AGROVOLTAIKA/Si mund të punojnë së bashku energjia diellore dhe fermerët?

Në vitet e fundit, teknologjitë fotovoltaike janë zhvilluar masivisht. Shumë aktorë ekonomik si bizneset, familjet dhe qytetet e kanë njohur domosdoshmërinë mjedisore dhe përfitimin prej saj dhe kanë vendosur ta zbatojnë atë në mënyrën e vet. Kjo ka ndodhur edhe në bujqësi, megjithëse nocioni popullor i fermave diellore është përcjellë me polemika se a zvogëlohet […]

Energjia e rinovueshme – Eurostat: 34.9% e konsumit final ne Shqiperi eshte energji e paster, ne BE vetem 18%

Në Europë janë vetëm 5 shtete të tjera të cilat kanë përqindje më të lartë se Shqipëria të energjisë së rinovueshme në konsumin total të energjisë, dhe këto shtete janë: Norvegjia, Letonia, Suedia, Mali i Zi dhe Danimarka. Të dhënat më të fundit të Eurostat që i referohen vitit 2018 tregojnë se në Shqipëri norma […]

Energjia diellore, hyjne ne prodhim 6 parqe fotovoltaike deri në 2MW, 1.5 milione euro energji

Këtë vit të paktën gjashtë kompani kanë nisur prodhimin e energjisë diellore nga paqe fotovoltaikë deri në 2 MW dhënë nën formulën e koncesioneve jotipike që kalonin vetëm me firmën e ministrit. Të dhënat zyrtare për prodhimin e energjisë elektrike në vend nga janari në gusht tregojnë se vetëm nga këto kompani është prodhuar në […]

Energjia elektrike, Shqipëria kërkon alternativa

Vendi ynë është i vetmi në rajon që nuk ka asnjë central elektrik me qymyr, si dhe i vetmi ndër të 6-të ku nuk është duke ndërtuar apo planifikuar për tu ndërtuar një të tillë.       Varësia nga burimet hidrike shkakton luhatje të mëdha të prodhimit të energjisë, nga viti në vit. Vitet […]