Nis zbatimi i projektit: “Rrjetezimi dhe Advokim per Aksione Komunitare te Ruajtjes se Burimeve Natyrore Lokale”

Projekti strategjik “Rrjetëzimi dhe Advokim për Aksione Komunitare të Ruajtjes së Burimeve Natyrore Lokale” zbatuar nga INCA Albania me mbështetjen e Leviz Albania projektit të Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim SDC (Embassy of Switzerland in Albania), ka nisur se zbatuari. Ne kuader te ketij projekti Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri (INCA) në […]

Ndikimi i faktoreve natyrore ne ndryshimet klimatike

Të gjithë e dimë se një nga problemet më shqetësuese dhe më të diskutuara sot, për vetë faktin se cënon në mënyrë direkte në shumë aspekte jetën në tokë, janë ndryshimet klimatike. Ndryshimet klimatike në Tokë kanë ndodhur me cikle të caktuara gjatë gjithë historisë së planetit, përfshirë ardhjen dhe largimin e akullnajave në epokat […]

Horizont EU dhe MEN takim per promovimin e perdorimit te qendrueshem te burimeve natyrore te PKDK

Ne kuader te projektit “Advokim per zhvillimin e ekoturizmit te qendrueshem duke respektuar mjedisin” pjese e projektit “Fuqizimi i Organizatave Mjedisore te Shoqerise Civile per te promovuar mbrojtjen e natyres ne Shqiperi”, financuar nga BE dhe zbatuar nga INCA, dy Organizatat Horizont EU dhe Mireqeverisja e Ekosistemeve Natyrore (MEN) organizuan nje takim ne Parkun Kombetar […]

Kuvendi miraton shtyrjen e gjendjes se ‘Fatkeqesise Natyrore’

Kuvendi ka miratuar sot shtyrjen e gjendjes së fatkeqësisë natyrore në vend. Me kërkesë të maxhorancës, gjendja e fatkeqësisë është shtyrë deri në datën 23 qershor, teksa vendi ndodhet në vështirësi për shkak të situatës me COVID-19. Ditën e sotme Kuvendi u mblodh në një seancë plenare, ku vendimi në fjalë u miratua me 91 […]

Shqiperia shpall zyrtarisht Gjendjen e Fatkeqesise Natyrore!

Me propozimin e ministrit të Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale dhe të ministrit të Shtetit për Rindërtimin, Këshilli i Ministrave vendosi shpalljen e gjendjes së fatkeqësisë natyrore në të gjithë Republikën e Shqipërisë për shkak të epidemisë së shkaktuar nga COVID-19. Në këtë mënyrë, kufizohen disa të drejta kushtetuese deri në masën që konsiderohet e domosdoshme […]

Biodiversiteti: 30% e BE-se behet zone natyrore e mbrojtur!

Parlamenti i Strasburgut ka aprovuar një rezolutë që kërkon rivendosjen si zone e mbrojtur te gati një të tretës së ekosistemeve të dëmtuara dhe ndarjen e 10% të buxhetit evropian për këto objektiva. Shndërrimi i 30% të territorit të BE-së në një zonë natyrore te mbrojtur deri në vitin 2030. Kjo është një nga kërkesat […]

Raporti i OKB: Njerezit po demtojne boten natyrore

Sipas një raporti të Kombeve të Bashkuara, njerëzit po dëmtojnë botën natyrore dhe se ndërsa ka kohë për të rregulluar problemin, kjo do të kërkonte ndryshime transformuese. Raporti i publikuar të hënën mbështetet në punën e 450 studiuesve nga dhjetra vende dhe paralajmëron se një milion bimë, insekte dhe specie të botës shtazore janë në […]

Divjaka, një mbretëri natyrore që mund të vizitohet çdo ditë të vitit

Divjaka është një qytet i ri por që ka një histori të lashtë që lidhet me Qytetin e Humbur Arnisa dhe me “Via Egnatian” e Romës së Vjetër. Vetë emri i saj rrjedhë pikërisht nga kjo rrugë që lidhte Apoloninë me pjesën e saj që vinte nga Durrësi e bashkoheshin në Klodiana ose Peqini i […]

TOKAT BUJQËSORE DHE PRAKTIKAT ME VLERË TË LARTË NATYRORE.

Toka bujqësore me vlerë të lartë natyrore është toka bujqësore me intensitet të ulët të shfrytëzimit, e karakterizuar nga pasuria e llojeve bimore dhe shtazore dhe është habitat i rëndësishëm për shumë lloje të rralla dhe të rrezikuara që nuk mund të mbijetojnë në një zonë bujqësore të shfrytëzuar intensivisht. Toka bujqësore me vlerë të […]