Permiresimi cilesie se ajrit, Londer 2030/ Ne fokus femijet dhe mireqenia e tyre

Fëmijët që rriten në zona të ndotura në kryeqytetin britanik kanë vëllim dukshëm më të vogël të mushkërive, me një humbje prej afro 5% në kapacitet, ekuivalent me dy vezë të mëdha krahasuar me moshatarët e tyre në pjesën tjetër të Anglisë. Rreth 98% e shkollave në Londër ndodhen në zona që tejkalojnë kufijtë e […]

Masat ekstreme kunder Covid-19, ulin nivelin e ndotjes se ajrit ne Itali

Niveli i ndotjes në Itali ka rënë ndjeshëm teksa vendi po i nënshtrohet izolimit, gjë që ka sjellë dhe ngadalësim të aktivitetit ekonomik. Të dhënat e marra nga satelitët e Agjencisë Hapësinore Evropiane tregojnë ulje të nivelit të dioksidit të azotit, veçanërisht në epiqendrën e përhapjes së Covid-19, në veri të vendit. Të njejtën situatë […]

Raporti, 100% e banoreve ne Shqiperi, te ekspozuar ndaj ndotjes se ajrit

Sipas raportit të ‘State of Global Air 2019’, ndotja e ajrit ishte faktori i pestë për rrezikshmërinë e vdekshmërisë në vitin 2017 në rang botëror. Një nga përbërësit e ndotjes së ajrit në natyrë (ambient) është PM2.5, lëndë grimcë që mat më pak se 2.5 mikrometra në diametër aerodinamik (për kontekstin, një fije floku i […]

“BioUrban” – Peme artificiale kunder ndotjes se ajrit

Pemët janë një nga gjërat më të mira që ne kemi për të pastruar ajrin e Tokës, por ato kanë të meta të caktuara, ato kanë nevojë për kohë dhe hapësirë për t’u rritur. “BioUrban”, një strukturë metalike, katër metra e gjatë, e krijuar me cilindra, riprodhon procesin e fotosintezës së një peme për 365 […]