Reklame:

Pamjaftueshmeria e ujit, Nje nga sfidat me te medha te kohes sone

Nëse nuk i ndryshojmë zakonet tani, kërkesa globale për ujë mund të rritet me 50 për qind deri në vitin 2030. Ndërsa popullata globale vlerësohet të arrijë në 10 miliardë njerëz deri në vitin 2050, kërkesa për ushqim, dhe me të kërkesa për ujë, pritet të rritet.

Uji është thelbësor për prodhimin bujqësor dhe sigurinë e ushqimit. Ai është nyja e gjallë e ekosistemeve, përfshirë pyjet, liqenet dhe ligatinat, në të cilat varet ushqimi dhe ushqimi i tanishëm dhe i ardhshëm. Megjithatë, burimet tona globale të ujërave të ëmbla po pakësohen me një shkallë alarmante. Pakësimi i ujit në rritje është tani një nga sfidat kryesore për zhvillimin e qëndrueshëm.

Kjo sfidë do të bëhet më e ngutshme pasi popullsia e botës vazhdon të rritet, rritet standardi i jetesës, ndryshimet e dietave dhe efektet e ndryshimeve klimatike intensifikohen. Uji që hamë’ çdo ditë përmes ushqimit që konsumojmë është shumë më tepër se ajo që pimë. A e dini, në varësi të dietës, ne kemi nevojë për 2 000 deri 5 000 litra ujë për të prodhuar ushqimin e konsumuar çdo ditë nga një person?

Dëshmitë tregojnë se dy të tretat e popullsisë botërore mund të jetojnë në vendet e theksuara nga uji deri në vitin 2025, nëse vazhdojnë modelet e tanishme të konsumit. Për të arritur një botë me Zero Uri deri në vitin 2030, ne duhet të ndërmarrim veprime tani.

 Bujqësia 

Bujqësia është njëkohësisht edhe një shkak i madh i mungesës së ujit. Bujqësia përbën pothuajse 70 përqind të të gjitha tërheqjeve të ujit dhe deri në 95 përqind në disa vende në zhvillim. Ne do të duhet të përdorim burimet tona natyrore me mençuri sa kalon koha dhe kur vjen puna te uji nuk ka përjashtim.

Për shembull, zgjedhja e kulturave ndikon në masë të madhe ne sasinë e ujit që nevojitet. A e dini se për të prodhuar 1 kg thjerrëza ne kemi nevojë për 1 250 litra ujë? Krahasoni këtë me 13 000 litra ujë që kemi nevojë për të prodhuar 1 kg viç!

Transformimi i bujqësisë dhe sistemit tonë ushqimor është jetësor për mbrojtjen e burimeve tona natyrore në një klimë gjithnjë në ndryshim.

Ndryshimet klimatike 

Zvogëlimi i ujit pritet të intensifikohet si rezultat i ndryshimeve klimatike. Parashikohet të sjellë temperatura në rritje në të gjithë botën. Thatësirat më të shpeshta dhe të rënda po ndikojnë në prodhimin bujqësor, ndërkohë që temperaturat në rritje përkthehen në rritjen e kërkesës për ujëra kulture.

Përveç përmirësimeve në efikasitetin e përdorimit të ujit dhe produktivitetit bujqësor, ne duhet të ndërmarrim veprime për të korrur dhe ripërdorur burimet tona të ujërave të ëmbla dhe për të rritur përdorimin e sigurt të ujërave të zeza.

Të bësh kështu nuk do të parandalosh ndodhjen e thatësirës, ​​por kjo mund të ndihmojë në parandalimin e thatësirës duke rezultuar në zi buke dhe çrregullime socio-ekonomike.

Humbja e ushqimit dhe mbeturinat 

Ushqimi i tretur është i barabartë me ujin e tretur! Kur e harxhojmë ushqimin, ne po humbim edhe burimet që hynë në prodhimin e tij.

Çdo vit, një e treta e të gjithë ushqimit të prodhuar ose humbet ose humbet – që përkthehet në një vëllim të ujit të tretur që është e barabartë me rreth tre herë volumin e Liqenit të Gjenevës.

Ne të gjithë mund të bëjmë ndryshime të vogla në jetën tonë të përditshme për të zvogëluar mbeturinat e ushqimit, për të përdorur mbetjet tona në pazar vetëm për atë që na nevojitet.

Duhen 70 litra për të prodhuar një mollë! Kur hedhim jashtë ushqimin ne po humbim gjithashtu burimet që kanë hyrë në prodhimin e tij.

Sistemet ushqimore 

Uji shpesh përdoret joefikas në zinxhirin e vlerës së ushqimit. Përveç kësaj, vendimet kryesore si përzgjedhja e vendeve, teknologjia dhe furnizuesit bëhen shpesh pa marrë parasysh ndikimet në burimet ujore, veçanërisht kur uji nuk është një faktor kufizues, qoftë në sasi ose në çmim.

FAO po punon me vendet për të siguruar që përdorimi i ujit në bujqësi të jetë më efikas, produktiv, i barabartë dhe miqësor ndaj mjedisit.

Kjo përfshin prodhimin e më shumë ushqimeve me më pak ujë, ndërtimin e elasticitetit të komuniteteve bujqësore për t’u përballur me përmbytjet, thatësirat dhe klimën gjithnjë në ndryshim, dhe aplikimin e teknologjive të ujit të pastër që mbrojnë mjedisin. Problemi i mungesës së ujit është në thelbin e zhvillimit të qëndrueshëm.

Bëhet fjalë për faktin se thjesht nuk mund të rritim ushqimin që na nevojitet nëse nuk kemi ujë të mjaftueshëm! Ne duhet të ndryshojmë zakonet tona dhe të veprojmë tani për të mbrojtur këtë burim të çmuar. Është një nga përbërësit më të rëndësishëm për të arritur një botë me Zero Uri!