Shtimit te pemeve frutore me ane te shartimeve, Menyrat dhe teknikat

Bimet e perfituara nepermjet mbirjes se fares se zakonshme (jo hibride), nëse nuk shartohen me formen bimore te duhur, si rezultat i proceseve biologjike qe ndodhin ne kromozome gjatë procesit te pllenimit, ato humbasin pjesën me te madhe te cilesive me te mira prodhuese te bimeve mëmë. Atëhere, per te eleminuar kete mangesi, filizave i’u […]

Shtimi i pemeve frutore, Menyrat dhe specifikat – Shtimi i fidaneve me ane te kalemave ose copave

Shtimi me copa është një nga mënyrat e shpejta te shumëzimit te fidanave. Kjo mënyre aplikohet ne ato specie bimore qe kanë aftesine te nxjerrin rrenjë te reja mitake te cilet shërbëjnë per te formuar sistemin rrenjore. Copat e reja njëvjeçare kanë aftesi me te lartë rrenjëzimi. Kjo konsiston ne prerjen e copave/kalemave/thithakeve ne gjatësi […]

Hidroxhel kunder tharjes se pemeve nga thatesira

Si masë parandaluese për të luftuar thatësirën në pemishte mund të përdoren disa substanca që kanë aftësinë të ruajnë lagështinë e tokës. Këto substanca kanë aftësinë të thithin një sasi të madhe uji dhe nuk lejojnë që ai të humbasë nëpërmjet avullimit ose rrjedhjes. Së bashku me ujin lidhen dhe materiet ushqyese dhe nuk lejohet […]

Krasitja prodhuese e pemeve frutore, Kujdesi qe duhet te kene fermeret per nje rendiment te larte

Me informacionet e meposhtme te mara nga FAO perpiqemi tju japim fermereve disa njohuri dhe te dhena teknike, te cilet kane nevoje te dine se çfare duhet bere GJATE KRASITJEVE PRODHUESE (pas hyrjen ne podhimin te plote e deri ne plakje) te pemet frutore. KRASITJA PRODHUESE, behet pasi pema ka hyre ne prodhim. KRASITJA PRODHUESE […]

Sperkatjet dimerore te pemeve frutore

Para se të fillohet me spërkatje, më parë është mirë të kryhet krasitja e pemëve, të eliminohen degët e thyera dhe të infektuara, të eliminohen frutat e mbetura ne peme, gjethet etj. Spërkatja duhet të realizohet në mot të mirë, pa erë dhe me temperatura mbi 10 °C . Me spërkatje dimërore ndikohet në mënyrë […]

Skemat dhe largesite e mbjelljes se pemeve frutore

SKEMAT E MBJELLJES Behen ne varesi te relievit dhe te shkalles se mekanizimit te saj. Skemat/format e mbjelljeve jane: 1-Forma katrore. Ne kete skeme largesia e bimeve eshte e barabarte ndermjet tyre, si midis rreshtave ashtu edhe midis bimeve ne rresht. Kjo realizohet kryesisht ne tokat me reliev fushore. 2-Forma katerkendeshi kendrejte. Edhe kjo skeme […]

STUDIMI / Zgjidhja ndaj ngrohjes klimatike, mbjellja e shume pemeve

Një ekip studiuesish ka përllogaritur se ka mjaftueshëm vend në Tokë për të mbjellë pemë në gjendje që të thithin dy të tretat e karbonit të pranishëm në atmosferë, një zgjidhje ndaj ngrohjes klimatike. Studimi, i zhvilluar nga profesorët e universitetit “ETH Zurich” dhe i publikuar të enjten në revistën “Science”, vlerëson se 900 milionë […]