmton tulin e kokrrës duke paksuar sasinë dhe cilësinë e prodhimit e të vajit. Kokrrat e plagosura nga larvat e mizës  infektohen nga kërpudha të ndryshme të mykut, të cilat rrisin aciditetin e vajit të ullirit. Miza e kalon dimrin në tokë në stadin e pupës. […]

Breshkeza e ullirit (Saissetia olea)

Breshkëza është një dëmtues i cili thith lëngjet  e bimës  së ullirit. Ajo vendoset në degë dhe degëzat e reja të ullirit, si dhe në gjethe. Ashtu si të gjitha llojet e breshkëzave, edhe  breshkëza e ullirit shkakton dëm direkt, duke thithur lëngjet e bimës, dhe dëmin  dytësor  me nxitjen e kërpudhave saprofite  të blozave. Breshkëzat thithin më shumë ushqim se  sa  asaj […]

BE u vjen ne ndihme prodhuesve te ullirit, Spanjollet bejne thirrje per me shume!

Komisioni Evropian miratoi një skemë ruajtjeje private për vajin e ullirit për të ndihmuar në uljen çmimeve. Ndihma e jashtëzakonshme për ruajtje private e propozuar nga Komisioni Evropian nuk do të jetë e mjaftueshme për të rregulluar tregun e “çrregulluar” të vajit të ullirit, sipas prodhuesve spanjollë që kanë bërë thirrje për masa të reja […]

Koha e vjeljes se ullirit, Specialisti jep keshillat per fermeret

Fermeret tashme kane nisur vjeljen e ullirit rentimenti i te cilit kete vit duket se nuk eshte nder me te miret. Kushtet atmosferike te cilat kane qene te pranishme gjate ketij viti ne vendin tone, per shume zona nuk kane qene te favorshme per kulturen e ullirit duke ndikuar negativisht ne rendimentin e tij. Gjithashtu […]

Vaji i ullirit “Made in Albania” pushton tregun vendas

vaji-ullirit

Ndryshimi i stilit të jetesës dhe fokusi në kujdesin e ushqimeve që konsumojmë ka rritur interesin për të prodhuar më shumë vaj ulliri nga agropërpunuesit vendas. Sipas të dhënave nga Ministria e Bujqësisë, në vitin 2018 përllogariten 19,624 tonë vaj ulliri. Në krahasim me 10 vite më parë prodhimi i vajit të ullirit është rritur […]

Mali i Zi rrit fitimet nga prodhimi i vajit te ullirit

Me ndihmën e BE-së, ekspertëve të huaj dhe të shtetit malazez, fermerët e vajit të ullirit në Malin e Zi janë duke korrur fitime të mëdha dhe duke ofruar një cilësi më të lartë vaji nga pemët mijëravjeçare në këtë shtet. Pranë qytetit të Ulqinit, në jug të Malit të Zi, një nga ullishtat aty […]

Gabimet me te medha qe bejme me vajin e ullirit

Vaji i ullirit ekstra i virgjer eshte ne top-listen e super ushqimeve per shkak te benefiteve te medha shendetesore dhe shijes se tij. Vajrat e ullirit permbajne yndyra te shendetshme, antioksidante dhe vitamina. Nje shishe vaj ulliri duhet te kete patjeter vend ne kuzhinen tone, por pa informacionin e duhur ne tentojme te bejme gabime […]

Tregu Grek i nenshtruar te ule çmimin e vajit te ullirit

Industria vendase është ajo që ruan pak a shumë të ndrydhur stabilitetin e tregut te vajit te ullirit ne Greqi. Nderkohe qe shtete si spanja e kane stabilizuar çmimin e vajit te ullirit ne 2.50 euro për liter. Në një mjedis të tillë ndërkombëtar, tregu i brendshem eshte në mëdyshje për të bërë një rivlerësim. Por […]