Rendesia e cilesise se ujit ne teknologjine e prodhimit te birres

Uji është një ndër katër përbërësit kryesor në prodhimin e birrës. Nga ana sasiore, uji është lënda e parë më e rëndësishme duke qenë se 90-95% e birrës përbëhet nga uji. Një birrë e mirë mund të prodhohet me pothuajse çdo ujë. Sidoqoftë, rregullimi i parametrave të ujit mund të bëjë ndryshimin midis një birre […]

Silazhi dhe rendesia e tij per blegtorine!

Gushti eshte muaji i zaireve per nje pjese te mire te trevave te shqiperise. Bolleku i madh qe ky muaj prodhon i ka vene amvisat ne pune qe te pergatisin edhe per stinen e dimrit. Pavaresisht kushteve tejet te ndryshme nga shume vite me pare ku mungesa e frigoriferit detyronte njerezit te gjenin zgjidhje natyrale […]

Rendesia e acideve yndyrore omega-3

Acidet yndyrore omega-3 janë një lëndë ushqyese thelbësore që ndihmon për të mbajtur të shëndetshëm të rinjtë dhe të moshuarit. Por, cilat janë acidet yndyrore omega-3, në cilat ushqime i gjejmë, çfarë sasie na nevojiten dhe pse na bëjnë mirë? Cilat janë acidet yndyrore omega-3 dhe ku mund t’i gjejmë ato? Ato janë një familje […]

Rendesia e ushqimit ne ditet e agjerimit!

Këtë vit, muaji i Ramazanit zhvillohet në izolim si pasoje e pandemisë së coronavirusit, ndaj është me rëndësi të domosdoshme të theksohet dhe të paralajmërohen të gjithë agjëruesit që të jenë të përgjegjshëm ndaj vetes dhe të tjerëve. Obligimi i besimtarëve, agjëruesve, është që me veprimet e tyre, mbi të gjitha, të mos rrezikojnë jetët […]

Dr. Niko Ferro – Rendesia e Kongresit Kombetar te Lushnjes – “Pas 100 vitesh ende ne pritje te vemendjes se merituar”

Nga Dr Niko FERRO Kongresi Kombëtar i Lushnjës mbetet padyshim ngjarja më e rëndësishme në historinë e Shtetit Shqiptar. Simbolikisht, Kuvendi i Vlorës është i pazëvendësueshëm, sepse realizoi pavarësinë e Shqipërisë, ndërsa Kongresi i Lushnjës u bë gur themeli për ndërtimin e shtetit shqiptar duke i dhënë jetë parlamentarizmit në vend. Me mbarimin e Luftës […]

Rendesia e Domates per shendetin e zemres

Domatet kanë një rol shumë të rëndësishëm në shëndetin tone, pasi ne keto perime gjendennga dy lëndë ushqyese kryesore që kanë një ndikim të madh në shëndetin e zemrës: Likopenin (Lycopene) dhe Kaliumin (Potassium). Likopeni është një lëndë kimike që i jep domates ngjyrën e saj të kuqe dhe është gjithashtu antioksidant shumë i fuqishëm, […]

Rendesia e cilesise se farerave te perimeve!

Fara cilësore është parakushti kryesor për prodhimtari te suksesshme. Fara e shëndoshë dhe vitale, si dhe e pastër për nga aspekti variator, është parakusht dhe garant për prodhimtari te suksesshme, natyrisht krahas masave agroteknike te aplikuara gjate vegjetacionit. Gjithashtu edhe pjesët vegjetative të cilat shërbejnë për shumim (zhardhoret, qepujkat etj), duhet te i posedojnë të […]

Rendesia e kultivimit te Arres

Arra si kulturë pemëtarie është me një rëndësi të shumëfishtë sidomos në vlerën e saj ushqyese, merr pjesë mjaftë në industrinë ushqimore, industrinë për përpunimin e drurit, si dhe industrinë kimike kryesisht të ngjyrave. Si kulturë arrën e gjejmë në shumë shkrime të vjetra por të kultivuar në ekonomit familjare si pemishte rrallë herë e […]

Rendesia e testimit te farerave para kultivimit

Testimi i farës ka një  rëndësi  të  madhe ekonomike, përmes testimit të farës bëhet i mundur evitimi i kostove të panevojshme për shumëzimin e farës, arsyeja është se testimi i farërave në mënyrë direkt me anë të mostrave të analizuara (testuar) arrihet ti shmang mashtrimit që mund të ndodhin në përpunimin e farës. Arsyeja është […]

Rendesia e ri-pleherimit te grurit

Ri-plehërimi i grurit, përfaqëson një nga problemet më të ndërlikuara, në të ushqyerit mineral të kësaj kulture strategjike. Në kushtet tona, ri-plehërimi i parë i grurit duhet zbatuar në fund të shkurtit ose fillim të marsit, me 60-70 për qind të pjesës së ngelur të plehrave azotike, që nuk rekomandohen të jepen në vjeshtë, si […]